Η Bayer αγοράζει την Monsanto αντί 66 δις δολαρίων

Η Bayer AG συμφώνησε να αγοράσει Monsanto Co. σε μια συμφωνία αξίας 66 δις δολαρίων, έπειτα από συνομιλίες τεσσάρων μηνών, για τη δημιουργία του μεγαλύτερου προμηθευτή στον κόσμο σπόρων και φυτοφαρμάκων. Η Bayer θα πληρώσει 128 δολ. ανά μετοχή σε μετρητά, ανέφερε η εταιρεία

σε δήλωση. Η προσφορά -η μεγαλύτερη συμφωνία του τρέχοντος έτους και η μεγαλύτερη ξένη εξαγορά που έγινε ποτέ από μια γερμανική εταιρία - ήταν 21 τοις εκατό πάνω από την τιμή κλεισίματος της Monsanto στη Νέα Υόρκη την Τρίτη.

Οι επενδυτές ανησυχούν για την κανονιστική έγκριση της συμφωνίας που θα αναδιαμορφώσει δραματικά τον κλάδο των καλλιεργειών και των σπόρων. Πριν από ένα χρόνο, ο τομέας είχε πολλούς παγκόσμιους παίκτες. Μετά την ένωση Bayer και Monsanto, που θα δημιουργήσει έναν κολοσσό με 26 δισεκατομμύρια δολάρια συνδυασμένα έσοδα από τη γεωργία, ο αριθμός αυτός θα συρρικνωθεί σε μόλις τέσσερις.

Η πτώση των τιμών των καλλιεργειών και η αναζήτηση για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα έχουν προκαλέσει πολλές συναλλαγές κατά το παρελθόν έτος. Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι DuPont Co. και Dow Chemical Co. συμφώνησαν να συγχωνευτούν και στη συνέχεια να δημιουργήσουν μια νέα μονάδα επιστήμης για τις καλλιέργειες. Και τον Φεβρουάριο, η China National Chemical Corp. συμφώνησε να εξαγοράσει την ελβετική Syngenta AG, που η Monsanto "κυνηγούσε" επί χρόνια.

Χρηματοδότηση της συμφωνίας

Η συμφωνία αποτιμά τη Monsanto κατά σχεδόν 21 φορές στα κέρδη προ τόκων, φόρων, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Η Bayer θα χρηματοδοτήσει τη συναλλαγή με συνδυασμό ιδίων κεφαλαίων και δανεισμού. Το στοιχείο των ιδίων κεφαλαίων των περίπου 19 δις δολ. θα αυξηθεί μέσω έκδοσης Υποχρεωτικά Μετατρέψιμων ομολόγων, καθώς και μιας προσφοράς δικαιωμάτων. Εν τω μεταξύ, οι Bank of America Corp., Credit Suisse Group AG, Goldman Sachs Group Inc., HSBC Holdings Plc και JPMorgan Chase & Co. συμφώνησαν να παράσχουν χρηματοδότηση-γέφυρα 57 δις δολ.

Εκμεταλλευόμενη τη μείωση της τιμής της μετοχής της Monsanto, η Bayer, η οποία βασίζεται στη βιομηχανική πόλη Λεβερκούζεν, αρχικά έκανε μια αυτόκλητη προσφορά των 122 δολ. ανά μετοχή τον Μάιο, και στη συνέχεια, τον Ιούλιο ανέβηκε στα 125 δολ. Και οι δύο προτάσεις απορρίφθηκαν από τη Monsanto, αλλά η εταιρεία επέτρεψε την πρόσβαση σε ορισμένους χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς για τη διεξαγωγή της δέουσας επιμέλειας. Την περασμένη εβδομάδα, η Bayer έκανε μια τρίτη προσφορά 127,50 δολ., ξεκινώντας τον επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων που οδήγησαν στη συμφωνία.

Η συναλλαγή, η οποία εκτιμά τις μετοχές της Monsanto σε περίπου 56 δις δολ., θα προσθέσει στα βασικά κέρδη ανά μετοχή κατά το πρώτο πλήρες έτος μετά το κλείσιμο της συμφωνίας, πιθανότατα στο τέλος του επόμενου έτους, δήλωσε η Bayer. Η συνδυασμένη επιχείρηση των σπόρων θα εξακολουθήσει να έχει την έδρα της στο Σεντ Λούις. Η Bayer συμφώνησε επίσης να καταβάλει η Monsanto ένα τέλος διάλυσης 2 δις δολ. αν τελικά η συμφωνία δεν εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές για αντιμονοπωλιακούς λόγους.

Τι σημαίνει η συμφωνία

Η αγορά της Monsanto θα επιτρέψει στην Bayer να αξιοποιήσει την αυξανόμενη ζήτηση, καθώς οι αγρότες προσπαθούν να ενισχύσουν την παραγωγή για να τροφοδοτήσουν κατ' εκτίμηση 10 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο ως το 2050. Η συμφωνία δίνει στην Bayer περισσότερες από 2.000 ποικιλίες σπόρων για καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι, η σόγια και το σιτάρι. Προσθέτοντας αυτά στους δικούς της σπόρους λαχανικών, ρυζιού βαμβακιού και ελαιούχων σπόρων η Bayer κατέχει μια σχεδόν αδιαφιλονίκητη θέση στην κορυφή της αγοράς.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η Monsanto έχει πρωτοπορήσει στην εμπορευματοποίηση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (GMO). Οι ποικιλίες καλαμποκιού και σόγιας GMO αντιπροσωπεύουν πλέον πάνω από το 90 τοις εκατό αυτών των καλλιεργειών στις ΗΠΑ, αλλά αντιμετώπισαν ισχυρή αντίσταση από τους καταναλωτές σε όλη την Ευρώπη και έχουν απαγορευθεί ή ελέγχονται αυστηρά σε πολλές χώρες.

Αυτό μπορεί να ευθύνεται για την υψηλή αμοιβή διάλυσης. Η συνδυασμένη εταιρεία θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 30 τοις εκατό των παγκόσμιων εσόδων από καλλιέργειες, υποδαυλίζουν την ανησυχία ότι η συμφωνία θα μπορούσε να απορριφθεί από τις αρχές ανταγωνισμού. Η πρόσφατη ενοποίηση του κλάδου αφήνει επίσης λιγότερους αγοραστές για τυχόν περιουσιακά στοιχεία που η Bayer-Monsanto μπορεί να χρειαστεί να πουλήσουν για να ικανοποιήσουν τις ρυθμιστικές αρχές.

Η Monsanto, που ιδρύθηκε το 1901, στο παρελθόν παρήγαγε επίσης φαρμακευτικά και βιομηχανικά χημικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων και τοξικών ουσιών, όπως τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια που τώρα έχουν απαγορευτεί και είναι κοινώς γνωστά ως PCB, και το ζιζανιοκτόνο Agent Orange, που χρησιμοποιήθηκε από το στρατό των ΗΠΑ στο Βιετνάμ. Η Bayer, που ιδρύθηκε το 1863, κατοχύρωσε το εμπορικό σήμα "ηρωίνη" ως θεραπεία για το βήχα το 1896 και στη συνέχεια παρουσίασε την ασπιρίνη - το πρώτο πραγματικά εμπορικό φάρμακο- το 1899.

bloomberg.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα