Γιατί οι Κινέζοι σνόμπαραν εσκεμμένα τον Ομπάμα στην G20

15:46 4/9/2016 - Πηγή: Antinews

Η άφιξη του Μπαράκ Ομπάμα στην κινεζική πόλη Χανγκτζού για τη Σύνοδο Κορυφής των G20 ήταν αναμφισβήτητα επεισοδιακή. Οι Κινέζοι ηγέτες, σύμφωνα με τον Guardian, σνόμπαραν εσκεμμένα τον αμερικανό πρόεδρο, θέλοντας έτσι να κάνουν μια διπλωματική δήλωση.

Οι κινεζικές αρχές έστρωσαν το κόκκινο χαλί για να κατέβουν μερικοί από τους σημαντικότερους παγκόσμιους ηγέτες, όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Μισέλ Τέμερ, ο Ναρέντα

Μόντι και η Τερέζα Μέι. Ο ηγέτης της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου όμως αναγκάστηκε να αποβιβαστεί από μία έξοδο στην πίσω πλευρά του Air Force One, που σπάνια χρησιμοποιείται, καθώς δεν είχε στη διάθεσή του σκάλα για να κατέβει… Όταν τελικά πάτησε στο κόκκινο χαλί, λίγα μέτρα πιο πέρα υπήρχαν διαμάχες Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων, με έναν από τους "οικοδεσπότες" φωνάζει: "Αυτή είναι η χώρα μας! Αυτό είναι το αεροδρόμιό μας!".

"Η υποδοχή του προέδρου Ομπάμα και του επιτελείου του ήταν κακή, ακόμη και για τα κινέζικα στάνταρ", έγραψαν οι New York Times. "Τέτοια πράγματα δεν συμβαίνουν κατά λάθος. Όχι με τους Κινέζους", δήλωσε στον Guardian ο Χόρχε Γκουαχάρδο, πρώην πρέσβης του Μεξικού στην Κίνα. Στα έξι χρόνια εμπειρίας του στην χώρα και στον λαό, έμαθε ότι κάνουν τα πάντα έχοντας φροντίσει και την τελευταία λεπτομέρεια. "Δεν έγινε κατά λάθος", υποστηρίζει. "Είναι περιφρόνηση. Είναι ένας τρόπος να πουν 'Ξέρεις, δεν είσαι κάτι ιδιαίτερο για εμάς'. Είναι μέρος της νέας κινέζικης υπεροψίας" σχολιάζει.

Ο Μπιλ Μπίσοπ, ειδικός σε θέματα της Κίνας, συμφώνησε ότι ο τρόπος που η χώρα υποδέχθηκε τον Ομπάμα έμοιαζε με μία εσκεμμένη προσπάθεια να κάνει τους Αμερικανούς να μοιάζουν αδύναμοι. Ο ίδιος ο Ομπάμα, πάντως, έδωσε μια διπλωματικής απάντηση, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή, λέγοντας ότι δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός. "Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν τέτοια πράγματα και δεν συμβαίνουν μόνο εδώ. Καμιά φορά συμβαίνουν και σε συμμάχους μας", είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, σχολιάζοντας ότι ίσως να ήταν πολύ μεγάλη η αμερικανική αποστολή. "Έχουμε πολλά αεροπλάνα, ελικόπτερα, αυτοκίνητα και ανθρώπους. Αν είσαι η διοργανώτρια χώρα, μερικές φορές μπορεί να μοιάζουν υπερβολικά", πρόσθεσε. Οι Κινέζοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Η Σούζαν Ράις, σύμβουλος ασφαλείας του Ομπάμα, είχε επίσης έναν διαπληκτισμό με τον ίδιο κινέζο αξιωματούχο στο αεροδρόμιο, όταν προσπάθησε να κατευθυνθεί προς την αυτοκινητοπομπή. Όπως παραδέχθηκε, εξεπλάγη από το πώς χειρίστηκαν οι οικοδεσπότες την υποδοχή του Αμερικανού προέδρου. Σύμφωνα με τους New York Times, η Ράις ήταν προβληματισμένη και ενοχλημένη με το γεγονός ότι ο Ομπάμα αναγκάστηκε να βγει από το προεδρικό αεροσκάφος από μία έξοδο που χρησιμοποιείται μόνο σε ταξίδια με αυστηρά μέτρα ασφάλειας, σε χώρες όπως το Αφγανιστάν.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα