Γιατί ο Πάπας είναι ένας έξυπνος πολιτικός

Στην ομιλία του Πάπα στο Κογκρέσο, αρχικά ενδιαφερόμουν πολύ να ακούσω τι θα πει για τον καπιταλισμό. Θα υπενθύμιζε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ότι η ξέφρενη επιδίωξη του κέρδους είναι «η κοπριά του διαβόλου»; Ή θα ήταν ευθύς; Καθώς η ενδιαφέρουσα και προσεκτικά σταθμισμένη ομιλία του προχωρούσε, κατέστη σαφές ότι δεν ήθελε να προσβάλει. Για τους σκοπούς της παρούσας περίστασης, οι επιχειρήσεις δεν ήταν η κοπριά του διαβόλου. Αντίθετα, θα μπορούσε να είναι ένα «ευγενές λειτούργημα». Είναι καλό που το ξεκαθάρισε.

Η διορατική παπική τριγωνοποίηση

επέστησε την προσοχή στις περισσότερο θεατρικές πτυχές της εκδήλωσης. Πώς θα διάβαζε ο Άγιος Πατέρας στο ακροατήριό του και πώς θα αντιδρούσε το κοινό του; Θα υπήρχαν εναλλασσόμενες επευφημίες, στο γνώριμο ύφος της παντομίμας - με στιγμές δισταγμού καθώς οι ηγέτες του έθνους θα αντιλαμβάνονταν τι σκέφτονται κοιτάζοντας τους γείτονές τους; Κάτι τέτοιο θα ήταν απρεπές, αλλά αυτές οι συνήθειες μπορεί να είναι δύσκολο να ξεπεραστούν.

Ο Πάπας θα μπορούσε να καταστήσει αδύνατη οποιαδήποτε τέτοια αυτοσυγκράτηση, αν είχε υποτιμήσει την ευκαιρία. Η αριστερά έχει αποδεχτεί τον Φραγκίσκο επειδή είναι ασυνήθιστα ειλικρινής σχετικά με τα οικονομικά θέματα. Γεγονός παραμένει ότι σε πολιτικό επίπεδο είναι τόσο ένας ακραίος κοινωνικά συντηρητικός όσο και ένας ακραίος οικονομικά προοδευτικός. Αυτό δίνει στους Δημοκρατικούς και στους Ρεπουμπλικάνους πολλούς λόγους για να πανηγυρίσουν και πολλούς για να απομακρυνθούν. Θα ήταν πολύ εύκολο και για τις δύο πλευρές να τον περιφρονούν, όπως είναι και να τον λατρεύουν.

Αν ο Πάπας είχε περιγράψει με απλά λόγια τις θέσεις του σχετικά με, ας πούμε, την άμβλωση και την αναδιανομή του εισοδήματος, ή τους γάμους ομοφυλοφίλων και την κλιματική αλλαγή, θα δοκίμαζε σοβαρά την ευπρέπεια του Κογκρέσου. Αποφάσισε να προχωρήσει προσεκτικά. Με το να ακούγεται περισσότερο σαν τον Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι παρά σαν τον Επίσκοπο της Ρώμης, ζήτησε λιγότερη πόλωση και περισσότερο ρεαλισμό. Έτσι, τα περισσότερα από τα χειροκροτήματα ήταν δικομματικά. Ακόμη και τα σχόλιά του για την ιερότητα της ζωής επέστησαν την εκτίμηση όλων των πλευρών, επειδή παραμέλησε επιμελώς να αναφέρει πότε πιστεύει ότι αρχίζει η ζωή. Με τον τρόπο αυτό, έδωσε τη δυνατότητα σε όλους να τιμήσουν την περίσταση με το να είναι όχι μόνο ευχαριστημένοι, αλλά και ενθουσιασμένοι με αυτά που είπε. Ο εκπρόσωπος των Δημοκρατικών Πάτρικ Μέρφι τουίταρε: «Ελπίζω το Κογκρέσο να λάβει σοβαρά υπόψη το μήνυμα του Πάπα σχετικά με τη φτώχεια και να δράσει για την αντιμετώπιση της ανισότητας του εισοδήματος». Ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τεντ Κρουζ έγραψε: «Φάρος δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας, ο Ποντίφικας είναι μια σταθερή φωνή για την αρετή της ζωής, το γάμο και τη θρησκευτική ελευθερία».

Γενναιόδωροι έπαινοι για τον Πάπα για τα πράγματα που συμφωνείτε και προσποιηθείτε ότι δεν παρατηρείτε τις απόψεις που σας εξοργίζουν όταν κάποιος άλλος τις εκφράζει. Μακάρι και οι πρόεδροι να μπορούσε να εμπνεύσουν μια τέτοια γενναιοδωρία.

http://www.bloombergview.com/articles/2015-09-24/the-pope-is-a-smart-politician

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα