Πολιτικές διαστάσεις παίρνει η τραγωδία του Χατζ

Υπό την αυξανόμενη πίεση για να λογοδοτήσει για την τραγωδία που σκότωσε περισσότερους από 700 ανθρώπους στο προσκύνημα Χατζ, η Σαουδική Αραβία υποστήριξε ότι οι προσκυνητές φέρουν μέρος της ευθύνης, καθώς δεν τήρησαν κάποιους κανόνες ελέγχου. Το Ιράν, ο περιφερειακός αντίπαλος του βασιλείου, εξέφρασε την οργή του για τους θανάτους των 131 υπηκόων του, ενώ οι πολιτικοί στην Τεχεράνη υποστήριξαν ότι το Ριάντ ήταν ανίκανο να διαχειριστεί το συμβάν.

«Θάνατος στην Σαουδική δυναστεία!» φώναζαν εκατοντάδες διαδηλωτές

σε πορεία στην Τεχεράνη. Ο Σαουδάραβας υπουργός Υγείας Χαλίντ αλ-Φαλίχ δήλωσε ότι η έρευνα θα διεξαχθεί άμεσα, ενώ υπολογίζεται ο τελικός αριθμός των νεκρών και των τραυματιών (που ξεπερνούν τους 800). «Οι έρευνες για το ποδοπάτημα στη Μίνα, το οποίο συνέβη ίσως επειδή κάποιοι προσκυνητές μετακινήθηκαν χωρίς να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών, θα είναι γρήγορη και θα ανακοινωθεί, όπως συνέβη και με άλλα περιστατικά» δήλωσε ο Φαλίχ. Τα σχόλιά του θεωρούνται από τους επικριτές του βασιλείου ως μια προσπάθεια να εκτρέψει την ευθύνη για το περιστατικό. Η ασφάλεια κατά το Χατζ (το ετήσιο Ισλαμικό προσκύνημα στην Μέκκα) είναι ένα πολιτικά ευαίσθητο θέμα για τη βασιλική δυναστεία της Σαουδικής Αραβίας, δεδομένου ότι η ίδια η άρχουσα οικογένεια παρουσιάζεται διεθνώς ως θεματοφύλακας του ορθόδοξου Ισλάμ και θεματοφύλακας των ιερότερων τόπων του, της Μέκκα και της Μεδίνα.

Με τις φωτογραφίες από τις σωρούς των νεκρών να κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους προσκυνητές να αναζητούν μανιωδώς τους εξαφανισθέντες συμπατριώτες τους, η προσπάθεια να αποκαλυφθούν τα πραγματικά περιστατικά και να επιρριφθούν ευθύνες είναι πιθανό να γίνουν ακόμα πιο δύσκολες , αλλά και να πάρουν ακόμα μεγαλύτερες πολιτικές διαστάσεις.

«Καταστροφή»

Η καταστροφή φάνηκε να οδηγεί τους προσκυνητές στα άκρα. «Είναι απλά τρομακτικό να ακούς το πώς οι άνθρωποι συνθλίβονται ο ένας πάνω στον άλλον, και το πιο τρομακτικό είναι ότι δεν ξέρουμε πώς συνέβη» είπε ο Χακίμ από το Μαρόκο. Ένας προσκυνητής ο οποίος ζήτησε να ονομαστεί μόνο ως Αμπού Αμπντάλα είπε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας εμφανίστηκαν σε υψηλή επιφυλακή μετά τους θανάτους. «Αυτό που συνέβη είναι μια τραγωδία και πολλοί άνθρωποι είναι τρομοκρατημένοι ..., αλλά στο τέλος μπορούμε μόνο να ασκήσουμε τα καθήκοντά μας ως προσκυνητές».

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν διέταξε την αναθεώρηση των σχεδίων των προσκυνητών μετά την καταστροφή, στην οποία δύο μεγάλες ομάδες προσκυνητών συγκρούστηκαν σε ένα σταυροδρόμι στη Μίνα, λίγα χιλιόμετρα ανατολικά της Μέκκας, στο δρόμο τους για την εκτέλεση του «λιθοβολισμού του διαβόλου». Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί, που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για να παραστεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, επανέλαβε τις απόψεις τους Ανώτατου Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κατηγορώντας τη Σαουδική Αραβία για το περιστατικό. «Ζητώ από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας να αναλάβει την ευθύνη γι 'αυτή την καταστροφή και να εκπληρώσει τα νομικά και Ισλαμικά καθήκοντά της στο θέμα αυτό», δήλωσε ο Ρουχανί.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι οι διαδηλωτές στην Τεχεράνη έδειχναν την οργή τους για «την αδυναμία της Σαουδικής Αραβίας να διοργανώσει το Χατζ». «Ο κόσμος δεν θα δεχτεί δικαιολογίες όπως ότι ο καιρός ήταν ζεστός ή οι προσκυνητές ήταν ανοργάνωτοι», δήλωσε ο ιμάμης της Τεχεράνης Μοχάμεντ Κασάνι. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χουσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν χαρακτήρισε επίσης την «αμέλεια του Ριάντ ασυγχώρητη» και ανακοίνωσε ότι θα συσταθεί μια επιτροπή για να εξετάσει το περιστατικό.

Ιρανοί προσκυνητές που επέζησαν από το θανατηφόρο περιστατικό χαρακτηρίζουν την αντίδραση της Σαουδικής Αραβίας «πολύ λίγη και πολύ αργή». Είπαν ότι οι διασώστες έφτασαν στη σκηνή δύο ώρες μετά το συμβάν και άρχισαν να συλλέγουν πτώματα πρώτα αντί να βοηθούν τους τραυματίες. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Μανσούρ Τουρκί φέρεται να δήλωσε σε μέσα ενημέρωσης της χώρας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας ανταποκρίθηκαν αμέσως και άρχισαν να διασώζουν αυτούς που έπεσαν.

«Το φετινό Χατζ αποδιοργανώθηκε καθώς η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας είχε προσλάβει νέους και άπειρους ανθρώπους» δήλωσε ο Σΐντ Οχάντι, επικεφαλής του ιρανικού Χατζ. Μιλώντας από τη Νέα Υόρκη, ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε την λύπη του στον μουσουλμανικό κόσμο για την τραγωδία. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες επίσης εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους. Ο πρώην Πρωθυπουργός του Ιράκ Νουρί αλ-Μαλίκι, σύμμαχος του Ιράν και εχθρός του Ριάντ, δήλωσε ότι το περιστατικό ήταν «η απόδειξη της ανικανότητας των διοργανωτών του χατζ». Είπε ότι το Χατζ πρέπει να τεθεί υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, της μεγαλύτερης μουσουλμανικής οργάνωσης του κόσμου.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα