Γιατί ο Ομπάμα είναι στην Ασία

Γιατί ο αμερικανός πρόεδρος επέλεξε να επισκεφθεί τώρα την Ασία; Μήπως ξέχασε τον «δημοσιονομικό γκρεμό»; Ή τις μάχες Ισραήλ και Χαμάς; Το περιοδικό Time απαντά στις ρητορικές ερωτήσεις που θέτει σχετικά με την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Ασία. Και φυσικά, τίποτα από τα παραπάνω δε συμβαίνει.

Ο Ομπάμα δεν επισκέπτεται καν την Νότια Κορέα ή την Ιαπωνία,

τις πιο σημαντικές συμμαχίες της Αμερικής στην Ασία. Αντ’ αυτού, επιλέγει να επισκεφθεί την Καμπότζη για τη σύνοδο Ένωσης των Νοτιοανατολικών Ασιατικών Χωρών (ASEAN) και να κάνει την πρώτη επίσκεψη αμερικανού προέδρου στη Βιρμανία. Μήπως ο Ομπάμα ξέχασε τις προτεραιότητές του;

Η απάντηση φυσικά είναι όχι. Ο Ομπάμα δεν κάνει διακοπές σε τροπικά κλίματα. Η Νοτιοανατολική Ασία δεν είναι μόνο μια από τις πιο σημαντικές περιοχές για την παγκόσμια ανάπτυξη, αλλά και ένα σημαντικό σημείο για τη γεωπολιτική μάχη της Αμερικής με την Κίνα για επιρροή στην Ασία. Η δεκαμελής ASEAN περιλαμβάνει σημαντικές για τις ΗΠΑ συμμαχίες, όπως η Σιγκαπούρη και η Ινδονησία, οι πολυπληθέστερες μουσουλμανικές χώρες του κόσμου. Αν ο Ομπάμα είναι σοβαρός ως προς τον ασιατικό «άξονα» και την την εξωτερική πολιτική της Ουάσιγκτον, τότε αυτή είναι μια κρίσιμη επίσκεψη στο εξωτερικό για την παγκόσμια πολιτική, την οικονομική και την ασφάλεια των αμερικανικών συμφερόντων.

Έχοντας στραμμένη την προσοχή στις ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες της Κίνας και της Ινδίας, η Νοτιοανατολική Ασία με τις μικρότερες οικονομίες συχνά  αγνοείται. Αλλά δεν θα έπρεπε. Η περιοχή είναι μια εν δυνάμει πολύτιμη πηγή νέων πελατών για τις αμερικανικές επιχειρήσεις, με περίπου 600 εκατομμύρια ανθρώπων που ολοένα γίνονται και πιο πλούσιοι. Μια πρόσφατη έκθεση του Rajiv Biswas, επικεφαλής οικονομολόγου στην IHS Global Insight, επεσήμανε ότι το συνδυασμένο ΑΕΠ της ASEAN είναι2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια και είναι μεγαλύτερη από ό,τι  της Ινδίας. Η έρευνα εκτιμά ότι το μέγεθος της οικονομίας της ASEAN θα αυξηθεί στα 10 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030, καθιστώντας το μεγαλύτερο από της Ιαπωνίας.
Η ASEAN επίσης έχει γίνει ο τρίτος κινητήρας ανάπτυξης στις αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας, διαδραματίζοντας ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στην περιφερειακή ανάπτυξη του εμπορίου και των επενδύσεων. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μια εποχή που οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης για δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες, της ΕΕ και της Ιαπωνίας, βρίσκονται σε παρατεταμένη αδυναμία λόγω των υψηλών επιπέδων του δημοσίου χρέους και της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Η Ινδονησία είναι ήδη μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο και μια σημαντική καταναλωτική αγορά, ενώ ορισμένοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η επόμενη τίγρης που θα βρυχάται στην Ασία θα μπορούσε να είναι μια απελευθερωμένη Βιρμανία. Η περιοδεία του Ομπάμα αποδίδει ήδη καρπούς, καθώς η πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Γινγκλούκ Σιναουάτρα συμφώνησε να συνεχίσουν τις συνομιλίες για το σχηματισμό μια γιγαντιαίας, υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ συμφωνίας ελεύθερων

Keywords
Τυχαία Θέματα