“Μόνος με τον εαυτό” του ο Γκορμπατσόφ

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του τελευταίου Γενικού Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της ΕΣΣΔ, και δημιουργού της περεστρόϊκα και της γκλάστνοστ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Τιτλοφορείται “Μόνος με τον εαυτό μου”. Είναι το πέμπτο βιβλίο του.

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, 81 ετών σήμερα, είναι ο μοναδικός εν ζωή πρόεδρος της ΕΣΣΔ, που παρουσιάζει βιβλίο για τον εαυτό του. Για το νέο βιβλίο του, που έχει τον τίτλο “Μόνος

με τον εαυτό μου”, δούλεψε πάνω από πέντε χρόνια. Η παρουσίαση έγινε πρόσφατα σε βιβλιοπωλείο της Μόσχας. Και εκεί, κάθε ενδιαφερόμενος ελεύθερα μπορούσε να παραβρεθεί στη συνάντηση με τον διάσημο πολιτικό. Πριν ακόμη ξεκινήσει η εκδήλωση, η ευρύχωρη αίθουσα του καταστήματος ήταν κατάμεστη. Και βέβαια, τεράστιες ουρές από πολίτες δημιουργήθηκαν, προκειμένου να πάρουν αυτόγραφο από τον τελευταίο γενικό γραμματέα του ΚΚ της Σοβιετικής Ενωσης.

Η δουλειά πάνω στο βιβλίο ήταν επίπονη, είπε ο Γκορμπατσόφ. “Είναι δύσκολο, πιο δύσκολο απ’ όσο είναι να γράφει κανείς για τα βιώματά του με ειλικρίνεια και απλότητα”, είπε ο ίδιος. “Αφιέρωσα το βιβλίο στη γυναίκα μου. Η ίδια έλεγε: Αν μπορέσεις, αν έχεις τη δύναμη, θα ήταν καλό να γράψεις”. Σύμφωνα με τον Γκορμπατσόφ, η σύζυγός του Ραΐσα θέλησε η ίδια να γράψει “ένα βιβλίο για τη ζωή τους και για τους ανθρώπους, και μάλιστα ξεκίνησε να ασχολείται με τη συγγραφή του. Υπάρχει ακόμη και το πλάνο του βιβλίου, όπου είναι γραμμένο, με κόκκινο μελάνι, στη σελίδα του τίτλου: Για τι πονάει η καρδιά”, ανακαλεί ο Γκορμπατσόφ. Όμως μια σοβαρή ασθένεια εμπόδισε την πραγματοποίηση του σχεδίου. Η Ραΐσα Γκορμπατσόβα απεβίωσε το 1999. “Μετά απ’ όλα αυτά που έγιναν, αποφάσισα να γράψω ένα βιβλίο με περισσότερες πληροφορίες προσωπικού χαρακτήρα, ιδιαίτερα για τη Ραΐσα. Βέβαια, εκείνη θα έγραφε ένα βιβλίο διαφορετικό. Αυτό εδώ είναι δικό μου βιβλίο, γιατί παρ’ όλα αυτά, εδώ, φυσικά, υπάρχει μεγάλη δόση πολιτικής”, είπε ο ίδιος”.

Το “Μόνος με τον εαυτό μου” είναι ένα βιβλίο αναμνήσεων και περισυλλογής. Για τον δρόμο που άφησε πίσω, για τις επιτυχίες, τα λάθη, την οικογένεια. Για την αγάπη. Η σχέση του ζεύγους Γκορμπατσόφ αποτελούσε ένα υπόδειγμα ιδανικού συζυγικού βίου για όλους εκείνους που τους γνώρισαν. Η απλότητα και η ειλικρίνεια, με την οποία ο συγγραφέας μιλάει για τα αισθήματά του, καθηλώνει τον αναγνώστη.Ακόμη και ο λόγος για την πολιτική έχει έναν εξαιρετικά λυρικό τόνο. Και στις αναμνήσεις για τις πιο δύσκολες στιγμές της οικογενειακής ζωής, όπως η γέννηση του παιδιού τους, η πρώτη έκτρωση, η ασθένεια και ο πόνος από τον χαμό του αγαπημένου ανθρώπου, ο βαθμός της ειλικρίνειας είναι τόσο μεγάλος, που,άθελά σου, νιώθεις αμηχανία, λες και ακούς κάποιον να εξομολογείται.

Το “πραξικόπημα” του 1991

“Η καμπάνα της λύπης χτύπησε για πρώτη φορά στο Φορός, όπου, στις 18 Αυγούστου του 1991, μας εγκλώβισαν και μας απομόνωσαν από τον έξω κόσμο. Εκεί η Ραΐσα έπαθε είτε βαρύ εγκεφαλικό ανεύρυσμα, ή μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο. (… ) Θυμάμαι τα μάτια της εκείνη τη στιγμή, τα βλέπω και τώρα, είχαν φόβο, μ

Keywords
Τυχαία Θέματα