Γιατί η Βοστόνη δεν θέλει πλέον τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Ο έντονος σκεπτικισμός για το αν οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν τον λογαριασμό για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, καταδίκασε την προσπάθεια της Βοστόνης να φιλοξενήσει τους Θερινούς Αγώνες του 2024, ενώ εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το αν οποιαδήποτε άλλη μεγάλη αμερικανική πόλη μπορεί και είναι πρόθυμη να αναλάβει το ρίσκο.

Η Ολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ δήλωσε τη Δευτέρα ότι αποσύρει

την υποψηφιότητα της Βοστώνης, διότι η αντίσταση των κατοίκων ήταν πολύ μεγάλη. «Δεν καταφέραμε να κερδίσουμε την πλειοψηφία των πολιτών της Βοστόνης για να υποστηρίξουν τη φιλοξενία των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2024» δήλωσε ο Scott Blackmun, διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής Ολυμπιακής Επιτροπής. «Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι η υποστήριξη για την προσφορά της Βοστόνης δεν θα μπορέσει να ανταγωνιστεί τις υποψηφιότητες από το Παρίσι, τη Ρώμη, το Αμβούργο, τη Βουδαπέστη ή το Τορόντο».

Ο Blackmun είπε ότι η Επιτροπή ετοιμάζεται να δώσει προσφορά για μια άλλη πόλη. Ενώ ο ίδιος δεν ανέφερε το Λος Άντζελες, πολλοί εκτιμούν ότι αυτή θα είναι η πόλη. Έχει φιλοξενήσει με επιτυχία τους Ολυμπιακούς Αγώνες δύο φορές στο παρελθόν και, ίσως το πιο σημαντικό, έχει ήδη τις αθλητικές υποδομές, όπως ένα Ολυμπιακό Στάδιο, σε αντίθεση με τη Βοστόνη, η οποία θα έπρεπε να ξεκινήσει από το μηδέν. Ο δήμαρχος της Βοστόνης Martin J. Walsh αρχικά ήταν ένθερμος υποστηρικτής των Αγώνων, λίγο πριν την απόσυρση όμως είπε ότι δεν θα δεσμευτούν σε μια συμφωνία «που χρησιμοποιεί δολάρια φορολογούμενων». Ο Eric Garcetti, δήμαρχος του Λος Άντζελες, εξέφρασε αμέσως ενδιαφέρον.

Ο Walsh παρουσιάστηκε ως η φωνή της δημοσιονομικής λογικής, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τους φορολογούμενους από το να έχουν να πληρώσουν για υπερβάσεις κόστους, κάτι που οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι απασχολεί ιδιαίτερα τους κατοίκους της Βοστόνης. Σε δηλώσεις του, είπε ότι πίστευε πως η διεξαγωγή των Αγώνων στην πόλη θα φέρει μακροπρόθεσμα οφέλη, αλλά πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει όφελος τόσο μεγάλο που να αξίζει να παραδώσεις το οικονομικό μέλλον της πόλης μας και των πολιτών μας που δικαίως ήταν διστακτικοί στο να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα».

Καθώς οι δαπάνες σε ορισμένες Ολυμπιακές πόλεις έχουν εκτοξευθεί στα ύψη τα τελευταία χρόνια - το κόστος των Αγώνων στο Σότσι ξεπέρασε τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια - πολλές χώρες έχουν αποσύρει τις υποψηφιότητές τους. Ο ενθουσιασμός για τη φιλοξενία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022 είναι τόσο χαμηλός, ώστε μόνο δύο πόλεις, το Πεκίνο και το Αλμάτι, στο Καζακστάν, έχουν προσφερθεί.

Οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, ωστόσο, εξακολουθούν να προσελκύουν έναν υγιή ανταγωνισμό. Απομένει να δούμε αν θα υπάρξει μια αμερικανική πόλη στις υποψηφιότητες. «Η ΔΟΕ είναι έτοιμη να επιλέξει έναν χειμερινό οικοδεσπότη από δύο δικτατορίες» δήλωσε ο David Wallechinsky, πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Ιστορικών των Ολυμπιακών Αγώνων. «Εάν ο μόνος τρόπος για να πετύχουν τα απαραίτητα κονδύλια είναι να επιλέξουν μια δικτατορία, μάλλον είναι κάτι για το οποίο η ΔΟΕ δεν ανυπομονεί». Δεδομένης της κατάστασης, είπε, «είναι δυνατόν η ΔΟΕ να μην είναι τόσο αυστηρή σχετικά με αυτές τις εγγυήσεις, όσο φαίνεται ότι είναι».

Η συντριπτική πλειοψηφία (89 τοις εκατό) των Αμερικανών υποστηρίζει την ιδέα της διεξαγωγής των Αγώνων στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Associated Press, τον Ιούνιο. Αλλά η υποστήριξη μειώθηκε στο 61 τοις εκατό, όταν οι άνθρωποι ρωτήθηκαν αν θα ήθελαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην περιοχή τους. Και μειώθηκε ακόμη περισσότερο, στο 52 τοις εκατό, όταν ρωτήθηκαν αν τα δημόσια ταμεία θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν μαζί με τα ιδιωτικά κεφάλαια για να βοηθήσουν να πληρώσουν τους Αγώνες.

Στη Βοστόνη, οι Ολυμπιακοί Αγώνες ποτέ δεν κέρδισαν την πλειοψηφία της στήριξης, αλλά κέρδισαν περίπου το 46- 44 τοις εκατό, όταν η Αμερικανική Επιτροπή επέλεξε την πόλη έναντι του Λος Άντζελες, του Σαν Φρανσίσκο και της Ουάσιγκτον. Οι ψηφοφόροι είπαν στις δημοσκοπήσεις ότι ανησυχούσαν περισσότερο για την πιθανότητα να πληρώσουν τις υπερβάσεις κόστους. Αλλά ήταν επίσης απογοητευμένοι από αυτό που θεωρούν ως έλλειψη διαφάνειας στην επιτροπή διοργάνωσης «Βοστόνη 2024», θεωρώντας ότι μια μικρή κλίκα κορυφαίων επιχειρήσεων φαινόταν να διαχειρίζεται το σόου με μυστικότητα. Και αμφισβήτησαν κατά πόσον θα γίνονταν οι πολυαναμενόμενες βελτιώσεις στον τομέα των μεταφορών, της στέγασης και της εκπαίδευσης αν η πόλη επικεντρώνονταν τόσο στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο Wallechinsky δήλωσε ότι η Αμερικανική επιτροπή θα πρέπει να «ρίξει μια καλή και σκληρή ματιά στον εαυτό της» και να διεξαγάγει έρευνα για το «πώς θα μπορούσε να φέρει τη Βοστόνη στην πρώτη θέση». Ο Dan Payne, πολιτικός αναλυτής, είπε ότι στο τέλος, οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν ξεπέρασαν ποτέ την εικόνα, ότι διεξάγονται από τους επικεφαλής της βιομηχανίας σε βάρος των μέσων ανθρώπων. Αλλά, όπως είπε, δεν βλέπει καμία ζημιά στην απόσυρση της Βοστόνης. «Η οικονομία είναι ισχυρή και ο αυτο-σεβασμό της πόλης παραμένει άθικτος», είπε. «Οι άνθρωποι δεν αισθάνονται σαν να έχουν χάσει κάτι. Το κλίμα είναι καλό».

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα