Γιατί η Γαλλία δεν θα αφήσει το Brexit να περάσει "αναίμακτα"

21:33 9/6/2016 - Πηγή: Antinews

Η Γαλλία δεν είναι έτοιμη να αφήσει τη Βρετανία να ξεφύγει ατιμώρητη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν το Ηνωμένο Βασίλειο ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης στις 23 Ιουνίου, το Παρίσι θα πιέσει για να εξασφαλιστεί ότι οι συνέπειες θα γίνουν αισθητές γρήγορα και σοβαρά, ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες κινήσεις και από άλλα μέλη του μπλοκ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Η σκληρή στάση της

Γαλλίας προαναγγέλλει μεγάλες δυσκολίες για το Λονδίνο σε περίπτωση Brexit, καθώς το βασικό μέλος της ΕΕ προσπαθεί να διεκδικήσει την επιρροή του σε ένα αναδιαρθρωμένο μπλοκ και να αποτρέψει άλλες χώρες να διευκολύνουν τη Βρετανία. Ορισμένες από αυτές τις χώρες, όπως η Γερμανία, είναι περισσότερο διατεθειμένες να ευνοήσουν μια πιο ήπια προσέγγιση.

Η γαλλική πίεση επικεντρώνεται στο να πείσει τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ να χαλαρώσουν όλες τις συνθήκες και τις συμφωνίες που δεσμεύουν το Ηνωμένο Βασίλειο στο μπλοκ γρήγορα, έτσι ώστε το διαζύγιο να επισφραγιστεί με την απόσυρση των επιδοτήσεων, την εκ νέου αξιολόγηση των εμπορικών σχέσεων ανά τομέα, την στέρηση της αναγνώρισης των βρετανικών εποπτικών οργάνων σε τομείς της ΕΕ όπως οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, καθώς και τη θέσπιση νέων κανόνων μετανάστευσης, για να αναφέρουμε μόνο μερικούς τομείς, δήλωσαν οι πηγές.

"Αν πούμε ότι είστε εκτός ΕΕ, αλλά μπορείτε να κρατήσετε όλα τα πλεονεκτήματα, την πρόσβαση στην ενιαία αγορά χωρίς αλληλεγγύη, είναι ένα φοβερό μήνυμα για την υπόλοιπη ΕΕ", δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. "Ένα ανώδυνο Brexit είναι αδύνατον, αν θέλουμε να διατηρήσουμε την υπόλοιπη από τη σημερινή ΕΕ".

Η ανάγκη να στείλει ένα μήνυμα είναι πιο πιεστική για τη γαλλική πολιτική ελίτ, καθώς το αντιευρωπαϊκό Εθνικό Μέτωπο αναμένεται να κάνει μια ισχυρή παρουσία το 2017 στις προεδρικές εκλογές της χώρας. Η Γαλλία δεν θα ενεργούσε από φθόνο, σύμφωνα με αξιωματούχους, και δεν έχει κανένα συμφέρον να ξεκινήσει έναν πόλεμο κατασταλτικών μέτρων. Αλλά ως ένα βασικό μέλος της ΕΕ, πηγές αναφέρουν ότι έχει ευθύνη να στηρίξει το μπλοκ και να στερήσει από τα αντιευρωπαϊκά κόμματα -και όχι μόνο το FN αλλά και άλλα, όπως το Κόμμα για την Ελευθερία στην Ολλανδία - την ευκαιρία να χρησιμοποιηθεί η Βρετανία ως ένα λαμπρό παράδειγμα για το πώς μπορεί να είναι η ζωή μετά την Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Θα πρέπει να αποφευχθεί μια τιμωρητική λογική", δήλωσε ο Elisabeth Guigou, επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων των Σοσιαλιστών στην Κάτω Βουλή της Γαλλίας. "Αλλά ο πρόεδρος μας είχε δίκιο όταν είπε ότι το Brexit θα έχει σοβαρές συνέπειες... Θα πρέπει να καταπολεμήσουμε τις φυγόκεντρες πολιτικές δυνάμεις, για να δείξουμε ότι μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα από την απόφαση της Βρετανίας". Και πρόσθεσε: "Η Βρετανία θα πρέπει να βγει από όλες τις συνθήκες της ΕΕ. Νομίζω ότι αυτή η διαδικασία θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα και δεν πρέπει να κυριαρχήσει στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Η βασική συνθήκη της Ευρώπης προβλέπει ένα μέγιστο όριο διαπραγματεύσεων δύο χρόνια- υπό την καθοδήγηση της Επιτροπής, αλλά με όρους που αποφασίζονται από τις υπόλοιπες 27 χώρες της ΕΕ - πριν το Brexit γίνει πραγματικότητα. Η Βρετανία θα διατηρήσει δικαιώματα πλήρους μέλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως ότου ολοκληρωθούν αυτές οι διαπραγματεύσεις.

Αλλά αυτή η διαδικασία μπορεί να παραταθεί όλες οι υπόλοιπες 27 χώρες της ΕΕ συμφωνούν σε αυτό - ή δυνητικά να επιταχυνθεί, αν μπορούν να φτάσουν γρήγορα σε κοινές θέσεις σχετικά με τους όρους μιας νέας σχέσης με τη Βρετανία. Η Γαλλία, αν και φέρει πολύ βάρος στις συζητήσεις που επηρεάζουν τις συνθήκες της ΕΕ, δεν θα είναι η μόνη χώρα με ισχυρές απόψεις για το πώς η Βρετανία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του διαζυγίου. Η Γερμανία, το πιο ισχυρό μέλος του μπλοκ, έχει συμφέρον στη διατήρηση μιας ισχυρής σχέσης με το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ λόγο θα έχουν και άλλες περιφερειακές δυνάμεις. Όμως διπλωμάτες είπαν ότι θα υπάρξει σαφής ώθηση για να γίνει γρήγορα η διαδικασία του Brexit αν η Βρετανία αποφασίσει να φύγει.

Εμπόδια

Υπάρχουν ορισμένοι τομείς στους οποίους η Γαλλία είναι απίθανο να πιέσει για σκληρούς όρους. Για παράδειγμα, η επιβολή περιορισμών στα δικαιώματα της βίζα ή στα ταξίδια για τους περίπου 200.000 Βρετανούς που ζουν στη Γαλλία (εκ των οποίων 69.000 είναι συνταξιούχοι) θα μπορούσε να αποτύχει. Η Γαλλία έχει περίπου 160.000 πολίτες που ζουν στη Βρετανία, στους οποίους επίσης θα μπορούσαν να επιβληθούν περιορισμοί στη βίζα και στα εργασιακά δικαιώματα.

"Οι Γάλλοι δεν θέλουν να δημιουργήσουν έναν οικονομικό ψυχρό πόλεμο στην ΕΕ", δήλωσε ο Πέτρος Φασούλας, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ευρωπαϊκής Κίνησης, μιας κορυφαίας φιλοευρωπαϊκής ομάδας στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι τρόποι που αποδεικνύουν ότι η αποχώρηση από την ΕΕ μπορεί να οδηγήσει σε οδυνηρά "αντίποινα". Ο ένας είναι να περιοριστεί το "διαβατήριο" των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, το οποίο επιτρέπει σε ξένες εταιρείες να δραστηριοποιηθούν με την ΕΕ μέσω των γραφείων που βρίσκονται στη Βρετανία. Η αρχή λειτουργεί επειδή η ΕΕ αναγνωρίζει την αρχή των βρετανικών εποπτικών οργάνων.

Αλλά στην περίπτωση Brexit, η ΕΕ δεν θα μπορεί πλέον να αναγνωρίσει την αρχή, η οποία θα μπορούσε να ωθήσει τις επιχειρήσεις να εγκαταλείψουν τη Βρετανία και να δημιουργήσουν βάσεις στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Θα είναι πολύ δύσκολο" δήλωσε η Sylvie Goulard, γαλλίδα ευρωβουλευτής, μέλος της επιτροπής για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις. "Δεν βλέπω κανένα λόγο να δώσουμε διαβατήριο σε μια χώρα που αποφασίζει με κυρίαρχο τρόπο να αποχωρήσει από την ΕΕ... Από την ημέρα που το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει, δεν μπορεί να θεωρείται η βρετανική εποπτική αρχή ως αρχή της ΕΕ".

Μια παρόμοια λογική θα ισχύσει για τα βρετανικά γραφεία συμψηφισμού, ή τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που ενεργούν ως ενδιάμεσοι μεταξύ των αγοραστών και των πωλητών. Επί του παρόντος, τα γραφεία συμψηφισμού με βάση τη Βρετανία εποπτεύονται από την Τράπεζα της Αγγλίας, αλλά και συμμορφώνονται με τους κανονισμούς της ΕΕ. Αν η Βρετανία φύγει από την ΕΕ, οι χώρες-μέλη θα επαναξιολογήσουν εάν αναγνωρίζουν τα γραφεία συμψηφισμού, όπως το LCH.Clearnet, και μπορεί να τα ωθήσουν να βασιστούν στο εσωτερικό της ΕΕ - όπως ήδη έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όσον αφορά το εμπόριο, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να καταλήξουν στους όρους μιας νέας σχέσης με τη Βρετανία - μια διαδικασία που θα οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και δύσκολες συζητήσεις στο Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Κάθε χώρα θα επιδιώξει ένα πλεονέκτημα για τα δικά της συμφέροντα σε βάρος του βρετανικού ανταγωνισμού, με τη Γαλλία να είναι έτοιμη να ασκήσει σκληρές πιέσεις για τη γεωργία.

Το Παρίσι και άλλες πρωτεύουσες της ΕΕ ελπίζουν ότι η Βρετανία θα υιοθετήσει το μοντέλο της Νορβηγίας για το εμπόριο με την Ένωση, σύμφωνα με το οποίο αποδέχεται όλους τους κανονισμούς της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων σε αντάλλαγμα για την πρόσβαση στην ενιαία αγορά. Αλλά ο Michael Gove, ο ευρωσκεπτικιστής υπουργός Δικαιοσύνης του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι η Βρετανία δεν θα επιδιώξει πλέον πρόσβαση στην ενιαία αγορά. Αντ 'αυτού, θα προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους της σχέσης της κατά μήκος των γραμμών των υφιστάμενων συμφωνιών μεταξύ της ΕΕ και κρατών εκτός όπως η Ελβετία, η Βοσνία, η Σερβία και η Αλβανία - τα οποία έχουν διαφορετικά επίπεδα προσέγγισης με το μπλοκ.

Αν η Βρετανία επιλέξει περιοριστικούς όρους, όπως η άρνηση της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων, το Παρίσι και άλλες πρωτεύουσες θα πιέσουν για μια στενότερη σχέση, ενδεχομένως συμπεριλαμβανομένων των τελωνειακών ελέγχων για όλες τα βρετανικά προϊόντα που εισάγονται στο μπλοκ.

Συνέπειες

Όσο για τους Βρετανούς εργαζόμενους που απασχολούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πολύ λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες, αν η Βρετανία απορρίψει την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων. Για παράδειγμα, ένας βρετανός πολίτης που ζει στη Γαλλία, ή οποιοδήποτε άλλο κράτος της ΕΕ, δεν θα έχει αυτόματη πρόσβαση σε κοινωνικές υπηρεσίες όπως η φροντίδα για τη δημόσια υγεία και οι δημόσιες συντάξεις, επειδή τα δικαιώματα αυτά δεν έχουν επεκταθεί σε πολίτες των εθνών εκτός ΕΕ.

Υπάρχουν, επίσης, τρόποι που επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής των βρετανών πολιτών που ζουν σε χώρες της ΕΕ, όπου πολλοί επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν, όπως η Ισπανία ή η νότια Γαλλία.

Εκτός και αν οι νόμοι για τα πολιτικά δικαιώματα εξαιρεθούν σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Βρετανοί πολίτες θα στερούνται της προστασίας του καταναλωτή, της πρόσβασης στη δικαιοσύνη και της έννομης προστασίας, όταν ταξιδεύουν ή διαμένουν στο εξωτερικό. Οι μη πολίτες της ΕΕ δεν θα έχουν αυτά τα δικαιώματα και θα διαπιστώσουν ότι θα είναι πιο δύσκολο να κάνουν μία μήνυση στα δικαστήρια της ΕΕ, αναφέρουν πηγές.

"Οι άνθρωποι υποτιμούν τα δικαιώματα του πολίτη της ΕΕ", δήλωσε ο ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ. "Μπορεί να χρειαστεί να πάνε μέσω της διπλωματικής οδού για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους [εάν το Ηνωμένο Βασίλειο φύγει από την ΕΕ]."

Το Brexit θα μπορούσε επίσης να περιπλέξει τη δικαστική συνεργασία μεταξύ της Βρετανίας και των ευρωπαϊκών εθνών. Μετά την αποχώρηση, οι Βρετανοί πολίτες δεν θα απολαμβάνουν πλέον το δικαίωμα στην αυτόματη έκδοση πίσω στην πατρίδα τους, όπως κάνουν τώρα.

Όσον αφορά τις επενδύσεις, το Brexit θα μπορούσε επίσης να έχει σημαντική επίδραση. Επί του παρόντος, η Γαλλία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής στη Βρετανία μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, με 124 έργα το 2015, αντιπροσωπεύοντας τη δημιουργία 8.198 θέσεων εργασίας, σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση. Αλλά οι γάλλοι επενδυτές θα μπορούσαν γρήγορα να επανεκτιμήσουν τη μελλοντική συμμετοχή τους σε περίπτωση Brexit. "Οι μεγάλοι επενδυτές μας έχουν σημαντική εμπλοκή στη Βρετανία", δήλωσε η Guigou. "Ελπίζω το Hinkley Point [ένα σχέδιο πυρηνικού σταθμού της γαλλικής EDF στη Βρετανία] θα ολοκληρωθεί. Αλλά όσον αφορά άλλα έργα, οι γάλλοι επενδυτές θα το σκεφτούν διπλά".

Η Guigou είπε επίσης ότι μία ΕΕ χωρίς τη Βρετανία θα προσπαθήσει να απομακρύνει τις επιχειρήσεις από το City του Λονδίνου. "Μπορώ να σας πω ότι υπάρχει ήδη έντονη σκέψη για τη δημιουργία ενός χρηματοοικονομικού κέντρου στην ηπειρωτική Ευρώπη", είπε.

Ανεξάρτητα από το πώς θα ψηφίσει η Βρετανία, το Παρίσι βλέπει ένα ενδιαφέρον για την εδραίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη διασφάλιση ότι το μπλοκ θα γίνεται όλο και πιο ελκυστικό στους επενδυτές και στους ίδιους τους πολίτες του. "Θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι σε πολιτικό επίπεδο, στην Επιτροπή και στο Συμβούλιο, θα υποβάλουμε προτάσεις για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης", δήλωσε η Guigou. "Η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι όπως πάει αυτή τη στιγμή. Τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν, έτσι ώστε οι πολίτες να αναγνωρίζουν τη συμμετοχή τους στο έργο και πάλι".

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
γαλλια, έως ότου, ιουνίου, μπλοκ, επιρροή, αποσυρση, εκλογες, βουλη, βρυξέλλες, βασεις, τραπεζες, lch, αντ, συμμετοχή, edf, city, εθνικη τραπεζα, τελη κυκλοφοριας, σταση εργασιας, αποσυρση αυτοκινητων 2011, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, τελη κυκλοφοριας 2014, εκλογες 2015, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αξιολογηση, η ζωη, κομματα, διαβατηριο, χωρες, αντ, αλβανια, γερμανια, ηνωμενο βασιλειο, ισπανια, λονδινο, ολλανδια, πιεση, σημερινη, υγεια, ωθηση, αγορα, αλληλεγγυη, ατζεντα, βιζα, βοσνια, βρυξέλλες, γεωργια, γινει, γινεται, γραφεια, ευκαιρια, ειπαν, ειπε, υπαρχει, ελβετια, ελευθερια, εργα, επενδυτης, επενδυσεις, επιρροή, ευθυνη, ευρωπη, έως ότου, ζωη, ζωης, ηνωμενες πολιτειες, υπηρεσιες, κυβερνηση, κομμα, λογο, μηκος, μπλοκ, μπορειτε, μηνυση, νομοι, παρισι, ποιοτητα, σαφης, σερβια, συμμετοχή, σχεδιο, ταξιδια, φοβερο, city, δικαιωμα, δικαιωματα, δικιο, edf, ενωση, ετοιμη, εθνικο, χωρα, ιουνίου, lch, πηγες, τραπεζα, θεσεις
Τυχαία Θέματα