Γαλλίδα μήνυσε την χώρα της επειδή ο γιος της έγινε τζιχαντιστής!

Είναι μια πρωτοφανής υπόθεση στα χρονικά: μια μητέρα μηνύει το γαλλικό κράτος επειδή ο έφηβος γιος της ταξίδεψε στη Συρία για να ενταχθεί στους τζιχαντιστές. Όπως υποστηρίζει, οι αρχές θα έπρεπε να είχαν κάνει περισσότερα για να τον σταματήσουν.

Το 16χρονο αγόρι ταξίδεψε στη Συρία μέσω της Τουρκίας το περασμένο έτος, δήλωσε η μητέρα του στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien. Παρά το νεαρό της ηλικίας του και το γεγονός ότι ταξίδευε μόνος σε μια διαδρομή που συνηθίζουν να χρησιμοποιούν οι Δυτικοί που πηγαίνουν να ενταχθούν στη τζιχάντ, και παρά το γεγονός ότι ήταν χωρίς διαβατήριο - μόνο με

την ταυτότητά του - δεν κίνησε τις υποψίες της γαλλικής αστυνομίας στα σύνορα, είπε. «Λαμβάνοντας υπόψη τα τρέχοντα γεγονότα, η συνοριακή αστυνομία έπρεπε να έχει τουλάχιστον ανακρίνει έναν μικρό ταξιδιώτη σε έναν τέτοιο προορισμό», δήλωσε στην εφημερίδα. «Η κοινή λογική θα έπρεπε να τους οδηγήσει να ρωτήσουν γιατί πήγαινε εκεί, αν είχε οικογενειακούς δεσμούς εκεί και γιατί δεν συνοδευόταν».

Παρά το γεγονός ότι το αγόρι είπε στη μητέρα του ότι πηγαίνει για να προσφέρει ανθρωπιστικό έργο, πιστεύεται ότι έχει ενταχθεί στις τάξεις των τζιχαντιστών στη Συρία. Σύμφωνα με τον David Thomson, δημοσιογράφο του RFI ο οποίος έχει έρθει σε επαφή με το αγόρι, είναι μέλος μιας ομάδας μαχητών που συνδέεται την Αλ-Νούσρα. Η μητέρα κατέθεσε μήνυση εναντίον του κράτους για ανάρμοστη συμπεριφορά, στο Διοικητικό Δικαστήριο στο Παρίσι στα μέσα Νοεμβρίου, ζητώντας αποζημίωση 110.000 ευρώ.

«Η ελεύθερη κυκλοφορία ενέχει και το καθήκον της αστυνομία να δρα σε μια επικίνδυνη κατάσταση. Αυτή έπρεπε να κάνουν, αλλά τον άφησαν να περάσει. Καθιστώ το κράτος υπεύθυνο για την αναχώρηση του γιου μου» είπε. Σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία, οι ανήλικοι με έγκυρη ταυτότητα επιτρέπεται να φύγουν από τη χώρα χωρίς να συνοδεύονται από ενήλικα και μια δήλωση από το Γαλλικό Υπουργείο Εσωτερικών επέμεινε ότι η συνοριακή αστυνομία «δεν είχε λόγο να τον αποτρέψει από το ταξίδι».

Ωστόσο, ο νόμος απαιτεί επίσης η αστυνομία να λαμβάνει υπόψη «τη φύση των κινδύνων και απειλών» κάθε κατάστασης και να αναλάβει δράση εάν είναι απαραίτητο, δήλωσε η δικηγόρος της μητέρας Samia Maktouf. «Επιτρέποντας σε έναν ανήλικο να ταξιδέψει μόνος τους σε μια χώρα που είναι γνωστό ότι αποτελεί διαδρομή διέλευσης των τζιχαντιστών, χωρίς την διατύπωση ερωτήσεων, η αστυνομία δεν εκπλήρωσε το καθήκον της» είπε η δικηγόρος στην Parisien. Περίπου 1.000 γάλλοι πολίτες, μεταξύ των οποίων πολλοί έφηβοι, έχουν ταξιδέψει στη Συρία ή το Ιράκ για να κάνουν τζιχάντ. Η γαλλική κυβέρνηση πρόσφατα έχει εντείνει τα μέτρα καταπολέμησης της τρομοκρατίας, σε μια προσπάθεια να ανακόψει το κύμα των γάλλων πολιτών που πηγαίνουν στο εξωτερικό για να πολεμήσουν στο πλευρό τζιχαντιστών. Μεταξύ άλλων, έχει θεσπίσει νόμο που επιτρέπει στην αστυνομία να επιβάλει απαγόρευση ταξιδιών σε κάθε ύποπτο για το θέμα αυτό.

http://www.france24.com/en/20141208-mother-sues-france-over-jihad-teen-son-trip-syria/

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα