Φόβοι για νέες επιθέσεις στην Ευρώπη από τζιχαντιστές

Η ανακοίνωση την Κυριακή, ότι οι τρομοκράτες των Βρυξελλών είχαν αρχικά την πρόθεση να χτυπήσουν στο Παρίσι και πάλι, αυξάνει την ανησυχία των αστυνομικών αρχών και των υπηρεσιών πληροφοριών για τα πλοκάμια του Ισλαμικού Κράτους στην Ευρώπη. Κάνοντας τον απολογισμό από όσα έχουν μάθει μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι, οι εμπειρογνώμονες των υπηρεσιών πληροφοριών διαπιστώνουν ότι έχουν προκύψει πολλά νέα στοιχεία. Η κλίμακα της δράσης του Ισλαμικού Κράτους στην Ευρώπη δεν είναι ακόμα

γνωστή, αλλά φαίνεται να είναι μεγαλύτερη και πιο πολυεπίπεδη απ' ότι οι ερευνητές θεώρησαν αρχικά: αν οι επιθέσεις του Παρισιού και των Βρυξελλών αποτελούν οποιοδήποτε μοντέλο, οι συνωμότες θα βασίζονται σε τοπικά εγκληματικά δίκτυα και όχι μόνο σε αφοσιωμένους εξτρεμιστές.

Παρότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι σύμμαχοί της και η Ρωσία έχουν σκοτώσει τους ηγέτες του Ισλαμικού Κράτους και έχουν προκαλέσει την υποχώρηση των μαχητών του στα πεδία των μαχών του Ιράκ και της Συρίας, η τρομοκρατική οργάνωση φαίνεται να αποτελεί ακόμα μια θανάσιμη απειλή για ολόκληρη την Ευρώπη.

Όταν οι βέλγοι εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι ο Μοχάμεντ Αμπρινί, ένας από τους άνδρες που συνελήφθησαν την Παρασκευή, είχε ομολογήσει ότι είναι ο μυστηριώδης τρίτος άνθρωπος στις βομβιστικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, φάνηκε σα μια σπάνια νίκη για τις βελγικές αρχές. Αλλά ήταν επίσης μια υπενθύμιση της ευκολίας με την οποία οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους διασχίζουν τα σύνορα και αλλάζουν ρόλους: ο Αμπρινί είχε τον ρόλο τεχνικού στις επιθέσεις στο Παρίσι, αλλά έγινε ένας βομβιστής στις Βρυξέλλες -αν και η βόμβα του απέτυχε να εκραγεί.

Υπάρχουν σχεδόν σίγουρα παρόμοια κύτταρα που δραστηριοποιούνται σε μη γαλλόφωνες χώρες και που δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί. Η Βρετανία, η Γερμανία και η Ιταλία φαίνεται να είναι ψηλά στην λίστα των στόχων του Ισλαμικού Κράτους. Αυτό επιβαρύνει τις αρχές της Ευρώπης αλλά και τους πολίτες που πρέπει να προσαρμοστούν σε μια σειρά από νέα μέτρα ασφαλείας και περισσότερη παρεμβατική εποπτεία, ιδίως σε δημόσιους χώρους.

"Δεν έχουμε τελειώσει ακόμη με το έργο της εξεύρεσης όλων όσοι είναι σε αυτό το μεγάλο δίκτυο του Παρισιού και των Βρυξελλών", δήλωσε ο Jean-Charles Brisard, επικεφαλής του γαλλικού Κέντρου για την Ανάλυση της Τρομοκρατίας στο Παρίσι. "Κάθε φορά που σημειώνεται πρόοδος, προσθέτουμε κι άλλους ανθρώπους στη λίστα των ανθρώπων που ψάχνουμε".

Είναι απογοητευτικό να βλέπουμε τον αριθμό των ατόμων που πιστεύεται ότι έχουν κάποια σχέση με τις επιθέσεις του Παρισιού και των Βρυξελλών: 36 είναι ύποπτοι ως ενεργοί συμμετέχοντες σε διάφορους βαθμούς στη διοργάνωση ή διεξαγωγή τους. Από αυτούς, οι 13 είναι νεκροί και οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους είναι υπό κράτηση. Πολλοί έχουν αφεθεί ελεύθεροι, αλλά υπόκεινται σε όρους, όπως η καθημερινούς ελέγχους σε αστυνομικά τμήματα.

Άλλοι είναι πιθανόν να κρύβονται ή να διαφεύγουν. Αυτό που ανησυχεί τους ερευνητές είναι ότι πολλοί από τους συμμετέχοντες στο δίκτυο του Παρισιού και των Βρυξελλών είχαν στρατολογηθεί από έναν ιμάμη στο Μολενμπέκ των Βρυξελλών Molenbeek, τον Χαλίντ Ζερκάνι. Δικάστηκε δύο φορές στο Βέλγιο, κατηγορούμενος για τη στρατολόγηση περισσότερων από 50 νεαρούς άνδρες για να συμμετάσχουν στον αγώνα στη Συρία και βοήθησε στη χρηματοδότηση του ταξιδιού τους στη Μέση Ανατολή. Πολλοί από όσους στρατολόγησε κατονομάστηκαν σε αυτές τις δίκες και δικάστηκαν ερήμην.

"Υπάρχουν ακόμα πολλοί άνθρωποι που εμπλέκονται στο δίκτυο του Ζερκάνι, οι οποίοι καταδικάστηκαν ερήμην - τουλάχιστον πέντε έως 10 - και δεν ξέρουμε πού βρίσκονται ή τι μπορεί να κάνουν", είπε ο Brisard. Ενώ θα μπορούσαν να αποδειχθούν ήσσονος σημασίας παράγοντες, θα μπορούσαν επίσης να είναι διοργανωτές νέων επιθέσεων. Μεταξύ όσων στρατολόγησε ο Ζερκάνι, λένε οι εισαγγελείς, ήταν και ο Αμπντελχαμόντ Αμπαούντ, ο "εγκέφαλος" των επιθέσεων στο Παρίσι, καθώς ο Ρεντά Κρικέτ, ο οποίος συνελήφθη στις 24 Μαρτίου σε ένα προάστιο του Παρισιού. Ο Κρικέτ έχει κατηγορηθεί ότι ήταν στο τελικό στάδιο του σχεδιασμού μιας επίθεσης στη Γαλλία, καθώς βρέθηκε με "ένα οπλοστάσιο όπλων και εκρηκτικών πρωτοφανούς μεγέθους", σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Παρισιού François Molins.

Από τα πυρομαχικά και το υλικό που βρέθηκε φαίνεται ότι απετράπη μια ιδιαίτερα θανατηφόρα επίθεση. Ο Κρικέτ είχε Καλάσνικοφ, ένα οπλοπολυβόλο, πιστόλια, πυρομαχικά και τέσσερα κουτιά με χιλιάδες μικρές μπάλες χάλυβα. Τέσσερις άνδρες που είχαν επαφές με τον Κρικέτ, οι οποίοι συνελήφθησαν στο Ρότερνταμ, είχαν στην κατοχή τους 45 κιλά πυρομαχικών, σύμφωνα με τον ολλανδικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, NOS. Η σύνδεση του Κρικέτ με τα κύτταρα του Παρισιού και των Βρυξελλών που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις στις πόλεις αυτές δεν ήταν σαφής, και οι ειδικοί έχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά αυξάνει την πιθανότητα να υπάρχουν και άλλα, παρόμοια κύτταρα στη Γαλλία και το Βέλγιο, καθώς και πιο μακριά.

Αξιωματούχοι δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών και αντιτρομοκρατίας υποθέτουν πως το Ισλαμικό Κράτος έχει δίκτυα σε δύο ή περισσότερες χώρες της Ευρώπης, εκτός από της Γαλλία και το Βέλγιο. "Άλλα κύτταρα του Ισλαμικού Κράτους είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν σε όλη τη Δυτική Ευρώπη, προετοιμάζοντας και οργανώνοντας νέες επιθέσεις και περιμένοντας την κατεύθυνση από την κεντρική ηγεσία της ομάδας για να τις εκτελέσουν" δήλωσε ο Matthew Henman, επικεφαλής του IHS Jane’s Terrorism and Insurgency Center στο Λονδίνο. "Ένας βασικός τομέας όπου εστιάζουμε είναι το να κατανοήσουμε πώς τα κύτταρα αυτά διαρθρώνονται και οργανώνουν τις επιχειρήσεις τους", είπε.

Ο Henman, αντανακλώντας τις απόψεις πολλών αξιωματούχων σε υπηρεσίες πληροφοριών που ερωτήθηκαν, δήλωσε ότι οι απόψεις των αρχών για το πώς μπορεί να λειτουργεί το Ισλαμικό Κράτος στις εξωτερικές του δραστηριότητες στην Ευρώπη αλλάζουν. Οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Ισλαμικό Κράτος είχε αναπτύξει ένα γενικό δίκτυο μεσαζόντων στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια για να αγοράζει όπλα, να ενοικιάζει αυτοκίνητα και δωμάτια σε ξενοδοχεία για τα μέλη του τα οποία είχαν ταξιδέψει στο παρελθόν ή επέστρεφαν από το Ιράκ ή τη Συρία. Αλλά μετά τις Βρυξέλλες, υποστηρίζει ο Henman, σκέφτονται ότι πιθανόν οι επιθέσεις να διοργανώνονται από αυτόνομα κύτταρα, με άτομα τα οποία μπορεί να εκτελούν πολλές εργασίες, ανάλογα με τις ανάγκες.

Οι βρετανικές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς το επίπεδο απειλής στη Βρετανία παραμένει σε "σοβαρό", που σημαίνει ότι μια επίθεση είναι "πολύ πιθανή". Οι απειλές του Ισλαμικού Κράτους είναι κατά κάποιο τρόπο πιο εύκολο να εκπληρωθούν στη Γαλλία και το Βέλγιο από ό,τι αλλού, λόγω του μεγάλου αριθμού των γαλλόφωνων ξένων μαχητών, πολλοί από τους οποίους είναι ευρωπαίοι πολίτες από τις χώρες αυτές. Από τους ξένους μαχητές στη Συρία και το Ιράκ, υπολογίζεται ότι 5.000 έως 6.000 είναι από την Ευρώπη. Περίπου 1.800 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει ή έχουν προσπαθήσει να φύγουν από τη Γαλλία για να πολεμήσουν στη Συρία και στο Ιράκ, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Γάλλου Υπουργού Εσωτερικών Μπερνάρ Καζενέβ. Επιπλέον 450 έχουν πάει σε αυτές τις χώρες από το Βέλγιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών στην Ευρώπη.

Η ανακοίνωση την Κυριακή ότι το Ισλαμικό Κράτος είχε ως στόχο να χτυπήσει τη Γαλλία και πάλι ήρθε από το γραφείο του βελγικού ομοσπονδιακού εισαγγελέα. "Πολλά στοιχεία της έρευνας έδειξαν ότι η τρομοκρατική ομάδα είχε αρχικά την πρόθεση να χτυπήσει στη Γαλλία και πάλι", αναφέρει η σχετική δήλωση. "Τελικά, αιφνιδιασμένοι από την ταχύτητα της προόδου όσον αφορά την εν εξελίξει έρευνα, πήραν επειγόντως την απόφαση να επιτεθούν στις Βρυξέλλες" ανέφερε η δήλωση.

Στις επιθέσεις στις δύο πρωτεύουσες, συνολικά 162 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 753 τραυματίστηκαν.

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα