Ιστορική επίσκεψη του Τζον Κέρι στη Χιροσίμα

Ο Τζον Κέρι έγινε ο πρώτος εν ενεργεία αμερικανός υπουργός Εξωτερικών που επισκέπτεται το μνημείο για τον πυρηνικό βομβαρδισμό της Χιροσίμα. Ο Κέρι, μαζί με την επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι και άλλους υπουργούς Εξωτερικών της G7, οι οποίοι βρίσκονται στην Ιαπωνία για δύο ημέρες, επισκέφθηκαν την περιοχή όπου χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στον κόσμο ένα πυρηνικό όπλο.

Το ταξίδι έρχεται μια ημέρα μετά την επίσημη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ότι

ο Κέρι δεν θα ζητήσει συγγνώμη για τις διπλές βομβιστικές επιθέσεις στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Η Χιροσίμα καταστράφηκε όταν η ΗΠΑ έριξαν μια ατομική βόμβα τον Αύγουστο του 1945. Η βόμβα, η οποία οδήγησε στο τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, σκότωσε 140.000 ανθρώπους - αρχικά από την επίδραση και αργότερα λόγω της έκθεσης σε ακτινοβολία.

Τρεις ημέρες αργότερα, οι ΗΠΑ έριξαν μία ακόμα βόμβα στο λιμάνι του Ναγκασάκι, σκοτώνοντας περίπου 70.000 ανθρώπους. Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, οι διπλωμάτες κατέθεσαν στεφάνια στο Μνημείο του Πάρκου Ειρήνης και στη συνέχεια περπάτησαν προς τον Θόλο της Ατομικής Βόμβας. Προηγουμένως, επισκέφθηκαν το Μουσείο Ειρήνης, ολοκληρώνοντας την περιήγηση στα τρία μνημεία-σύμβολα της καταστροφής.

Μαζί, αυτές οι τρεις περιοχές σταθεί ως ένα ισχυρό σύμβολο για τον πυρηνικό αφοπλισμό.

"Όλοι στον κόσμο θα πρέπει να δουν και να αισθανθούν τη δύναμη αυτού του μνημείου. Είναι μια πολύ σκληρή υπενθύμιση όχι μόνο για την υποχρέωσή μας να δώσουμε τέλος στην απειλή των πυρηνικών όπλων, αλλά για να αφιερώσουμε όλες τις προσπάθειες μας στο να αποφευχθεί ο πόλεμος" έγραψε ο Κέρι σε ένα μήνυμα στο βιβλίο επισκεπτών του μνημείου. "Ο πόλεμος πρέπει να είναι η έσχατη λύση. Ποτέ δεν είναι η πρώτη επιλογή. Αυτό το μνημείο μας αναγκάζει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να αλλάξουμε τον κόσμο, να πετύχουμε την ειρήνη και να οικοδομήσουμε το μέλλον που θέλουν τόσο πολύ οι πολίτες, παντού".

Παρά τον ειρηνικό τόνο του μηνύματος, ένας ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ταξίδεψε μαζί με τον Κέρι δήλωσε κατηγορηματικά ότι ο ανώτατος διπλωμάτης της Αμερικής δεν θα εκφράσει μια συγγνώμη για τη χρήση των πυρηνικών όπλων και την καταστροφή που προκαλούν. "Αν ρωτάτε αν ο υπουργός Εξωτερικών ήρθε στην Χιροσίμα για να ζητήσει συγγνώμη, η απάντηση είναι όχι", είπε ο αξιωματούχος. "Αν ρωτάτε αν ο υπουργός - και νομίζω ότι όλοι οι Αμερικανοί και όλοι οι Ιάπωνες - θλίβονται για τις τραγωδίες που έπληξαν τόσους πολλούς από τους συμπατριώτες μας, η απάντηση είναι ναι".

Πριν από την επίσκεψή του στο μνημείο, ο Κέρι μίλησε με τον Ιάπωνα ομόλογό του Φούμιο Κισίντα. "Η επίσκεψή μου στη Χιροσίμα έχει ιδιαίτερη σημασία για τη δύναμη της σχέσης μας και το ταξίδι που έχουμε διανύσει μαζί από την δύσκολη περίοδο του πολέμου", δήλωσε ο Κέρι. "Θα επανεξετάσουμε το παρελθόν και θα τιμήσουμε εκείνους που χάθηκαν, (αλλά) αυτό το ταξίδι δεν είναι για το παρελθόν. Είναι για το παρόν και το μέλλον" είπε.

Η ιαπωνική κυβέρνηση και η κοινή γνώμη ελπίζουν ότι η σύνοδος κορυφής στη Χιροσίμα θα προωθήσει την καλύτερη κατανόηση μεταξύ των εθνών για την στάση της Ιαπωνίας απέναντι στα πυρηνικά. Τα πρόσφατα σχόλια του Ρεπουμπλικανού προεδρικού υποψήφιου Ντόναλντ Τραμπ, ότι η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα εξοπλίζονται με πυρηνικά όπλα, έχουν αυξήσει τις ανησυχίες στη χώρα. "Για εμάς, η απόκτηση πυρηνικών όπλων είναι εντελώς αδιανόητη", είπε ο Κισίντα. Αλλά ο Κέρι έχει πολλά περισσότερα από την επίσκεψή του στο μνημείο της Χιροσίμα στην ατζέντας του. Κατά την πρώτη ημέρα των συνομιλιών, η G7 - που αποτελείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία, Καναδά, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ιαπωνία - συζήτησε για τον συριακό εμφύλιο πόλεμο, την προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και τη βία στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων.

Ο Κέρι είχε επίσης μια συζήτηση σχετικά με το πολιτικό χάος στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, αφού επισκέφθηκε τις δύο χώρες αυτή την εβδομάδα. Η καταπολέμηση του ISIS κυριάρχησε επίσης τις συζητήσεις. Μερικά από τα ευρωπαϊκά μέλη της ομάδας αντιμετωπίζουν προκλήσεις για την ασφάλεια, στον απόηχο των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες και το Παρίσι.

Αλλά η Ιαπωνία ελπίζει να αναδείξει τις έντονες ανησυχίες στην Ασία, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων της Κίνας στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας και την πυρηνική απειλή της Βόρειας Κορέας. Το ταξίδι του Κέρι στη Χιροσίμα θα μπορούσε επίσης να ανοίξει το δρόμο για την επίσκεψη του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην πόλη τον επόμενο μήνα, όταν ταξιδέψει στην Ιαπωνία για τη σύνοδο κορυφής ηγετών της G7, τροφοδοτώντας τις εικασίες για το αν μπορεί να εκφράσει μια επίσημη απολογία για τη βομβιστική επίθεση και την καταστροφή που προκάλεσε. Ο ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως ο Λευκός Οίκος δεν είχε προβεί σε επίσημη απόφαση.

edition.cnn.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα