Η ζήτηση για δάνεια της Παγκόσμιας Τράπεζας πλησιάζει στα επίπεδα κρίσης

Η ζήτηση για δάνεια από την Παγκόσμια Τράπεζα έχει φθάσει σε επίπεδα αξεπέραστα εκτός των οικονομικών κρίσεων, καθώς οι αναπτυσσόμενες χώρες αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την αδύναμη παγκόσμια οικονομία. Πριν από την εξαμηνιαία εαρινή της σύνοδο στην Ουάσιγκτον στο τέλος της εβδομάδας, η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι αναμένεται να δανείσει περισσότερα από 150 δις δολάρια στα τέσσερα χρόνια

από το 2013 και μετά -μια περίοδο όπου η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα απέτυχε επανειλημμένα να ανταποκριθεί στις προσδοκίες.

Η Τράπεζα ανέφερε ότι η πρόβλεψη ανάπτυξης 2,9% για το 2016 ήδη απειλείται μετά από την επιδείνωση των προοπτικών από την αρχή του έτους, προσθέτοντας ότι αυξάνει την οικονομική βοήθειά της τόσο στις χώρες μεσαίου εισοδήματος όσο και στις λιγότερο ανεπτυγμένες. Οι αναπτυσσόμενες χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές των εμπορευμάτων έχουν πληγεί σοβαρά κατά τα τελευταία δύο χρόνια από την επιβράδυνση στην Κίνα, η οποία έχει οδηγήσει σε μια συντριβή στο κόστος του πετρελαίου και των βιομηχανικών μετάλλων.

"Είμαστε σε μια παγκόσμια οικονομία όπου η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει αδύναμη, γι 'αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η Παγκόσμια Τράπεζα να παίξει τον παραδοσιακό ρόλο της να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να επιταχύνουν την ανάπτυξη" δήλωσε ο πρόεδρος της τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ. "Έχουμε μια ιστορική ευκαιρία για τον τερματισμό της ακραίας φτώχειας στον κόσμο μέχρι το 2030, αλλά ο μόνος τρόπος που μπορούμε να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο είναι αν οι αναπτυσσόμενες χώρες - από τις μεσαίου εισοδήματος ως τις χώρες χαμηλού εισοδήματος- επιστρέψουν στο δρόμο της ταχύτερης ανάπτυξης που βοηθά τις φτωχότερες και πιο ευάλωτες".

Η παγκόσμια κρίση του 2008-09 οδήγησε σε απότομη αύξηση χορήγησης δανείων σε χώρες μεσαίου εισοδήματος από την Παγκόσμια Τράπεζα, που προσπάθησε να ανταπεξέλθει καθώς οι εμπορικές ροές και η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκαν σε ποσοστά παρόμοια με εκείνα στα πρώτα στάδια της Μεγάλης Ύφεσης. Η ζήτηση για δάνεια στη συνέχεια έπεσε από τη μέγιστη τιμή των 44 δις δολ. το 2010 σε 15 δις δολ. το 2013, παρόλο που η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι είχε ανέλθει σε 23,5 δις δολ. το 2015 και θα ξεπερνούσε τα 25 δις δολ. το 2016.

Η Τράπεζα παρέχει επίσης δάνεια με ευνοϊκούς όρους για τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Ανάπτυξης, που χρηματοδοτείται από τακτικές δωρεές από δυτικές κυβερνήσεις. Η υποστήριξη στις φτωχότερες χώρες αναμένεται να είναι κοντά σε ιστορικά επίπεδα το τρέχον έτος, δήλωσε η Τράπεζα, προσθέτοντας ότι η ζήτηση για συμβουλευτικές υπηρεσίες που δεν αφορούν τον δανεισμό, αλλά το να βοηθήσουν τους πελάτες να εφαρμόσουν σημαντικές αλλαγές στην πολιτική, ήταν επίσης υψηλότερες από ποτέ.

Ένα σημαντικό μέρος της τρέχουσας στήριξης δανεισμού ήταν με τη μορφή της χρηματοδότησης της αναπτυξιακής πολιτικής, η οποία έχει στηρίξει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στις χώρες-πελάτες που τις έχουν εφαρμόσει, για να συμβάλουν στη διαφοροποίηση των πηγών ανάπτυξης και την άμυνα έναντι σε μελλοντικά σοκ. "Η χρήση αυτών των τύπων δανείων είναι σημαντική, διότι η Τράπεζα βασικά δείχνει στις χρηματοπιστωτικές αγορές ότι οι μεταρρυθμίσεις της χώρας είναι τεχνικά στέρεες, ότι η χώρα θα ακολουθήσει αυτές τις δεσμεύσεις, και ότι οι μεταρρυθμίσεις θα βοηθήσουν και δεν θα βλάψουν τους φτωχούς και ευάλωτους" δήλωσε ο Κιμ. Πρόσθεσε ότι η χρηματοδότηση που παρέχεται από την Τράπεζα ήταν "εξαιρετικά συμπληρωματική" στις προσπάθειες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την παροχή σταθερών μακροοικονομικών πολιτικών στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η Τράπεζα δήλωσε ότι τα δύο τρίτα της παγκόσμιας μείωσης της φτώχειας κατά τον τελευταίο μισό αιώνα ήταν το αποτέλεσμα της ταχύτερης ανάπτυξης και ότι αυτό εξηγεί γιατί χρησιμοποιούσε την οικονομική επιρροή της για την υποστήριξη των πολιτικών στις αναπτυσσόμενες χώρες, που οδήγησε σε μια πιο ταχεία επέκταση της παραγωγής.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα