Ερντογάν: εξτρεμιστές και αντιπολίτευση ευθύνονται για τα επεισόδια

15:10 3/6/2013 - Πηγή: Antinews

Έκκληση για ηρεμία απηύθυνε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έπειτα από ένα τριήμερο βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. «Να είστε ήρεμοι, χαλαροί και αυτό θα ξεπεραστεί», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, πριν από την επίσημη επίσκεψη στο Μαρόκο, απ’ όπου θα μεταβεί στην Τυνησία και την Αλγερία και θα επιστρέψει στη χώρα του την Πέμπτη.

Στη δήλωση που έκανε στο αεροδρόμιο υποστήριξε ότι οι διαμαρτυρίες

«είναι έργο εξτρεμιστικών στοιχείων» και έχουν «οργανωθεί από το εσωτερικό και το εξωτερικό». Σημείωσε επίσης ότι ρόλο έχει παίξει και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «αυτοί που δεν μπορούν να νικήσουν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις κάλπες επιχειρούν να το κάνουν με άλλους τρόπους».

Ερωτηθείς σχετικά με τα ξένα ΜΜΕ που έχουν παρουσιάσει την κατάσταση στην Τουρκία ως «τουρκική άνοιξη», ο Ερντογάν χαρακτήρισε τις σχετικές ειδήσεις «επιπόλαιες» και πρόσθεσε ότι «τις συντάσσουν άνθρωποι οι οποίοι δεν γνωρίζουν την Τουρκία».

H διεθνής οργάνωση χάκερ Anonymous σε αντίποινα για την αστυνομική βία κατά των διαδηλωτών στο πάρκο Γκεζί της πλατείας Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, εξαπέλυσε κυβερνοεπίθεση κατά της τουρκικής κυβέρνησης. Με βίντεο που ανήρτησαν στο Youtube οι Anonymous αναφέρουν ότι «ο Ερντογάν πρέπει να διδαχθεί από τη μοίρα του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και να παραιτηθεί προτού η κατάσταση κλιμακωθεί περαιτέρω». Χθες, η ομάδα έριξε την πρόσβαση σε διάφορες ιστοσελίδες εφημερίδων, ενώ ο ιστότοπος του ιδιωτικού καναλιού NTV δέχθηκε κυβερνοεπίθεση νωρίς σήμερα το πρωί. Κατηγορώντας την κυβέρνηση για έλεγχο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ώστε να αποτρέπεται από τους πολίτες να μαθαίνουν την αλήθεια, οι Anonymous υποσχέθηκαν να υποχρεώσουν την τουρκική κυβέρνηση να «γονατίσει». Σήμερα το πρωί, ανακοίνωσαν ότι έχουν «ρίξει» τις ιστοσελίδες του προέδρου, Αμπντουλάχ Γκιουλ, του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, του κυβερνητικού γραφείου στην Κωνσταντινούπολη και του αστυνομικού τμήματος της πόλης.

bbc, rt

Keywords
Τυχαία Θέματα