Επιστολή Τσακαλώτου: Προθάλαμος του τετάρτου μνημονίου;

Με βάση τις δεσμεύσεις της δήλωσης μετανοίας του Τσακαλώτου, αν πέσει έξω η οικονομία, με το παραμικρό κόβονται οι συντάξεις. Αν δεν επιτευχθούν πλεονάσματα και στόχοι που έχει δεσμεύσει η τρόικα την Ελλάδα τότε έρχονται πολύ σκληρά μέτρα.

Η επιστολή Τσακαλώτου ενδεχομένως να είναι ο προθάλαμος του τετάρτου μνημονίου. Ξεκλείδωσε τη συζήτηση

για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και μπορεί να ανοίξει το δρόμο για ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Όπως όμως γράφαμε, η ζημιά είναι μεγάλη, το τίμημα τεράστιο και θα μπορούσε να αποφευχθεί αν η κυβέρνηση δεν έκανε όλες αυτές τις ανοησίες από πέρυσι το καλοκαίρι.

Η επισημοποίηση του «κόφτη» στις συντάξεις, αλλά και στο δημόσιο τομέα είναι ουσιαστικά η δέσμευση της παρούσας κυβέρνησης για το τι θα κάνει η επόμενη. Ήτοι, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε κανένα πρόβλημα να υπογράψει μια ντροπιαστική επιστολή αφού έτσι κι αλλιώς το 2019 δεν θα είναι στην εξουσία. Κάποιος άλλος θα βγάλει το φίδι από την τρύπα, σίγουρα όχι ο Τσίπρας.

Ας υποθέσουμε ότι όλα πάνε καλά μέχρι το 2018, δεν έχουμε ύφεση, αντιθέτως έρχεται η ανάπτυξη και δεν χρειάζονται μέτρα. Με την επιστολή – μνημόνιο που υπέγραψε ο Τσακαλώτος ουσιαστικά δέχεται ότι κάποιος άλλος υπουργός θα πληρώσει τα δικά του σπασμένα. Την έλλειψη εμπιστοσύνης που υπάρχει για την Ελλάδα εξαιτίας ακριβώς μιας άφρονος πολιτικής την τελευταία 2ετία.

Τι θα γίνει π.χ. αν υπάρξει πρόβλημα στην ευρωπαϊκή οικονομία και επηρεαστεί και η ελληνική το 2018-2019; Υπάρχει ρήτρα στο μνημόνιο που υπέγραψαν με την επιστολή οι διάφοροι Τσιπραίοι, που να λέει ότι δεν μπορεί να κοπούν μισθοί και συντάξεις επειδή η ευρωπαϊκή οικονομία καταρρέει; Αν δηλαδή έχουμε ισχυρή ανάπτυξη αλλά γίνει μια «στραβή» και χαθεί το πλεόνασμα, υπάρξει τραπεζική κρίση κ.λπ. τι θα κάνουμε; Θα κόψουμε μισθούς και συντάξεις; Θα την πληρώσουν οι πολίτες επειδή ο Τσακαλώτος και ο Τσίπρας αδιαφορεί για το τι θα συμβεί μετά από 3 χρόνια;

Είναι κι αυτό δείγμα της εξουσιομανίας. Κάνουν τα πάντα για να μείνουν τώρα στην εξουσία χωρίς να ενδιαφέρονται για το αύριο.

Ίσως κάποιοι να μην το έχουν αντιληφθεί. Η επιστολή Τσακαλώτου, που δεν έχει δημοσιοποιηθεί, αλλά γνωρίζουμε μόνο αυτά που λέει το non paper του Μαξίμου, είναι το προμνημόνιο που θα επισημοποιηθεί μετά τις γερμανικές εκλογές. Μέχρι τότε δεν θα υπάρξει καμιά κουβέντα για το χρέος, η χώρα θα σέρνεται και θα χορεύει στο ρυθμό των γερμανικών εκλογών και θα εύχεται να χάσει η Μέρκελ και ο Σόιμπλε μπας κι έρθει μια πιο «μαλακή» γερμανική πολιτική.

Αν ο «κακόψυχος» κατά Τσίπρα και «Σκρουτζ» κατά Τσακαλώτο γερμανικός υπουργός Οικονομικών παραμείνει στη θέση του τότε η Ελλάδα θα κληθεί να υπογράψει και επίσημα το τέταρτο μνημόνιο, αλλά χωρίς λεφτά. Εκτός κι αν καταρρεύσουν τα πάντα και χρειαστούν άλλα 100 δις, όπως πρόσφατα έγραψε γερμανική εφημερίδα που απηχεί τις απόψεις της καγκελαρίας.

Για ακόμη έναν χρόνο, για το 2017 δηλαδή που έρχεται με ελπίδες κουτσουρεμένες εξαιτίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η Ελλάδα και οι Έλληνες θα βρίσκονται σε διαρκή μέγγενη. Σε ένα διαρκές «σύρσιμο», σε μια καθημερινή αβεβαιότητα, σε μια συνεχιζόμενη καταδίκη της Ελλάδας να μικραίνει, ηθικά, πολιτικά, αξιακά.

Η πατρίδα μας μικραίνει, όχι γιατί υπογράφουμε μνημόνια από το 2010 και μετά, αλλά γιατί δεν δίνουμε διεξόδους στην ελληνική κοινωνία. Και γιατί δείχνουμε μια Ελλάδα που δεν έχει τιμή και περηφάνια. Αυτό πονάει περισσότερο από οποιαδήποτε περικοπή σε μισθούς και συντάξεις.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα