Επικοινωνιακός χειρισμός η διαρροή του προσχεδίου Γιούνκερ;

Συμφωνία προ των πυλών ή μια ακόμη απέλπιδα προσπάθεια της κυβέρνησης να παίξει επικοινωνιακό παιχνίδι και να κερδίσει χρόνο; Είναι το ερώτημα που προκύπτει μετά τη διαρροή του προσχεδίου του Γιούνκερ το οποίο... μετ’ επαίνων παρουσιάστηκε και προκάλεσε έντονες συζητήσεις.

Είναι γνωστό ότι ο Γιούνκερ είναι φιλέλληνας περισσότερο και από πολλούς Έλληνες της Αριστεράς. Θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που τον έβριζε και ο Τσίπρας

ήταν αυτός που δεν τον ήθελε.

Το κείμενο που διέρρευσε λοιπόν, αν είναι μόνον αυτό, τότε είναι μάλλον θείο δώρο προκειμένου να μην καταρρεύσει η οικονομία, προκειμένου να μην έχουμε χειρότερες καταστάσεις.

Ωστόσο, οι πληροφορίες λένε ότι το κείμενο κρύβει κι άλλες... σελίδες, δεν είναι μόνο αυτά τα μέτρα που είδαν το φως της δημοσιότητας. Άλλωστε, αν κάτσει κάποιος και κάνει «μπακαλική» θα δει ότι δεν βγαίνουν τα 5 δισ. ευρώ, οπότε όλο και κάποια κρυφά σημεία θα υπάρχουν.

Από την άλλη, ήδη υπάρχουν διαρροές ότι Βερολίνο, δηλαδή Σόιμπλε, ΔΝΤ, ΕΚΤ αλλά και Ντάισελμπλουμ λένε ότι δεν ενημερώθηκαν ποτέ ή τουλάχιστον ήξεραν μεν για το προσχέδιο αλλά δεν το εγκρίνουν.

Οι υπόλοιποι δηλαδή πλην Γιούνκερ, ζητούν συνολική συμφωνία κι όχι μετάθεση των καυτών θεμάτων του ασφαλιστικού και των εργασιακών για το φθινόπωρο και βλέπουμε.

Είναι φανερό δηλαδή ότι η Αθήνα, με τη βοήθεια του Γιούνκερ, θέλει να κερδίσει χρόνο και να μην υπάρξει «ατύχημα» την Τετάρτη που συνεδριάζει η ΕΚΤ για τη ρευστότητα. Οι πληροφορίες που διαρρέονται από την ΕΚΤ αναφέρουν ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία τότε την Τετάρτη θα μπορούσε να αυξηθεί το κούρεμα των ενεχύρων των ελληνικών ομολόγων. Μάλιστα, σύμφωνα με εκτίμηση, αύξηση 10% θα πρέπει να καλυφθεί με κεφάλαια 12 δισ. ευρώ από τις τράπεζες, ποσό που δεν έχουν και θα καταρρεύσουν. Θα μπορούσε τότε να ενεργοποιηθεί ένα capital control και ένα πιθανό κούρεμα στις καταθέσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η παρουσίαση ενός προσχεδίου θα μπορούσε να αναβάλει για ακόμη μία εβδομάδα την απόφαση αυτή του Ντράγκι και η κυβέρνηση θα μπορούσε να πάει στη Σύνοδο Κορυφής να πετύχει ό,τι καλύτερο μπορεί.

Είναι προφανώς ένας επικοινωνιακός χειρισμός αλλά μέχρι πότε; Τα μέτρα είναι μέτρα, οι δανειστές επιμένουν σε συνολική συμφωνία, τα νούμερα δε βγαίνουν με τίποτε όταν τα άλλα «νούμερα» τα πολιτικά της κυβέρνησης, παίζουν παιχνιδάκια.

Την ομιλία του Τσίπρα στον ΣΕΒ να διαβάσει κανείς θα καταλάβει ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου αλλά και βαθιά ηττημένος από τις δικές του επιλογές. Οι κόκκινες γραμμές του έχουν γίνει σκουπίδια, προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια από το κόμμα του και να γαντζωθεί στην εξουσία παραμυθιάζοντας τον κόσμο.

Η συμφωνία πρέπει να γίνει και γρήγορα. Δυστυχώς θα είναι συμφωνία επώδυνη για τους πολίτες, αλλά τουλάχιστον δεν θα είναι τελική χρεοκοπία. Ο κ. Τσίπρας και η παρέα του, όμως, κάποτε πρέπει να δώσουν λόγο για τα εγκλήματά τους. Κι αν την γλιτώσουν από τους Λαφαζάνηδες, δεν θα την γλιτώσουν από τη λαϊκή οργή όταν ο κόσμος θα ξαναπληρώσει τον ΕΝΦΙΑ, την έκτακτη εισφορά ή όταν θα δει τον ΦΠΑ να αυξάνεται. Και ταυτόχρονα θα πρέπει να ξεχάσει τη 13η σύνταξη ή το αφορολόγητο 12.000 ευρώ.

Ο ψεύτης και κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται, λέει ο λαός.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα