Εντός των επόμενων 24ώρων το «μεταβατικό» πρόγραμμα της νέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης

09:46 8/7/2013 - Πηγή: Antinews

Πλήρως ενημερωμένος είναι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναφορικά με τον προγραμματισμό των επόμενων ημερών από την πλευρά των στελεχών της κυβέρνησης που έχουν αναλάβει τόσο τον μεταβατικό φορέα όσο και τον οριστικό, για τη νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Εντός των επόμενων 24ώρων – ενδεχομένως και έως μεθαύριο Τετάρτη, – είναι πιθανό να εκπέμψει μέσα από πολυπλεξία από τις ψηφιακές συχνότητες της Digea

το «μεταβατικό» πρόγραμμα της νέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που θα επιχειρηθεί να είναι όσο γίνεται πιο κοντά στα πρότυπα του BBC. Η ακριβής ημερομηνία έναρξης εκπομπής του «ενδιάμεσου» προγράμματος, από το αρχείο της ΕΡΤ και με μίνιμουμ ενημέρωση, θα εξαρτηθεί από τις τεχνικές λύσεις που θα επιλεγούν, την ανεύρεση του σημείου που θα στεγάζει το «εγχείρημα» αλλά κυρίως από το αν υπάρξει πολιτική συμφωνία, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης του υφυπουργού για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση Π.Καψή με την ΠΟΣΠΕΡΤ και τους εκπροσώπους των δημοσιογράφων. Είναι πιθανόν, η κυβέρνηση να θελήσει να δώσει μικρή παράταση στο διάλογο. «Πιστεύω ότι είναι θέμα 24ώρων να ανοίξει η ΕΡΤ, να εφαρμοστεί το μεταβατικό στάδιο. Η μετάβαση θα είναι ένα τεστ. Θα είναι αρκετά δύσκολο» τονίζει ο Π.Καψής εκφράζοντας τη βούληση της κυβέρνησης να υλοποιηθεί η απόφαση του ΣτΕ. Αναφερόμενους στους εργαζόμενους, υπογραμμίζει ότι «πολλοί θα βγουν κερδισμένοι και άλλοι θα χάσουν. Προσπαθούμε να το κάνουμε όσο πιο εύκολο γίνεται για αυτούς».

Καθώς η άρση του αδιεξόδου δεν φαίνεται να αποτελεί άμεσο σενάριο, είναι πιο πιθανό η εκκίνηση του μεταβατικού φορέα να γίνει χωρίς τη συνδρομή των εργαζομένων και εκτός του Ραδιομεγάρου μιας και η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να κάνει χρήση των ΜΑΤ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το τηλεοπτικό περιεχόμενο που θα εκπέμψει – δεν θα ονομάζεται ΝΕΡΙΤ -, θα αντληθεί από τη δεξαμενή του αρχείου της ΕΡΤ (εκπομπές, σήριαλ, ντοκιμαντέρ, ταινίες) ενώ η ενημέρωση ενδεχομένως να περιοριστεί στη μετάδοση κρόουλ παράλληλα με το υπόλοιπο πρόγραμμα. Μια σκέψη που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα ήταν να μεταδίδεται και ενημερωτικό πρόγραμμα μέσω υλικού που θα παίρνει το μεταβατικό σχήμα από το euronews που λειτουργεί πλέον με δικό του γραφείο στην Ελλάδα. Η νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση με την οριστική της μορφή θα αρχίσει να εκπέμπει μετά τις 15/9 με προσωπικό που θα προκύψει μετά από πρόσκληση ενδιαφέροντος σε όλους τους κλάδους. Σήμερα πάντως θα επαναληφθεί η συνάντηση μεταξύ Π.Καψή και εκπροσώπων των εργαζομένων με μοναδικό «αγκάθι» τις τρίμηνες συμβάσεις που προτείνει η κυβέρνηση στο μεταβατικό στάδιο. Ήδη ο Π.Καψής αναφερόμενος στο προσωπικό που πρόκειται να αποχωρήσει, σημείωσε ότι θα δοθούν ανάλογα κίνητρα με αυτά που ισχύουν για την κινητικότητα των υπαλλήλων στο Δημόσιο. Η κυβέρνηση απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος για τις 2.000 θέσεις του μεταβατικού φορέα, που θα καλύψει για 2 μήνες το κενό της ΕΡΤ. Ο Π.Καψής, μιλώντας στους εκπροσώπους των εργαζομένων είπε πως οι αποζημιώσεις εκτιμάται πως θα ανέλθουν σε περίπου 100 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό, ενώ ως τώρα οι δύο μισθοί που έχουν καταβληθεί κόστισαν 11 εκατ. ευρώ. Αντιθέτως, δεν θα υπάρξει αποζημίωση για τους συμβασιούχους, παρά μόνο η πληρωμή των οφειλόμενων. Σήμερα πάντως θα κατατεθεί τροπολογία που θα εξαιρεί τους εργαζόμενους από το ανώτατο πλαφόν των 15.000 ευρώ . Για το μεσοδιάστημα τελικά δεν θα υπάρχει μεταβατικός φορέας. Οι συμβάσεις θα έχουν την υπογραφή του ειδικού διαχειριστή Γκίκα Μάναλη και θα παρουσιαστούν σήμερα στους εργαζομένους. Τέλος, ο Γκίκας Μάναλης έχει αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες που διαχειρίζονται αθλητικά δικαιώματα (Τσάμπιονς Λινγκ, Europa basket, Στίβο, Κολύμβηση κ.α) και με εταιρείες παραγωγής για συμβόλαια που εκκρεμούν για ντοκιμαντέρ, εκπομπές και σήριαλ.

Keywords
Τυχαία Θέματα