Εισαγγελέας στη ΝΕΡΙΤ -αποκαλύπτουμε γιατί δεν συγκροτήθηκε Μητρώο Αξιολογητών

Τους λόγους για τους οποίους η προηγούμενη διοίκηση της ΝΕΡΙΤ δεν συγκρότησε με νόμιμο τρόπο Μητρώο Αξιολογητών για τη διαδικασία προσλήψεων δημοσιογράφων αορίστου χρόνου, αποκαλύπτει σήμερα το antinews.

Η ακύρωση του πολυδιαφημισμένου Μητρώου στην πράξη, που προκαλεί την ενεργοποίηση του εισαγγελέα για τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης του διαγωνισμού αλλά και της αξιολόγησης των εκτός ΑΣΕΠ εργαζομένων, δεν συνιστά μια αβασάνιστη απόφαση

του Δ.Σ. της ΝΕΡΙΤ η οποία και δημοσίευσε ειδική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Η διαδικασία περιελάμβανε δύο επιμέρους φάσεις αξιολόγησης των αξιολογητών από το διοικητικό συμβούλιο για την τελική επιλογή και την ένταξή τους στο Μητρώο. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στον Τύπο και το διαδίκτυο, «όπως προκύπτει από τα σχετικά έγγραφα, αιτήσεις για το Μητρώο είχαν κάνει διάφοροι δημοσιογράφοι, οι οποίοι όμως ουδέποτε εκλήθησαν να συμμετάσχουν σε τέτοιου τύπου διαδικασίες. Το ίδιο ισχύει και για επαγγελματίες από διάφορες άλλες ειδικότητες, επειδή τελικώς το Μητρώο Αξιολογητών δεν συγκροτήθηκε ποτέ».

Στην πρόσκληση ενδιαφέροντος, όμως, αναφερόταν: «…Το διοικητικό συμβούλιο επιφυλάσσεται να προσθέτει στο Μητρώο και άλλους αξιολογητές, ανάλογα με τις ανάγκες της ΝΕΡΙΤ ΑΕ».

Η διοίκηση του πρώην προέδρου Γιώργου Προκοπάκη έλαβε εξουσιοδότηση από το ΔΣ για τη συγκρότηση του Μητρώου Αξιολογητών. Καμία, όμως, από τις διαδικασίες που προβλέπονταν στην πρόσκληση ενδιαφέροντος δεν τηρήθηκε και το Μητρώο Αξιολογητών ουδέποτε ανακοινώθηκε στο ΔΣ.

Ο κ. Προκοπάκης επέλεξε -άνευ διαδικασιών- μόνο τρεις από τον ευρύ κατάλογο των αιτούντων. Ο ένας, ο καθηγητής ΜΜΕ Μιχ. Μεϊμάρης, παραιτήθηκε σκίζοντας τη φόρμα αξιολόγησης και δηλώνοντας: «Δεν είμαι λογιστής». Η δεύτερη, η Σοφία Ιορδανίδου, αποσύρθηκε σιωπηλά και έμεινε μόνο ο Αντώνης Χατζής. Όμως η υπόθεση κόλλησε αλλού και εδώ υπάρχει μια κρίσιμη λεπτομέρεια. Αναζητήθηκαν μετά μυρίων βασάνων αξιολογητές από υπαλλήλους της ICAP οι οποίοι έχυσαν πολύ ιδρώτα και σχεδόν έφτυσαν αίμα να πείσουν «καθαρούς» δημοσιογράφους να ενταχθούν στο πινάκιο των αξιολογητών.

Όμως κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό καθώς από τα 85 τηλεφωνήματα που έκαναν μόνον ένας αποδέχθηκε. Στους λόγους που καταγράφηκαν για τη ...χυλόπιτα που έδιναν οι δημοσιογράφοι στην εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών αναφερόνταν "ο φόβος για το θολό και αδιαφανές της διαδικασίας", η "άρνηση να νομιμοποιηθεί το μαύρο της ΕΡΤ", η "δυσπιστία στο πρόσωπο του πρώην υφυπουργού δημόσιας ραδιοτηλεόρασης Π.Καψή-πόσο μάλλον όταν διατηρεί στενές σχέσεις τρίτου τύπου με το ΠΑΣΟΚ μέσω ΕΛΙΑΣ" κ.ά. Έτσι οι εργαζόμενοι μπήκαν οι ίδιοι στην περιπέτεια της αξιολόγησης γεγονός που απαγορευόταν από τις προκηρύξεις, που διαχώριζαν ρητά τον «εξωτερικό σύμβουλο» (που ήταν η ICAP) από τους αξιολογητές.

Επί διοικήσεως Μακρυδημήτρη ο αναπληρωτής πρόεδρος Ρ. Μορώνης, που έλαβε σχετική εξουσιοδότηση, επίσης δεν συγκρότησε Μητρώο Αξιολογητών με βάση την πρόσκληση ενδιαφέροντος. Έτσι, συνέχισε ο Αντ. Χατζής ως ο μόνος από όσους είχαν υποβάλει τη σχετική αίτηση και οι ελάχιστοι (πράγμα προβληματικό) επιπλέον αξιολογητές.

Επειδή ούτε στην προκήρυξη για τις εκτός ΑΣΕΠ προσλήψεις (όπου περιλαμβάνονταν και των 132 δημοσιογράφων) ούτε στην πρόσκληση ενδιαφέροντος γίνεται λόγος για κυλιόμενο και μεταβαλλόμενο Μητρώο Αξιολογητών, είναι προφανές πως η μη συγκρότηση Μητρώου και η επιλογή διαφορετικών αξιολογητών από τις δύο διαδοχικές διοικήσεις της ΝΕΡΙΤ υποδηλώνουν τη διάθεση ελέγχου και καθοδήγησης της διαδικασίας με τους «φίλα προσκείμενους» στην εκάστοτε διοίκηση αξιολογητές.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να μην τηρηθεί ούτε μία από τις αναλυτικές οδηγίες για τη διαδικασία αξιολόγησης που περιλαμβάνονταν στην πρόσκληση ενδιαφέροντος για το Μητρώο. Χαρακτηριστική η οδηγία για «κλήρωση» των αξιολογητών πριν από κάθε αξιολόγηση. («…Πριν από την έναρξη κάθε αξιολόγησης διενεργείται κλήρωση των αξιολογητών ανάλογα με τις ανάγκες της ειδικότητας των υποψηφίων προς αξιολόγηση, από την οποία προκύπτουν οι συγκεκριμένοι αξιολογητές της αξιολόγησης αυτής…».)

Τα αποτελέσματα αυτών των επιλογών φάνηκαν στις αξιολογήσεις αθλητικών και πολιτικών συντακτών, αλλά στους 59 για «σύνταξη και παραγωγή ειδήσεων και εκπομπών» είναι ακόμη πιο κραυγαλέα.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα