«Εκστρατεία καθημερινότητας» ετοιμάζει η κυβέρνηση

Εκτός από το μέτωπο με την τρόικα και τους δανειστές, το Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζει να μεταθέσει την κυβερνητική προσοχή και σε άλλο πεδίο, εκεί που οι πολίτες πονάνε πραγματικά. Γιατί καλή η μάχη με τους πιστωτές και τους εταίρους αλλά προέχει για την κυβέρνηση να κερδίσει και την περίφημη μάχη της καθημερινότητας, δηλ. τις ουρές στις δημόσιες υπηρεσίες, την ταλαιπωρία στα νοσοκομεία, να εμπεδωθεί περισσότερο το αίσθημα της ασφάλειας, κ.α.

Ως εκ τούτου η κυβέρνηση

προετοιμάζει μια «εκστρατεία καθημερινότητας», όπως την αποκαλούν ανώτερα κυβερνητικά στελέχη, η οποία θα έχει ως στόχο να αλλάξει το κλίμα σε ζώνες της οικονομικής και κοινωνικής ζωής που έχουν άμεση σχέση με τους πολίτες.

Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας, ο Πρωθυπουργός τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να συγκαλέσει, με βάσει και την εισήγηση που του έχει γίνει, μια διυπουργική υπουργική σύσκεψη, με τη συμμετοχή όλων των παραγωγικών υπουργείων ώστε να σχεδιαστεί μια ενιαία γραμμή και να υπάρξουν συντονισμένες δράσεις για θέματα που αφορούν τους πολίτες στην καθημερινότητά τους.

Η εκστρατεία αυτή θα ξεκινήσει, όπως συζητείται, ταυτόχρονα με την έναρξη της ανακοίνωσης των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, κάτι που αναμένεται να γίνει έως το τέλος της εβδομάδας.

Εξάλλου, όλοι στο Μέγαρο Μαξίμου παραδέχονται ότι ο χειρότερος εχθρός της κυβέρνησης, δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και εάν οι δημοσκοπήσεις επιμένουν, αλλά ο ίδιος της ο εαυτός. Όλοι διαπιστώνουν την κυβέρνηση να πέφτει από γκάφα σε γκάφα, με ευθύνη των υπουργών της και να υπονομεύει τον εαυτό της.

Το τελευταίο διάστημα, σε πλήρη αντίθεση με τις νουθεσίες και εντολές του πρωθυπουργού, μια σειρά κυβερνητικά στελέχη με τα... φάλτσα τους έχουν εκθέσει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση. Άλλοτε με τις δηλώσεις τους και άλλοτε με τις επιλογές τους ανατρέπουν κάθε προσπάθεια αλλαγής του κλίματος ενισχύοντας την αμφισβήτηση εις βάρος της πολιτικής της για τα εσωτερικά θέματα.

Ακόμα και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς εξανέστη προ ημερών στο υπουργικό συμβούλιο και είπε ορθά κοφτά, εκτός από τις έντονες παρατηρήσεις για να προχωρήσουν σε συγκεκριμένα βήματα στα υπουργεία τους, ότι πρέπει να επικοινωνήσουν και ότι κάνουν να τα μάθει η κοινωνία. Η επικοινωνία είναι ένα άλλο σημαντικό θέμα στο οποίο η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς.

Το βασικό όμως στην παρούσα φάση για τον Πρωθυπουργό, που ακόμα και το Σαββατοκύριακο επικοινώνησε με υπουργούς, είναι να προωθήσουν τάχιστα οι υπουργοί του με αποτελεσματικότητα τα λεγόμενα προβλήματα της καθημερινότητας και να ξεπεράσουν το κλίμα δυσαρέσκειας που επικρατεί στην κοινή γνώμη που αντιμετωπίζει πλέον με καχυποψία κάθε κυβερνητική δραστηριότητα.

«Καλή η μάχη με την τρόικα, αλλά υπάρχουν και πολλά άλλα προβλήματα» λένε κεντρικοί κυβερνητικοί παράγοντες, οι οποίοι τονίζουν ότι η κυβέρνηση παράλληλα με την εκστρατεία καθημερινότητας θα τρέξει πολύ πιο γρήγορα και τις εκκρεμότητες που απορρέουν από τη συμφωνία με τους πιστωτές.

Γι’ αυτό και το επόμενο διάστημα, ο Πρωθυπουργός θα έχει αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους υπουργούς που εμπλέκονται στην διαπραγμάτευση και θα κάνει αυστηρές συστάσεις προς το οικονομικό επιτελείο για ολοκλήρωση των συζητήσεων εντός του προβλεπόμενου χρονικού ορίου.

«Το δυνατό και αποτελεσματικό όπλο της κυβέρνησης δεν είναι οι δηλώσεις στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Αυτές δεν αρκούν. Αυτό που απαιτείται είναι εμείς να τρέξουμε για να ολοκληρωθεί από την τρόικα η αξιολόγηση με θετικό πρόσημο» έλεγε ανώτερη κυβερνητική πηγή.

Σε αυτό το πεδίο θα στραφεί τις επόμενες ημέρες η προσοχή της κυβέρνησης με τον Πρωθυπουργό, να απαιτεί, και όχι να ζητεί, άμεση και γρήγορη προώθηση όλων των εκκρεμοτήτων, χωρίς καμία παρέκκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα