Είναι η Βενεζουέλα η νέα Ουκρανία;

Τα φώτα τις δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες είναι στραμμένα στις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία με αποτέλεσμα να έχει διαφύγει της προσοχής ότι η ένταση στη Βενεζουέλα, αυξάνεται όλο και πιο πολύ, με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιθανό να έχουμε στο Καράκας παρόμοιες εξελίξεις με αυτές του Κίεβου.

Οι νεκροί από τις διαδηλώσεις έχουν ανέλθει στους 13 και ο κυβερνήτης, Ενρίκε Καπρίλες, αντίπαλος του διαδόχου του Τσάβες

και νυν προέδρου, Νίκολας Μαδούρο, στις τελευταίες προεδρικές εκλογές αρνήθηκε να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών στο οποίο τον κάλεσε ο Μαδούρο, με δεδομένο ότι περισσότεροι από 500 άνθρωποι έχουν παραπεμφθεί από το καθεστώς με διάφορες κατηγορίες λόγω των διαδηλώσεων και του ξεσηκωμού διάφορων λαϊκών ομάδων.

Δυστυχώς για το καθεστώς αλλά και για τους θαυμαστές του ανά την υφήλιο, ο λαός αρχίζει να ξεσηκώνεται λόγω σοβαρών ελλείψεων σε είδη πρώτης ανάγκης, αύξηση της εγκληματικότητας, και πληθωρισμό ο οποίος κινείται σε αστρονομικά ύψη.

Είναι πραγματικά η πρώτη φορά που το καθεστώς αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, με δεδομένο ότι ο εκκολαπτόμενος ξεσηκωμός θεωρείται από αναλυτές μεγάλη πρόκληση για τη μόλις δέκα μηνών κυβέρνηση του Μαδούρο.

Οι αντιδράσεις είναι έντονε και εναντίον της Κούβας, με διαδηλωτές να κατηγορούν την κυβέρνηση της Κούβας για ανάμιξη στα εσωτερικά της Βενεζουέλας, με βάση πληροφορίες ότι κουβανέζικα στρατεύματα βρίσκονται στη Βενεζουέλα για συμμετοχή στην καταστολή των διαδηλώσεων.

Προσπαθώντας να αντιδράσει στη διογκούμενη αγανάκτηση του κόσμου των καθεστώς Μαδούρο, απαντά με πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα, αλλά βάζοντας στο παιχνίδι και την πανίσχυρη μηχανή προπαγάνδας με τα ελεγχόμενα από αυτό μέσα μαζικής ενημέρωσης τα οποία μιλούν για τι άλλο, αμερικανική συνομωσία και συνεργασία των ηγετών των διαδηλώσεων με τους ιμπεριαλιστές της Ουάσινγκτον.

Σε αντίθεση με την Ουκρανία που η πίεση προς το καθεστώς Γιανουκόβιτς ήταν μεγάλη από το εξωτερικό, στη Βενεζουέλα οι διαδηλωτές δεν βρίσκουν παρόμοια συμπαράσταση με εξαίρεση χώρες όπως η Κολομβία, η Χιλή και ο Παναμάς, οι οποίες έχουν καταδικάσει την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων.

Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών υπό την ηγεσία του Χιλιανού Σοσιαλιστή, Ζοζέ Μιγκέλ Ινσούλζα, σιωπά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδίδονται στο γνωστό παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι με το καθεστώς Μαδούρο, με απελάσεις διπλωματών ένθεν και εκείθεν.

Παρόλα αυτά η δυσαρέσκεια αρχίζει να μεγαλώνει στα παραδοσιακά κάστρα υποστήριξης του καθεστώτος και με δεδομένο ότι ο Μαδούρο, δεν διαθέτει τη χαρισματικότητα του Τσάβες, το μέλλον διαγράφεται δυσοίωνο και τα γνωστά μέχρι σήμερα μέσα διατήρησής του στην εξουσία δείχνουν να εξαντλούνται.

Το ερώτημα βέβαια είναι πόσο αίμα θα χρειαστεί να τρέξει για να δραστηριοποιηθεί η διεθνής κοινότητα. Θα πρέπει η Βενεζουέλα να γίνει νέα Ουκρανία με δεκάδες νεκρούς για να ευαισθητοποιηθούν μεγάλες δυνάμεις και διεθνείς οργανισμοί;

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα