Εγκλωβισμένοι στο Βουκουρέστι

Η «εθνική γραμμή» που χάραξε η κυβέρνηση Καραμανλή στο Βουκουρέστι και έχει υιοθετηθεί επί της ουσίας από τον Τσίπρα, τον Μητσοτάκη, τη Γεννηματά και τον Κουτσούμπα τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις. Είναι ηλίου φαεινότερο δηλαδή ότι θα εμπεριέχει την λέξη Μακεδονία, όλα τα υπόλοιπα είναι διπλωματικοί τακτικισμοί.

Όλοι γνωρίζουν ότι το 2008 ο Καραμανλής διαπραγματευόταν μια ονομασία που θα περιλάμβανε τη λέξη «Μακεδονία», ασχέτως εάν

άσκησε βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ για ευνόητους λόγους.

Η ουσία είναι ότι εγκλώβισε τη χώρα με τον όρο που αποδέχτηκε για την λύση του ονοματολογικού με αποτέλεσμα οι Σκοπιανοί να το εκμεταλλεύονται και να εγείρουν συνεχώς νέες αξιώσεις.

Εσχάτως μαθαίνουμε, ότι ο Κ. Καραμανλής, προφανώς σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί τον ντόρο που έχει προκύψει με το Σκοπιανό, ουσιαστικά αυτοαναιρείται.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Κυριακάτικης Ελευθερίας» ο κ. Καραμανλής διαμηνύει ότι «δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία στο Βουκουρέστι διότι η διαπραγμάτευση τότε κατέρρευσε με ευθύνη των Σκοπίων», ενώ διερωτάται «από που βγαίνει πως εγώ είχα δεσμευθεί ότι θα υπάρχει ο όρος Μακεδονία στο όνομα;».

«Το αυστηρό μήνυμα του πρώην πρωθυπουργού ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία για την ονομασία των Σκοπίων μόνο κάτω από αυστηρές και απαράβατες προϋποθέσεις, ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης, η οποία έσπευσε μέσω κύκλων της να εκφράσει την απορία της για τις αποδιδόμενες στον Κώστα Καραμανλή διαρροές. Ωστόσο το επιτελείο του πρωθυπουργού εμφανίζεται θορυβημένο από τη σκληρή γραμμή που ακολουθεί ο Κώστας Καραμανλής, γεγονός που υποστηρίζουν ότι δημιουργεί ερωτηματικά για το ποιες είναι τελικά οι επιδιώξεις του» αναφέρει επίσης το parapolitika.gr που δημοσιεύει το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Ενώ δηλαδή το 2008 είχε αποδεχτεί να περιλαμβάνεται ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία, αίφνης το ξέχασε και θυμήθηκε να φορέσει κι αυτός την στολή του «Μακεδονομάχου». Πληροφορούμαστε μάλιστα ότι παρέστη στο συλλαλητήριο κι ο ανιψιός Καραμανλής συνοδευόμενος από τον πατέρα του.

Μας εγκλώβισε στο Βουκουρέστι και τώρα ποιεί την νήσσαν.

Κι όλα αυτά επειδή κανείς από τους ταγούς μας δεν τόλμησε να κάνει σημαία την γραμμή Σαμαρά του 92’, που δεν άφηνε κανένα περιθώριο αλυτρωτισμού στα Σκόπια.

Το «Όχι» που είπε τότε ο Σαμαράς κρατάει ακόμα όρθια και Ελληνική την Μακεδονία και αυτή έπρεπε να είναι η επίσημη θέση της ΝΔ.

Ένα «Όχι» που το πλήρωσε με πολιτική απομόνωση. Το οποίο όμως τον δικαίωσε και είναι ο μόνος πολιτικός που μπορεί να περπατάει περήφανα με το κεφάλι ψηλά.

Γιατί ως γνωστόν η ιστορία γράφεται με «Όχι», δεν γράφεται με διπλωματικά τερτίπια, τα οποία αφού τα εκμεταλλευτείς για μια πρόσκαιρη δόξα μετά τα αναιρείς αφήνοντας εκτεθειμένη τη χώρα σου.

Από τον Τσίπρα δεν περιμένουμε να αλλάξει στάση, άλλωστε το είπε ξεκάθαρα ότι επιδιώκει μια σύνθετη ονομασία που θα αναφέρεται το «Μακεδονία».

Το θέμα είναι τι θα κάνει η ΝΔ. Θα συνεχίσει να κινείται στα θολά νερά του Βουκουρεστίου ή θα τολμήσει να πει το «Όχι» που είπε ο Σαμαράς;

Ο λαός έχει ήδη δικαιώσει την πατριωτική πολιτική του, η ηγεσία της παράταξης γιατί δεν το κάνει;

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εγκλωβισμένοι, Βουκουρέστι,egklovismenoi, voukouresti