Έχουμε υποτιμήσει την πυρηνική δύναμη της Βόρειας Κορέας;

14:43 9/9/2016 - Πηγή: Antinews

Το αυξανόμενο πυρηνικό οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας θα μπορούσε να αναγκάσει τις ΗΠΑ να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η πέμπτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας επιβεβαιώνει τους αυξανόμενους φόβους της διεθνούς κοινότητας, ότι οι πυρηνικές φιλοδοξίες του καθεστώτος είναι πολύ μεγαλύτερες από ό,τι θεωρούσαν κάποτε, και ότι ο Κιμ Γιονγκ-ουν χτίζει ένα αρκετά μεγάλο οπλοστάσιο το οποίο σχεδιάζει να χρησιμοποιείται εάν η ηγεσία του τεθεί υπό σοβαρή απειλή.

Μέχρι πριν

από δύο χρόνια, θεωρούσαν ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας ήταν σε μεγάλο βαθμό ένα πολιτικό σύμβολο της ισχύος της χώρας και ένα διαπραγματευτικό ατού για οικονομικά και διπλωματικά οφέλη. Από το 2014, ωστόσο, ο ρυθμός των πυρηνικών και πυραυλικών δοκιμών έχει επιταχυνθεί, σε σημείο που ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν τώρα πως οι επιστήμονες της χώρας έχουν αναπτύξει μια πυρηνική κεφαλή αρκετά μικρή για να τοποθετηθεί σε έναν πύραυλο. "Είναι πιθανόν σήμερα η Βόρεια Κορέα να θέσει μια πυρηνική κεφαλή σε ένα μικρό ή μεσαίου βεληνεκούς πύραυλο που μπορεί να φτάσει τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στην περιοχή", δήλωσε η Kelsey Davenport, επικεφαλής της πολιτικής μη διάδοσης στην Ένωση Ελέγχου Όπλων. Ωστόσο, θεωρεί ότι θα χρειαστεί μέχρι και άλλη μια δεκαετία πριν η Πιονγκγιάνγκ αναπτύξει έναν αξιόπιστο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο που να μπορεί να φθάσει στις ΗΠΑ.

Η δοκιμή της Παρασκευής έρχεται αμέσως μετά από μια σειρά ανακαλύψεων σχετικά με πυραύλους, με το λανσάρισμα πυραύλων δύο σταδίων, στερεών καυσίμων και υποβρύχιας εκτόξευσης τον Αύγουστο και τη δοκιμή τριών νέων εκδόσεων από αλουμίνιου των πυραύλων Scud, με βεληνεκές 1.000 χιλιομέτρων, τη Δευτέρα. "Όλη αυτή η δραστηριότητα έχει ως στόχο την επέκταση του μεγέθους του πυρηνικού οπλοστασίου της Βόρειας Κορέας και την επέκταση στις επιλογές κατεύθυνσης τους", δήλωσε η Davenport. "Η Β. Κορέα λαμβάνει μέτρα για την ποιότητα και τη βελτίωση των πυραύλους της που χρησιμοποιούν στερεά καύσιμα, ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν πιο γρήγορα, και να επεκτείνει το φάσμα τους. Τα σημεία τροχιάς σε μια πυρηνική απειλή της Βόρειας Κορέας αυξάνονται και η επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα σε αυτή την απειλή".

Ο Jeffrey Lewis, διευθυντής του προγράμματος μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών Middlebury στο Μόντερεϊ, δήλωσε ότι ενώ η Πιονγιάνγκ χαρακτήρισε την τελευταία δοκιμή, τον Ιανουάριο του 2016, ως πειραματική, προφανώς η μεγαλύτερη έκρηξη της Παρασκευής ήταν με μια συναρμολογημένη κεφαλή, που είχε διαμορφωθεί να εκτοξευθεί από πύραυλο. "Δεν θα το αποκαλούσα μινιατούρα. Θα έλεγα ότι είναι μια συμπαγής συσκευή, αρκετά μικρή για να πάει σε έναν πύραυλο" σχολιάζει, ενώ θεωρεί ότι μπορεί να κατασκευάσουν "περισσότερα όπλα απ' όσα νομίζαμε". "Δεν νομίζω ότι έχουμε κατανοήσει τη στρατηγική τους. Είναι για να αποτρέψουν και να αποκρούσουν μια εισβολή. Έτσι, ο Κιμ Γιονγκ-ουν δεν πρόκειται να κάτσει εκεί όπως ο Σαντάμ ή ο Καντάφι και να μας παρακολουθεί ενώ ερχόμαστε. Σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά για να σταματήσουν τις δυνάμεις μας στην περιοχή. Θα χτυπήσουν τα λιμάνια, όπου βρίσκονται τα στρατεύματά μας, νομίζοντας ότι θα σοκαριστούμε και θα σταματήσουμε".

Η σταθεροποίηση του ηγέτη της Βόρειας Κορέας στην απειλή της αλλαγής του καθεστώτος θα μπορούσε να αποτύχει, λένε οι αναλυτές, τροφοδοτώντας μια κούρσα εξοπλισμών στην περιοχή και προκαλώντας εκκλήσεις για μια προληπτική επίθεση κατά της Βόρειας Κορέας πριν το πρόγραμμά του επεκταθεί ακόμη περισσότερο. "Η δοκιμή θα επιδεινώσει τις περιφερειακές εντάσεις και θα πυροδοτήσει εκκλήσεις για αντισταθμιστική δύναμη. Περισσότεροι Νοτιοκορεάτες θα θέλουν πυρηνικά όπλα και στη χώρα τους και περισσότεροι Ιάπωνες θα θέλουν τη δυνατότητα επιθετικών χτυπημάτων" δήλωσε ο Mark Fitzpatrick, διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών στην Ουάσιγκτον. Ωστόσο, η Davenport υποστήριξε ότι τα μειονεκτήματα σε μια τέτοια κλιμάκωση θα εξακολουθούσαν να είναι σοβαρά, μάλλον αρκετά ώστε να σταματήσουν μια σειρά εξαπλώσεων στη βορειοανατολική Ασία. "Αν η Νότια Κορέα ή η Ιαπωνία επιλέξουν να αναπτύξουν πυρηνικά όπλα και να εγκαταλείψουν την NPT (Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων) θα πρέπει να εξοστρακιστούν από τη διεθνή κοινότητα. Νομίζω ότι είναι μια στάση που καμία χώρα δεν είναι έτοιμη να αναλάβει", είπε.

Ο Lewis θεωρεί ότι οι πρόσφατες πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές έδειξαν ότι τα προγραμματιζόμενα αντίμετρα της Νότιας Κορέας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης των αμερικανικών αντιπυραυλικών συστημάτων άμυνας THAAD, ήταν απίθανο να εξασφαλίσουν την προστασία της χώρας. Η ανάπτυξη των υποβρύχια εκτοξευόμενων πυραύλων και οι πολλαπλές ταυτόχρονες εκτοξεύσεις πυραύλων δείχνουν ότι η Πιονγιάνγκ είναι έτοιμη να συντρίψει μια τέτοια ασπίδα.

Davenport, Lewis και Fitzpatrick συμφώνησαν ότι οι στρατιωτικές εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα δίνουν ελάχιστες επιλογές στην επερχόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ τον Ιανουάριο, πέρα από το να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αν και το τίμημα για τον έλεγχο της Πιονγιάνγκ θα είναι πλέον πιθανόν πολύ υψηλότερο. "Είναι πιο δύσκολο να διαπραγματευτεί κάποιος αυτό που έχει ήδη, από το να το να τον πείσεις να μην κάνει κάτι εξ' αρχής", σχολιάζει ο Lewis.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα