Την αναθεώρηση της ποσοτικής χαλάρωσης πρότεινε ο Ντράγκι

20:59 8/9/2016 - Πηγή: Antinews

Ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μελετήσει πώς θα εξασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν θα ξεμείνει από ομόλογα προς αγορά, ενώ υποβάθμισε την ανάγκη να δεσμευτούν προς το παρόν για νέο ερέθισμα. Απομένοντας μόνο έξι μήνες μέχρι το προγραμματισμένο τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης, ο πρόεδρος της ΕΚΤ θα πρέπει να σταθμίσει τα σημάδια, ότι η ανάκαμψη της περιοχής έχει χάσει την ορμή της εξαιτίας της αυξανόμενης

ανησυχίας σχετικά με την έλλειψη περιουσιακών στοιχείων. Η κεντρική τράπεζα έχει χάσει το στόχο του πληθωρισμού λίγο κάτω από το 2 τοις εκατό εδώ και πάνω από τρία χρόνια και οι επικαιροποιημένες προβλέψεις της Πέμπτης έδειξαν ότι δεν προβλέπεται επίτευξη του στόχου πριν από τα τέλη του 2018.

"Η εκτίμηση είναι ότι, προς το παρόν, οι αλλαγές δεν είναι τόσο σημαντικές ώστε να δικαιολογούν την απόφαση δράσης" δήλωσε ο Ντράγκι σε συνέντευξη Τύπου στη Φρανκφούρτη. "Το κύριο θέμα είναι να βεβαιωθούμε ότι το πρόγραμμα και οι αποφάσεις που πήραμε τον Μάρτιο μπορούν να εφαρμοστούν στη νέα διάρθρωση των επιτοκίων, η οποία σαφώς έχει περιορίσει το σύμπαν της επιλεξιμότητας".

Το 25μελές Διοικητικό Συμβούλιο νωρίτερα αποφάσισε να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο μηδέν, το επιτόκιο καταθέσεων στο μείον 0,4 τοις εκατό και τις αγορές περιουσιακών στοιχείων σε περίπου 80 δις ευρώ το μήνα μέχρι τον Μάρτιο του 2017. "Ο Ντράγκι ξέρει τι πρέπει να γίνει - οι αγορές περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να συνεχισθούν πέρα από τον Μάρτιο του 2017 - αλλά φαίνεται ότι πολλά μέλη του συμβουλίου θέλουν να καθυστερήσει τις αποφάσεις για το τι να αγοράσει και για πόσο χρονικό διάστημα" δήλωσε ο Richard Barwell, ανώτερος οικονομολόγος της BNP Paribas Investment Partners στο Λονδίνο. "Εν τω μεταξύ, ο Ντράγκι αγωνίστηκε γενναία για να μην αυξήσει τις προσδοκίες για το αναπόφευκτο".

Ενώ τα γερμανικά ομόλογα υποχώρησαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε κάτω από το μηδέν, και μέσα στο εύρος των δύο προηγουμένων ημερών. Με περισσότερα από 60 τοις εκατό των γερμανικών κρατικών χρεωστικών τίτλων να έχουν απόδοση κάτω από το επιτόκιο καταθέσεων, και ως εκ τούτου να μην είναι επιλέξιμα για αγορά υπό τους αυτοεπιβαλλόμενους κανόνες της ΕΚΤ, ο θεσμός βρίσκεται αντιμέτωπος με τον κίνδυνο της εξάντλησης του χρέους αν αποφασίσει να παρατείνει τη διάρκεια της ποσοτικής χαλάρωσης.

"Πλήρης εντολή"

"Το Διοικητικό Συμβούλιο ανέθεσε στις αρμόδιες επιτροπές την αξιολόγηση των επιλογών που εξασφαλίζουν την ομαλή υλοποίηση του προγράμματος αγοράς", δήλωσε ο Ντράγκι, χωρίς να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες για το τι θα μπορούσε να εξετάσει. "Οι επιτροπές έχουν πλήρη εξουσιοδότηση. Θα εξετάσουν όλες τις επιλογές που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον επανασχεδιασμό του προγράμματος, και τότε φυσικά θα έχουμε μια συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο".

Οι αναλυτές έχουν προτείνει την αύξηση των ορίων στις μεμονωμένες αγορές ομολόγων, που αποκλίνουν από το λεγόμενο βασικό κεφάλαιο, το οποίο ουσιαστικά σημαίνει ότι αγοράζουν περισσότερο από τις υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ιταλία. Ο Ντράγκι, ο οποίος έχει στο παρελθόν επισημάνει ότι το πρόγραμμα έχει αρκετή ευελιξία για να επιτύχει τους στόχους του, σήμερα αρνήθηκε να επεξεργαστεί τις επιλογές που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν. Ενώ τόνισε ότι οι φορείς χάραξης πολιτικής δεν συζήτησαν την πιθανότητα επέκτασης της διάρκειας της ποσοτικής χαλάρωσης, επανέλαβε την "ομόφωνη" δέσμευση του Διοικητικού Συμβουλίου για τη συνέχιση του ερεθίσματος μέχρι να διαπιστώσουν μια "διαρκή προσαρμογή στην πορεία του πληθωρισμού". Είπε επίσης ότι οι αξιωματούχοι δεν συζήτησαν την προσθήκη μετοχών στο μίγμα αγοράς, ούτε τα λεγόμενα "χρήματα από ελικόπτερο".

Η ΕΚΤ επιβεβαίωσε την προοπτική για την ανάπτυξη τιμών καταναλωτή το 2018 σε 1,6 τοις εκατό, ενώ σημείωσε μια ελαφρά μείωση το 2017 στο 1,2 τοις εκατό από 1,3 τοις εκατό. Αναθεώρησε επίσης προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ευρωζώνης τόσο το 2017 όσο και το 2018, με 1,6 τοις εκατό από 1,7 τοις εκατό αντίστοιχα, ενώ αύξησε την πρόβλεψη για το τρέχον έτος σε 1,7 τοις εκατό από 1,6 τοις εκατό. "Βλέπουμε ότι η νομισματική πολιτική μας είναι αποτελεσματική, βλέπουμε ότι η πλήρης επίδραση της είναι τώρα στις μακροοικονομικές προβολές των εμπειρογνωμόνων, αλλά βλέπουμε επίσης ότι υπήρξαν σημαντικές μειώσεις σε όλα τα επιτόκια", δήλωσε ο Ντράγκι. "Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν μέχρι στιγμής ανθεκτικότητα της οικονομίας της ευρωζώνης έναντι στην πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα".

Η ανάπτυξη στην περιοχή επιβραδύνθηκε στο 0,3 τοις εκατό κατά το δεύτερο τρίμηνο, αφού η οικονομία επεκτάθηκε 0,5 τοις εκατό κατά τους τρεις μήνες μέχρι το Μάρτιο. Ο πληθωρισμός ήταν μόλις 0,2 τοις εκατό τον Αύγουστο, χαμηλότερα από τα αναμενόμενα και αμετάβλητος από τον Ιούλιο. Μια έρευνα της IHS Markit έδειξε ότι η οικονομική δραστηριότητα του μπλοκ των 19 χωρών ήταν στο πιο αδύναμο σημείο της εδώ και 19 μήνες.

"Εξακολουθούμε να αναμένουμε να συνεχιστεί η ανάπτυξη του πραγματικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, με ήπιο αλλά σταθερό ρυθμό", δήλωσε ο Ντράγκι στην εναρκτήρια δήλωσή του. "Η οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη αναμένεται να επηρεαστεί αρνητικά από την υποτονική εξωτερική ζήτηση, που σχετίζεται εν μέρει με την αβεβαιότητα που περιβάλλει το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου" για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ντράγκι απέρριψε επίσης τις επικρίσεις, ότι η πολιτική του με τα αρνητικά επιτόκια πλήττει τις τράπεζες και έτσι παρεμποδίζει το να στηρίξει η πίστωση την ανάκαμψη. "Τα αρνητικά επιτόκια θα έχουν σίγουρα επιπτώσεις και προκλήσεις για τις τράπεζες, για τις οποίες θα πρέπει να είμαστε ενήμεροι" δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ. "Ωστόσο, τα χαμηλά επιτόκια δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία για όλα όσα πάνε στραβά με τις τράπεζες σήμερα".

bloomberg.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα