ΔΝΤ: To Brexit απειλεί να προκαλέσει "σοβαρή παγκόσμια ζημιά" στην οικονομία

Πιθανή έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ απειλεί να προκαλέσει "σοβαρή παγκόσμια ζημιά" στην οικονομία, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου για τα επόμενα χρόνια, προειδοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το σαφές μήνυμα έρχεται σε μια στιγμή που το ΔΝΤ μείωσε τις προβλέψεις για παγκόσμια ανάπτυξη και ανέφερε ότι ο κίνδυνος ο κόσμος

να πέσει σε έναν μόνιμο κύκλο χαμηλής ανάπτυξης, χαμηλού πληθωρισμού και χαμηλών επιτοκίων αυξάνεται.

Το Ταμείο δήλωσε ότι μια ψηφοφορία υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ θέτει έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την παγκόσμια ανάκαμψη, ενώ ο Μορίς Όμπστφελντ, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, χαρακτήρισε το Brexit ως μια "πραγματική πιθανότητα". Οι εμπορικές συμφωνίες θα καταστραφούν αν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από το μπλοκ, ανέφερε το ΔΝΤ. Αυτό θα δημιουργήσει μια "παρατεταμένη περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας", καθώς οι "παρατεταμένες" διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για μια νέα συμφωνία θα "επιβαρύνουν" την εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις.

"Το προγραμματισμένο δημοψήφισμα του Ιουνίου σχετικά με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη δημιουργήσει αβεβαιότητα στους επενδυτές. Ένα Brexit θα μπορούσε να κάνει σοβαρή περιφερειακή και παγκόσμια ζημιά, εξαιτίας της διακοπής των καθιερωμένων εμπορικών σχέσεων" αναφέρει ο Όμπστφελντ στην έκθεση του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία. Η βρετανική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 1,9% φέτος. Αυτό αντιπροσωπεύει την πιο αδύναμη ετήσια ανάπτυξη από το 2012 και είναι κάτω από τις προβλέψεις του 2,2% μόλις πριν από τρεις μήνες.

Το ΔΝΤ περιέγραψε την παγκόσμια ανάκαμψη ως "εύθραυστη", ενώ προειδοποίησε ότι οι κίνδυνοι της ύφεσης και της "κοσμικής στασιμότητας" αυξάνονται σε όλο τον κόσμο. Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 3,2% το 2016 και 3,5% το 2017, κάτω από τις αντίστοιχες προβλέψεις του 3,4% και 3,6% τον Ιανουάριο. Η Ιαπωνία προβλέπεται ότι θα συρρικνωθεί το 2017, καθώς μια προγραμματισμένη αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων στη χώρα παραλύει την κατανάλωση.

Το Ταμείο δήλωσε ότι οι κίνδυνοι αποπληθωρισμού της ευρωζώνης είχαν αυξηθεί από την αρχή του έτους, παρά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να επεκτείνει το πρόγραμμα τόνωσης της τον περασμένο μήνα. Η Κίνα ήταν η μόνη μεγάλη οικονομία για την οποία η αναθεώρηση της ανάπτυξης έγινε προς τα πάνω. Τα πρόσφατα δημοσιονομικά μέτρα αναμένεται να βοηθήσουν το Πεκίνο να πετύχει τον φιλόδοξο στόχο του για ανάπτυξη μεταξύ 6,5% και 7% το τρέχον έτος.

Ο Όμπστφελντ είπε ότι ο "κίνδυνος εκτροχιασμού της ανάκαμψης" αυξάνεται, ενώ ζήτησε επείγουσα δράση για να σταματήσει η παγκόσμια οικονομία να πέφτει στην παγίδα της χαμηλής ανάπτυξης. Θα χρειαστούν δημοσιονομικά και νομισματικά κίνητρα για να μην καταστεί μόνιμη η παγκόσμια δυσφορία, ενώ οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα βοηθήσουν να εδραιωθεί η ανάκαμψη. Η προειδοποίηση του ΔΝΤ για το Brexit ακολουθεί μια παρέμβαση πέρυσι της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία είπε ότι οι αμφιβολίες για το μέλλον της χώρας στο μπλοκ θα κοστίσει στη Βρετανία θέσεις εργασίας και επενδύσεις.

Το Ταμείο ετοιμάζεται να δημοσιεύσει τον τελευταίο απολογισμό της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου τον επόμενο μήνα, όπου θα αναλύσει πιο λεπτομερώς τον αντίκτυπο της βρετανικής αποχώρησης από το μπλοκ. Ο ΟΟΣΑ θα δημοσιεύσει επίσης την αξιολόγηση του για πιθανό Brexit πριν από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

telegraph.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα