Σόιμπλε: Δεν υπάρχει λόγος κουρέματος του ελληνικού χρέους - Δεν εκβιαζόμαστε από το ΔΝΤ

«Οι συμφωνίες του περασμένου καλοκαιριού είναι ξεκάθαρες: αν η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος ολοκληρωθεί με επιτυχία και τότε υπάρχει ακόμη η ανάγκη να γίνει κάτι για την αναδιάρθρωση του χρέους, τότε θα το συζητήσουμε», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στο Reuters. «Μέχρι στιγμής, δεν μπορώ να διακρίνω από την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους μία ανάγκη για την αναδιάρθρωσή του. Προς το παρόν, δεν βλέπω την ανάγκη για αυτό»,

πρόσθεσε όμως.


Οσο για την αντίθετη στάση του ΔΝΤ σε αυτό το ζήτημα- στον απόηχο της διαρροής της συζήτησης Τόμσεν-Βελκουλέσκου στην οποία συζητήθηκε ενδεχόμενο απειλής του Ταμείου να αποχωρήσει από το πρόγραμμα, για να πιέσει τους Ευρωπαίους για ελάφρυνση χρέους- ο Σόιμπλε έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στο Ταμείο.

«Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι συμφωνημένη. Σίγουρα δεν θα επιτρέψουμε να εκβιαστούμε. Εμμένουμε στις συμφωνίες, αλλά και οι άλλοι πρέπει να κάνουν το ίδιο», σχολίασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Παράλληλα διεμήνυσε στην Αθήνα ότι είναι σημαντικό να μην συνεχίσει να αμφισβητεί «όσα συμφωνήσαμε μαζί. Δεν χτίζεται έτσι η εμπιστοσύνη».

Ο Σόιμπλε επιβεβαίωσε στο Reuters ότι η αξιολόγηση της συμμόρφωσης της Αθήνας με το πρόγραμμα θα συζητηθεί στο περιθώριο των συναντήσεων του ΔΝΤ και των G20 στην Ουάσιγκτον και ότι είναι πιθανή μία συμφωνία έως τα τέλη Απριλίου.

«Είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξουμε σε ένα φιλικό διακανονισμό. Δεν θα βρεθούμε ξανά αντιμέτωποι με μία ελληνική κρίση και φέτος», ανέφερε σχετικά. «Κανείς δεν απαιτεί από την Ελλάδα να εφαρμόσει τα πάντα κατά γράμμα», πρόσθεσε, αλλά συμπλήρωσε «Το συνολικό αποτέλεσμα πρέπει να βγαίνει και οι συμφωνημένες απαιτήσεις να ανταποκρίνονται σε εκείνες που είχαν συμφωνηθεί το περασμένο καλοκαίρι».

e-typos.com/gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα