Διαφωνία στην ΕΕ για τους μετανάστες

Οι προτάσεις για το σύστημα των υποχρεωτικών ποσοστώσεων ώστε να μοιραστούν οι πρόσφυγες στις 28 χώρες της ΕΕ απορρίφθηκαν από τους ηγέτες που συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών. Οι ευρωπαίοι ηγέτες διαφώνησαν κατά τη Σύνοδο Κορυφής στον τρόπο αντιμετώπισης της ραγδαίας αύξησης του αριθμού των μεταναστών που φθάνουν στην ήπειρο από τη Λιβύη, τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.

Λέγοντας ουσιαστικά στις Βρυξέλλες «να κοιτάζουν τη δουλειά

τους» σχετικά με το πολιτικά τοξικό θέμα της μετανάστευσης, οι εθνικοί ηγέτες «έθαψαν» τις εκκλήσεις για ένα πιο δίκαιο σύστημα στις 28 χώρες. «Δεν υπάρχει καμία συναίνεση μεταξύ των κρατών- μελών για τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις για τους μετανάστες», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Θα πάρει πολύ χρόνο για να οικοδομήσουμε μια νέα ευρωπαϊκή συναίνεση για τη μετανάστευση».

Αντί να συζητάνε μέτρα για ένα πιο οργανωμένο και δίκαιο σύστημα υποδοχής ανθρώπων, οι ηγέτες επικεντρώθηκαν στο πώς να κρατήσουν αυτούς τους ανθρώπους μακριά και να απελάσουν όσους πέρασαν τα σύνορά τους. «Πρώτα απ 'όλα, θα πρέπει να περιορίσουμε την παράνομη μετανάστευση και αυτό θα πρέπει να είναι προτεραιότητά μας. Όλοι όσοι δεν ζητούν νόμιμα άσυλο δεν θα λάβουν καμία εγγύηση ότι θα παραμείνουν στην Ευρώπη», είπε ο Τουσκ.

Αντιμέτωπη με την εισροή μεταναστών από τα Βαλκάνια, η Ουγγαρία έχει αρχίσει την κατασκευή ενός τείχους τεσσάρων μέτρων κατά μήκος των συνόρων της με τη Σερβία, ενώ η Ιταλία προσπαθεί να αντιμετωπίσει τους δεκάδες χιλιάδες που φθάνουν στις νότιες ακτές της διακινδυνεύοντας τη ζωή τους, μέσω της Μεσογείου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες παρουσίασε νέες ριζοσπαστικές προτάσεις τον περασμένο μήνα, ζητώντας ένα νέο σύστημα υποχρεωτικών ποσοστώσεων για την ανταλλαγή των μεταναστών. Η αλλαγή πολιτικής απορρίφθηκε την Πέμπτη. «Η ιδέα που επιβάλλει ποσοστώσεις στις Βρυξέλλες δεν πρόκειται να λειτουργήσει» είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ. «Ποτέ δεν θα συγκεντρώσει την υποστήριξη των κρατών-μελών».

Σε μια συμβολική χειρονομία προς την Ιταλία, η οποία εκφράζει ολοένα και συχνότερα την πικρία της επειδή την έχουν εγκαταλείψει στο θέμα της μετανάστευσης, οι χώρες της ΕΕ θα συμφωνήσουν για το πώς θα μοιραστούν 40.000 αιτούντες άσυλο – 24.000 από την Ιταλία και 16.000 από την Ελλάδα - από τον επόμενο μήνα. Το σύστημα, όμως, θα είναι εθελοντικό και οι αξιωματούχοι προβλέπουν έντονες διαμάχες μεταξύ των υπουργών Εσωτερικών που θα διαπραγματευθούν τις λεπτομέρειες. Η σύνοδος κορυφής χαρακτηρίζει το καθεστώς των 40.000 μεταναστών που ζητούν άσυλο «προσωρινό και έκτακτο», το οποίο θα διαρκέσει δύο χρόνια. Θα έχει ελάχιστη επίπτωση στους συνολικούς αριθμούς, δεδομένου ότι περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στην ΕΕ το περασμένο έτος. Τα στοιχεία για τις νέες αφίξεις φέτος είναι πολύ υψηλότερα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τον Frontex, τον Οργανισμό διαχείρισης συνόρων της ΕΕ, ο αριθμός των μεταναστών που φθάνουν στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ έχει αυξηθεί κατά ένα συντελεστή 2,5 το τρέχον έτος σε σύγκριση με το 2014, από 61.500 σε 153.000. Οι αριθμοί όσων έρχονται από τα Βαλκάνια ήταν σχεδόν εννέα φορές υψηλότεροι σε σχέση με πέρυσι.

Το ποσοστό των μεταναστών που πέρασαν από τη Μεσόγειο τον περασμένο μήνα ήταν 29% υψηλότερο σε σχέση με τον Απρίλιο, ενώ υπήρξε μια πενταπλάσια αύξηση μέχρι στιγμής φέτος σε εκείνους που χρησιμοποιούν την διαδρομή της ανατολικής Μεσογείου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2014. Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο για πρώτη φορά στην ΕΕ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015 σχεδόν διπλασιάστηκε σε σύγκριση με τους πρώτους τρεις μήνες του 2014, σύμφωνα με τη Eurostat, την στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περίπου το 40% των αιτήσεων κατατέθηκαν στη Γερμανία, σε σύγκριση με μόνο το 4% στη Βρετανία.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα