Τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ χωρίζουν Ελλάδα και δανειστές

Τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ χωρίζουν της Ελλάδα και τους θεσμούς από το να φτάσουν σε μια συμφωνία καθώς αυτό είναι το ποσό των μέτρων που πρέπει να μπουν στο τελικό πακέτο.

Μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αποσύρει την αύξηση των εισφορών υγείας σε κύριες και επικουρικές στη διαφορά αυτή προστίθενται και 645 εκατ. ευρώ αλλά και άλλα 350 εκατ. ευρώ από την υπαναχώρηση στο μέτρο της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.

Σύμφωνα

με το Mega, κόντρα μεταξύ δανειστών και Αθήνας εστιάζεται αρχικά στον ΦΠΑ: Η ελληνική πλευρά θέλει να ενταχθούν στο 6% τα φάρμακα, τα βιβλία και τα θέατρα κάτι που δεν αρνούνται ως φαίνεται οι πιστωτές. Ωστόσο στην πρόταση της Αθήνας για 13% ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, ξενοδοχεία και εστίαση, οι εταίροι αφήνουν στη λίστα μόνο τα βασικά τρόφιμα και τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, ζητώντας μάλιστα να εκτοξευτεί ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από 1η Ιουλίου δηλαδή μεσούσης της τουριστικής περιόδου στη χώρα μας.

Έντονη είναι και η διαφωνία αναφορικά με το ειδικό καθεστώς στα νησιά του Αιγαίου καθώς η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί την διατήρησή του και οι δανειστές απαιτούν άμεση κατάργηση. Η μοναδική εναλλακτική που αφήνουν οι πιστωτές για αλλαγή είναι να πετύχει η κυβέρνηση τους στόχους στον τομέα της φοροδιαφυγής και όλες οι αλλαγές να επανεξεταστούν στο τέλος του 2016.

Το ΕΚΑΣ

Πεδίο αντιπαράθεσης αποτελεί και το θέμα του ΕΚΑΣ με την Αθήνα να προτείνει σταδιακή αντικατάσταση του από νέο επίδομα με χρονικό ορίζοντα το 2020 και αρχή το 2018, με ταυτόχρονη καλύτερη στόχευση για τους νέους δικαιούχους. Οι δανειστές όμως δείχνουν τον δρόμο της κατάργησης έως το 2019 και μάλιστα άμεσα για το 20% εκείνων των δικαιούχων που έχουν υψηλότερο εισόδημα.

Για τις πρόωρες, αναφέρει το Mega, η ελληνική πλευρά προτείνει η σταδιακή κατάργηση τους από 1/1/2016, ενώ οι δανειστές ζητάνε την κατάργηση τους από την επόμενη εβδομάδα, έτσι ώστε να αποδώσουν τουλάχιστον 450 εκατ. ευρώ στο φετινό προϋπολογισμό.

Στόχος της Αθήνας είναι να βγαίνουν όλοι στη σύνταξη στα 67 ως το 2025, αλλά οι δανειστές ζητάνε τα 67 έτη ως το 2022 ή τα 62 έτη με 40 χρόνια εργασίας. Η κυβέρνηση ανοίγει προστατευτική ομπρέλα σε βαρέα, μητέρες ανάπηρων ανηλίκων, ειδικές κατηγορίες, θεμελιωμένα δικαιώματα, αλλά οι δανειστές δεν κάνουν κουβέντα ούτε για ειδικές κατηγορίες ούτε καν για τα θεμελιωμένα δικαιώματα.

Κοινός τόπος είναι η επιβολή ποινής 10% για όσους αποχωρούν πρόωρα, με τη διαφορά ότι οι δανειστές ζητάνε ακόμα να καταβάλεται μόνο η αναλογική σύνταξη σε όσους φεύγουν από τον Ιούλιο και μετά.

Εισφορές

"Τρύπα" στη χρηματοδότηση του σχεδίου ανοίγει το γεγονός ότι ενώ η Αθήνα προτείνει την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%, οι δανειστές το απορρίπτουν κατηγορηματικά. Το ίδιο συμβαίνει με την πρόταση της Αθήνας για αύξηση των εισφορών στις επικουρικές, η οποία επίσης απορρίπτεται.

Επιπλέον, οι δανειστές επιμένουν σε αύξηση των εισφορών υγείας και μάλιστα στο 6%, όχι μόνο στις κύριες αλλά και στις επικουρικές συντάξεις. Στο πεδίο της φορολογίας η ελληνική πλευρά προτείνει έκτακτη εισφορά 12% στις επιχειρήσεις με κέρδη πάνω από 500.000 ευρώ αλλά η πρόταση απορρίπτεται.

Το ελληνικό σχέδιο προβλέπει αύξηση του φόρου στις επιχειρήσεις στο 29% από 26% αλλά οι δανειστές βάζουν "κόφτη" στο 28%. Αντιθέτως η πρόταση της Αθήνας για αύξηση της έκτακτης εισφοράς φυσικών προσώπων γίνεται δεκτή από τους δανειστές, που δεν επιμένουν στην ενσωμάτωση της στη φορολογική κλίμακα.

Συμφωνία υπάρχει και στη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ για δύο χρόνια, έτσι ώστε η φορολογία ακινήτων να αποφέρει 2,650 δισ ευρώ ετησίως. Συμφωνία υπάρχει και στην πρόταση της Αθήνας για αύξηση του φόρου πολυτελείας στο 13% από 10% σήμερα.

Ο τζόγος

Με μια... ντρίπλα της τελευταίας στιγμής, η πρόταση της Αθήνας για φόρο και έσοδα από τον ηλεκτρονικό τζόγο και τις άδειες κινητής τηλεφωνίας έγινε δεκτή από τους δανειστές, οι οποίοι όμως βάζουν κι άλλα θέματα στο τραπέζι όπως η κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών, αύξηση φόρων και σταδιακή κατάργηση των φορολογικών προνομίων στη ναυτιλία, κατάργηση του ορίου 25% στις κατασχέσεις μισθών- συντάξεων αλλά και πιο χαμηλό όριο από τα 1.500 ευρώ για την προστασία μισθών- συντάξεων από κατασχέσεις, αλλαγές στη ρύθμιση οφειλών και συγκεκριμένα μεγαλύτερα επιτόκια, έξοδο για τους ασυνεπείς, άμεση πληρωμή για "έχοντες".

Όσον αφορά στο Δημόσιο, ενώ η Αθήνα προτείνει την εφαρμογή νέου Ενιαίου Μισθολογίου από 1/1/2016 αλλά με βάση τους μισθούς του 2014, οι δανειστές ζητάνε νέο Μισθολόγιο από μηδενική βάση. Συμφωνία φαίνεται ότι υπάρχει τουλάχιστον ως προς το γενικό στόχο του εξορθολογισμού στα ειδικά μισθολόγια, δηλαδή στις αποδοχές για ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, γιατρούς του ΕΣΥ. Όσο για τις αμυντικές δαπάνες, η Αθήνα προτείνει περικοπές 200 εκατ. ευρώ αλλά οι δανειστές ζητάνε 200 εκατ. ευρώ παραπάνω.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα