Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας

H άμεση παρέμβαση της ΝΔ με την οποία ζήτησε την παραίτηση του επικεφαλής της ΔΑΠ στην Πάτρα για την υπόθεση των 106 φοιτητών που κατέθεσαν πανομοιότυπη εργασία, είναι η μια πλευρά του νομίσματος.

Η άλλη είναι αυτή καθ’ αυτή η πράξη των νεολαίων, δηλαδή της ελπίδας του τόπου για κάτι καλύτερο. Αφενός η πράξη 106 φοιτητών να «κλέψουν» για να περάσουν το μάθημα «Δυναμικά Μαθηματικά Υποδείγματα» του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων στην Πάτρα.

Θα πει κανείς ότι «σκονάκια», κλοπή με διάφορους τρόπους και κυνηγητό του βαθμού χωρίς κόπο υπήρχαν εδώ και δεκαετίες. Ναι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να απαξιώνεται πλήρως η ακαδημαϊκή διαδικασία.

Και να σας πούμε και κάτι που ίσως δεν ξέρετε: Λειτουργούν φροντιστήρια και δουλεύουν με «μαύρα» ουκ ολίγοι καθηγητές που γράφουν μεταπτυχιακές εργασίες, ακόμη και διδακτορικές διατριβές. Οι φοιτητές τις παραλαμβάνουν έτοιμες, χωρίς να κοπιάσουν και ορισμένες φορές χωρίς καν να τις διαβάσουν ή να τις παρουσιάσουν. Αυτή είναι η αλήθεια και δυστυχώς σε ένα μεγάλο κομμάτι ακυρώνει την πεποίθηση που έχουμε ότι τα παιδιά σήμερα είναι πιο μορφωμένα, πιο καταρτισμένα απ’ ότι στο παρελθόν.

Κατά τη γνώμη μας, όμως, το χειρότερο στην υπόθεση, αυτό που πρέπει να προκαλεί ντροπή είναι η στάση των επίσημων νεολαιών, της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ.

Η συνέλευση των καθηγητών αποφάσισε τον αποκλεισμό και των 106 από την εξεταστική περίοδο.

Αυστηρή απόφαση αλλά…duralexsedlex. Τι έκανε λοιπόν η ΔΑΠ-κατά κύριο λόγο; Ζήτησε να μην εφαρμοστεί η «εξοντωτική» ποινή. Πρότεινε οι φοιτητές να αποκλειστούν μόνο από το μάθημα, όχι από το εξάμηνο. Έτσι η ΝΔ εξερράγη και ζήτησε την παραίτηση του «γαλάζιου» φοιτητοπατέρα ο οποίος τι έκανε; Αυτό που κάνουν όλοι σε όλα τα πανεπιστήμια. Κάλυψε τους φοιτητές με αντάλλαγμα τη στήριξή τους. Ένα ακόμη δείγμα της παθογένειας στα Πανεπιστήμια είναι ακριβώς η «δικτατορία» των φοιτητικών παρατάξεων, του συνδικαλισμού στην Παιδεία που αποφασίζει και δρα χωρίς να ρωτά κανέναν, πολλές φορές και παράνομα. Η ΔΑΠ απλά έκανε αυτό που έχει θεωρηθεί «πανεπιστημιακό έθιμο». Θέλησε να βολέψει τα κακόμοιρα τα παιδιά που πήγαν να κλέψουν.

Μην πάτε πολύ μακριά. Μια βόλτα αυτές τις ημέρες στα Πανεπιστήμια θα φανερώσει τι συμβαίνει. Φοιτητοπατέρες πλησιάζουν πρωτοετείς, τους ζητούν στοιχεία, τους τάζουν δωρεάν σημειώσεις, εκδρομές στη Μύκονο, ακόμη και δωρεάν λάπτοπ. Ρουσφέτια για την ψήφο και την ισχύ στην Παιδεία, για να γίνεται τζόγος στα αμφιθέατρα.

Και το ερώτημα είναι ένα: Μήπως στους 106 φοιτητές της Πάτρας την ίδια εργασία την έδωσε κάποια φοιτητική παράταξη κι όχι κάποιο φροντιστήριο; Και μήπως γι’ αυτό έσπευσε να ζητήσει τη μικρότερη τιμωρία;

Δυστυχώς η ΔΑΠ, αυτοί οι νέοι με το πολύ μυαλό και το ακόμη περισσότερο μέλλον πέτυχαν να ακυρώσουν όλη την προσπάθεια της παράταξης να ενισχύσει παντού την αριστεία. Έδωσε πάτημα στους χασομέρηδες της αριστεράς να βγουν κι από πάνω. Κι αυτό είναι έγκλημα που δεν διορθώνεται με μια παραίτηση. Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας.

Βέβαια, μπορεί ο Κυριάκος να πήρε μια γενναία απόφαση για να διαγράψει τον επικεφαλής της ΔΑΠ. Από την άλλη η Φώφη γιατί σιώπησε για την ΠΑΣΠ που είναι κι αυτή μπλεγμένη στο σκάνδαλο με την εργασία; Γιατί δεν καρατόμησε τους δικούς της;

Είναι η διαφορά νοοτροπίας καθώς η κ. Γεννηματά απλά εκπροσωπεί το παλαιοκομματικό σύστημα που δεν θέλει να αλλάξει με τίποτε.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα