Στους δρόμους οι Γάλλοι ενάντια στην εργασιακή μεταρρύθμιση: Επεισόδια στις διαδηλώσεις, δοκιμασία για τον Μακρόν

Χιλιάδες διαδηλωτές κατέλαβαν τους δρόμους της Γαλλίας, με πολλά σωματεία των εργαζομένων να έχουν κηρύξει απεργία για σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στα μέτρα μεταρρύθμισης των εργασιακών που προωθεί ο Εμμανουέλ Μακρόν.

Στο Παρίσι - όπου όπως ανακοινώθηκε συμμετείχαν 60.000 διαδηλωτές

- ξέσπασαν επεισόδια, τα οποία και αναχαίτισαν οι αστυνομικές δυνάμεις που παρατάχθηκαν στους δρόμους.

Η αστυνομία, ειδικότερα, έκανε χρήση αντλιών νερού ενάντια σε ομάδες διαδηλωτών, ενώ σημειώθηκαν και ζημιές, όπως μεταδίδουν τα γαλλικά ΜΜΕ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και όπως μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, οι διαδηλωτές εκτόξευσαν διάφορα αντικείμενα εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας που απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων και νερού υπό πίεση. Οι αστυνομικοί "έκαναν χρήση δακρυγόνων". Προσπάθησαν, επίσης, να διαλύσουν τους νεαρούς ταραξίες με νερό υπό πίεση. Σύμφωνα με τις αρχές, επρόκειτο για περίπου "300 άτομα με κουκούλες" που προκάλεσαν μικρές ζημίες, κυρίως σε βιτρίνες καταστημάτων και σε διαφημιστικά ταμπλό.

Follow

Pierre Bouvier @pibzedog

Ambiance devant le commissariat du 13e #loitravail (merci pour le caillou dans le genou)

5:01 PM - Sep 12, 2017

44 Replies 1010 Retweets 22 likes

Twitter Ads info and privacy

4h

SylvainMouillard @SMouillard

Replying to @SMouillard

"Le mardi les fainéants sont rois" pic.twitter.com/dOebYGzyHK

Follow

SylvainMouillard @SMouillard

Premières dégradations et jets de projectiles au métro Campo Formio pic.twitter.com/UVcrw9DbTZ

4:32 PM - Sep 12, 2017

33 Replies 1515 Retweets 88 likes

Πρόκειται για τις πρώτες μεγάλες διαδηλώσεις, αλλά και για την πρώτη μεγάλη εκδήλωση δυσαρέσκειας απέναντι στον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος εξελέγη τον Μάιο εν μέσω ενθουσιασμού για τις προεκλογικές υποσχέσεις του περί αναζωογόνησης της γαλλικής οικονομίας, αλλά που τώρα έρχεται αντιμέτωπος με τη λαϊκή οργή. Μετά από την ανακοίνωση της εργασιακής μεταρρύθμισης που σκοπεύει να θέσει σε εφαρμογή, ο Μακρόν βρίσκεται ενώπιον της πρώτης δοκιμασίας, του πώς θα διαχειριστεί δηλαδή τις αντιστάσεις των Γάλλων.

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών της Γαλλίας (CGT), το σωματείο που οργάνωσε τις διαδηλώσεις της Τρίτης, κάλεσε σε απεργίες και διοργάνωσε περίπου 180 διαδηλώσεις στη χώρα. Ο Γάλλος πρόεδρος, εντούτοις, απουσίαζε, αφού επέλεξε να επισκεφτεί τα νησιά της Καραϊβικής που επλήγησαν από τον κυκλώνα Ίρμα. Ενδεικτικά, οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους του Παρισιού, της Λυόν, της Ναντ, της Τουλούζ και δεκάδων άλλων πόλεων, παρακινούμενοι τόσο από τα σωματεία, όσο και από τα αριστερά κόμματα που υποστηρίζουν πως τα νέα μέτρα του Μακρόν αποδυναμώνουν τα εργασιακά δικαιώματα των Γάλλων.

Οι αλλαγές που προωθεί η γαλλική κυβέρνηση προβλέπουν, μεταξύ άλλων, τη χαλάρωση των κανονισμών για τις μικρές επιχειρήσεις, διευκολύνοντας τις προσλήψεις και απολύσεις εργαζομένων, δίδοντας τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να διαπραγματεύονται διάφορα εργασιακά θέματα με τους εργαζομένους περισσότερο σε επίπεδο επιχείρησης, παρά βάσει των εθνικών συμβάσεων.

Το CGT ανακοίνωσε πως οι διαδηλώσεις της Τρίτης ήταν "επιτυχημένες", ενώ έχει ήδη προαναγγείλει κινητοποιήσεις για την 21η Σεπτεμβρίου, την παραμονή του συμβουλίου των υπουργών στη Γαλλία, οπότε και θα κατατεθούν οι διατάξεις για την εργασιακή μεταρρύθμιση.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα