Bloomberg για τον 1 χρόνο ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας εξακολουθεί να έχει μία βόμβα στα χέρια του

16:05 25/1/2016 - Πηγή: Aixmi

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη επέτειο από την εκλογή του στην κυβέρνηση της χώρας, βρίσκεται ξανά με μία βόμβα στα χέρια, γράφει σε δημοσίευμα του το Bloomberg.

Είναι σε εξέλιξη μια εξαντλητική διαπραγμάτευση για τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό με τους πιστωτές, με τα ομόλογα της χώρας να βυθίζονται για ακόμα μια φορά. Ο Τσίπρας,

γράφει το πρακτορείο, είναι στο μέσο μιας αναμέτρησης για τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό της χώρας, για την οποία έχει προτείνει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και δεν δέχεται περικοπές στις κύριες συντάξεις.

Οι διαδηλωτές, έχουν ξαναβγεί στους δρόμους, καθώς η χώρα επιβάλλει νέα μέτρα, παρά τις υποσχέσεις για την καταπολέμηση της λιτότητας με τις οποίες είχε εκλεγεί ως πρωθυπουργός.

«Τα χειρότερα έρχονται για τον Τσίπρα, σχετικά με την κοινωνική αναταραχή καθώς πρέπει να περάσουν δύσκολα μέτρα όπως η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό» λέει στο πρακτορείο η Σωτηρία Θεοδωροπούλου ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Εργατικών Σωματείων στις Βρυξέλλες.
«Τα μέτρα στοχεύουν περισσότερο στη μεσαία τάξη της χώρας, τα ίδια άτομα δηλαδή που έφεραν τον Τσίπρα στην εξουσία. Ο μήνας του μέλιτος τελείωσε» προσθέτει.

Οι αγορές, σύμφωνα με το δημοσίευμα, λαμβάνουν υπόψη την πιθανή κοινωνική αναταραχή. Τα ελληνικά ομόλογα έχουν τις χειρότερες αποδόσεις μεταξύ όλων κρατικών τίτλων που παρακολουθούνται από Bloomberg το 2016, ακόμη και μετά από την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την Standard & Poor’s .

Αυτή η διακύμανση των ελληνικών ομολόγων δείχνει ότι ελληνική κρίση δεν έχει τελειώσει λέει η Gianluca Ziglio, διευθύντρια ερευνών σε χρηματιστηριακή εταιρεία του Λονδίνου και προσθέτει «κάποιες στιγμές αφήνουμε στην άκρη την ελληνική κρίση, βγαίνει από το επίκεντρο για ένα διάστημα, αλλά επανέρχεται στο προσκήνιο κάθε φορά που προχωρούμε σε μία ανασκόπηση».

Ο Τσίπρας δέχθηκε μία «παγωμένη» υποδοχή στο Νταβός την περασμένη εβδομάδα, από την Κριστιν Λαγκάρντ του ΔΝΤ και τον Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ, μετά από την ανταλλαγή νέων δεδομένων χαμηλόβαθμων αξιωματούχων και μελών της ελληνικής κυβέρνησης για τις προτάσεις σχετικά με το ασφαλιστικό. Το προσχέδιο των μεταρρυθμίσεων κρίθηκε ανεπαρκές και πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις.

Η Ελλάδα, χρειάζεται μία διεθνή επιτυχία, γράφει το Bloomberg για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα μεγάλα εσωτερικά ζητήματα. Ο Τσίπρας θα πρέπει να περάσει τις μεταρρυθμίσεις από το κοινοβούλιο στο οποίο έχει πλειοψηφία μόλις τριών εδρών. Στην επέτειο του ενός χρόνου ο Τσίπρας βρίσκεται αντιμέτωπος με τους αγρότες που απειλούν να κόψουν την Ελλάδα στα δύο. Επίσης αντιμετωπίζει την ανανεωμένη αξιωματική αντιπολίτευση μετά από την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία του κόμματος.

Το δημοσίευμα συμπληρώνει ότι το ζήτημα του ασφαλιστικού θα είναι η μεγάλη μάχη τόσο με τους δανειστές όσο και με τα εσωτερικά μέτωπα, και κλείνει το δημοσίευμα με την πρόβλεψη του μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος, ο οποίος είπε ότι «η Ελλάδα παραμένει ακόμη ένα πρόβλημα και δεν υπάρχει λύση. Μπορείτε να το δείτε στο πρόσωπο του Τσίπρα», τόνισε ο Σόρος.

Keywords
Τυχαία Θέματα