Αντίποινα κατά των Δυτικών ετοιμάζει ο Πούτιν

11:54 6/8/2014 - Πηγή: Antinews

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι διέταξε την κυβέρνησή του να προετοιμάσει μέτρα αντιποίνων κατά των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία την περασμένη εβδομάδα, καθώς το Κρεμλίνο εντείνει τις πιέσεις για την Ουκρανία. Ο Πούτιν δεν έχει παρουσιάσει κανένα εξωτερικό σημάδι που να δείχνει ότι «λύγισε» υπό το βάρος των κυρώσεων –τις σκληρότερες που έχουν επιβληθεί από τις Βρυξέλλες

και την Ουάσιγκτον- με στόχο να σταματήσει να υποστηρίζει τους φιλορώσους αντάρτες στα σύνορα με την Ουκρανία.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η ανατολική Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα «ανθρωπιστικής καταστροφής» και δήλωσε την Τρίτη ότι θα πιέσει για μια διεθνή αποστολή με σκοπό να βοηθήσει τους αμάχους να ξεφύγουν από τις μάχες. Κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνήλθε για ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση την Τρίτη το βράδυ. Η ουκρανική κυβέρνηση απέρριψε την πρωτοβουλία ως κυνική και είπε ότι είχε ανιχνευθεί μια σημαντική αύξηση των στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας κατά μήκος των συνόρων. Ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ το επιβεβαίωσε, ενώ ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ υπολόγισε τον αριθμό σε περίπου 20.000 ρωσικά στρατεύματα.

Το Κίεβο και δυτικές πρωτεύουσες έχουν δηλώσει ότι φοβούνται πως η Ρωσία θα μπορούσε να στείλει στρατεύματα στήριξης στους αυτονομιστές, υπό το πρόσχημα μιας αποστολής για την προστασία των αμάχων. Η Μόσχα αρνείται κάθε τέτοιο σχέδιο.

Αλλά η ένταση έχει αυξηθεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν κερδίσει έδαφος εναντίον των ανταρτών, σχεδόν αποκόπτοντας τα αποσχιστικά οχυρά του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει τη Μόσχα ότι ανταποκρίνεται με μια σημαντική αύξηση των προμηθειών όπλων και παράνομων μαχητών, καθώς και αποστολή πυροβολικού και πυραύλων κατά μήκος των συνόρων. Η Μόσχα το αρνείται.

Η Μόσχα έχει ζητήσει στο Κίεβο να δεχτεί μια κατάπαυση του πυρός σε μια προσπάθεια να σώσει τους αυτονομιστές από μια στρατιωτική ήττα, που θα ήταν ένα πολιτικό πλήγμα για τον Πούτιν. Τις τελευταίες ημέρες, το πλεονέκτημα του Κιέβου φάνηκε να επιβραδύνεται εν μέσω της έντονης αντίστασης των ανταρτών. Την Τρίτη, ένας στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο στρατός είχε υποχωρήσει από την Γιασινουβάτα, μια μικρή πόλη στα βόρεια προάστια του Ντόνετσκ, μόλις μια ημέρα αφότου είχε αναφερθεί ότι την είχαν καταλάβει. Ο εκπρόσωπος είπε ότι η υποχώρηση αυτή οφείλεται στην επιθυμία να αποφευχθούν απώλειες αμάχων.

Μια ημέρα νωρίτερα, περισσότεροι από 400 ουκρανούς στρατιώτες που είχαν περικυκλωθεί από τις δυνάμεις των ανταρτών για εβδομάδες και είχαν ξεμείνει από πυρομαχικά αναζήτησαν προσωρινό καταφύγιο στη Ρωσία. Επέστρεψαν στην Ουκρανία την Τρίτη. Αξιωματούχοι στο Ντόνετσκ, εν τω μεταξύ, ανέφεραν ότι τουλάχιστον δύο άμαχοι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό στο δυτικό άκρο της πόλης την Τρίτη. Η κατάσταση στην Λουχάνσκ ήταν χειρότερη, με πολλά θύματα μεταξύ των αμάχων. Αξιωματούχοι της πόλης δήλωσαν ότι ο μισός πληθυσμός της πόλης είχε φύγει.

Στη Γενεύη, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δήλωσε την Τρίτη ότι η Ουκρανία είχε αναφέρει ότι 117.000 άτομα έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση. Η Ρωσία δήλωσε ότι περίπου 168.000 Ουκρανοί είχαν διασχίσει τα σύνορα ως πρόσφυγες, φτάνοντας συνολικά τους 730.000 που έφτασαν στο έδαφός της από την έναρξη της σύγκρουσης. Το Κίεβο έχει αμφισβητήσει τα στοιχεία των προσφύγων της Μόσχας, ως υπερβολικά.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγόρησε το Κίεβο για την ταλαιπωρία των αμάχων. Η έκκλησή του για μια διεθνή ανθρωπιστική αποστολή φαινόταν βέβαιο ότι θα αποτύχει εν μέσω της αντίθεσης της Δύσης, αλλά εγείρει φόβους ότι η Μόσχα ενδέχεται να σχεδιάζει να παρέμβει πιο άμεσα.

Την τελευταία εβδομάδα ΗΠΑ και η ΕΕ επέβαλαν ένα νέο γύρο κυρώσεων στη Ρωσία, που επηρεάζουν σημαντικούς οικονομικούς τομείς όπως ο τραπεζικός, το πετρέλαιο και τα όπλα.Αλλά ο Πούτιν δεν έδειξε κανένα σημάδι αλλαγής πορείας. Την Τρίτη, είπε ότι σχεδιάζει αντίποινα, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες. «Αυτό πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά, για να υποστηρίξει τους εγχώριους παραγωγούς αλλά να μην βλάψει τους καταναλωτές», είπε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Βορόνεζ. Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η Ρωσία θα διατυπώσει την απάντησή της στις ευρωπαϊκές κυρώσεις, που ουσιαστικά εξανάγκασε το κλείσιμο της Dobrolet, μιας αεροπορικής εταιρείας που πετούσε προς Κριμαία.

Η ρωσική εφημερίδα Vedomosti ανέφερε την Τρίτη ότι η κυβέρνηση εξέταζε μια μερική ή ολική απαγόρευση υπερπτήσεων στη Σιβηρίας από τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες χρησιμοποιούν τη διαδρομή για να κάνουν τα ταξίδια από την Ευρώπη προς την Ασία πιο σύντομα. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Τις τελευταίες ημέρες, οι ρωσικές ρυθμιστικές αρχές έχουν απαγορεύσει τις αποστολές ορισμένων ευρωπαϊκών φρούτων και λαχανικών και εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των προϊόντων της McDonalds στη Ρωσία, απειλώντας να απαγορεύσουν την πώλησή τους. Αξιωματούχοι αρνούνται κάθε πολιτικό κίνητρο για τις κινήσεις αυτές.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, εν τω μεταξύ, εξέφρασε αυτό που φαινόταν να είναι μια σπάνια υπόδειξη διαφωνίας αργά την Τρίτη, προειδοποιώντας ότι τέτοιου είδους περιορισμοί των εισαγωγών θα τροφοδοτήσουν τον ήδη υψηλό πληθωρισμό. Όμως, η υποστήριξη στη γραμμή του Κρεμλίνου φαίνεται μεγάλη στο εσωτερικό της Ρωσίας. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Πούτιν και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι σχεδιάζουν μια ειδική νομοθετική σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στην Κριμαία την επόμενη εβδομάδα ως μια επίδειξη περιφρόνησης. Ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει.

http://online.wsj.com/articles/ukrainian-soldiers-returned-from-russia-officials-say-1407247834

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα