Ανοίγει ο δρόμος για μειώσεις φόρων

Λοιπόν, να μας το θυμηθείτε. Ο Πολ Τόμσεν είναι Έλληνας, διότι δε γίνεται να κάνει τόσες πολλές «κωλοτούμπες» σε λίγες ημέρες και να βλέπει το άσπρο – μαύρο και το αντίθετο.

Αφού μας περνούσε γενεές δεκατέσσερις όσο ήταν στην Αθήνα, από την Ουάσιγκτον, όπου μίλησε σε Έλληνες δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο επικεφαλής της τρόικας μόνο

που δεν έκανε… αγιογραφία της Ελλάδας.

Παράλληλα, δε μπορεί. Ο Τόμσεν διαβάζει και antinews. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων εμείς γράφαμε εδώ ότι ο καθένας μπορεί να δει το ποτήρι μισοάδειο ή μισογεμάτο κι εμείς επιλέξαμε το δεύτερο. Αυτό ακριβώς θα διάβασε και ο Τόμσεν και είπε ότι πλέον το ποτήρι είναι μισογεμάτο στην Ελλάδα.

Σημείωσε, μάλιστα, χαρακτηριστικά: «Το ποτήρι πια είναι περισσότερο από μισογεμάτο».

Και το τρίτο: Ο Τόμσεν πρέπει να είναι οπαδός του Σαμαρά. Διότι μόλις ο πρωθυπουργός μίλησε για μειώσεις φόρων, τις πρώτες μέσα στο Μνημόνιο, και ο επικεφαλής του ΔΝΤ βγήκε και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν μειώσεις φόρων σε ΦΠΑ στην εστίαση και στο πετρέλαιο θερμασμένης, «εάν η κυβέρνηση μπορέσει να εξεύρει τα έσοδα από αλλού».

Αν και δύσκολο το τελευταίο, με πρωτογενή πλεονάσματα και με τη μείωση δημοσίων δαπανών, μπορεί να επιτευχθεί μείωση φόρων. Άλλωστε, το προβλέπει και το Μνημόνιο με τις ρήτρες επίτευξης στόχων, κάτι που φαίνεται ότι η Ελλάδα τους πετυχαίνει. Ωστόσο, η ικανοποίηση του Τόμσεν το επιβεβαιώνει, όπως επίσης και το γεγονός ότι και ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι δε θα ληφθούν άλλα μέτρα. Πάντως, πρέπει να γίνουν πολλά. Κι έχει δίκιο στις συστάσεις του ο επικεφαλής τροικανός.

Αναφέρθηκε στην έλλειψη φορολογικής δικαιοσύνης στην Ελλάδα, δηλαδή ότι πληρώνουν οι φτωχοί κι όχι οι πλούσιοι. Συγκεκριμένα είπε ότι δεν είναι ευχαριστημένος με τη φορολογική διοίκηση, πως πρέπει να πληρώσουν περισσότερα οι πλούσιοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη αυτονομία του φοροελεγκτικού μηχανισμού.

Το επόμενο στοίχημα για την τρόικα, σύμφωνα με τον Π. Τόμσεν, είναι να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναφερόμενος στο δύσκολο θέμα του δημόσιου τομέα, τόνισε ότι πρέπει να αποχωρήσουν οι υπάλληλοι που δεν αποδίδουν. Όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους, τόνισε ότι το χρέος θα βρεθεί κάτω από το 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και οι παρεμβάσεις θα εξαρτηθούν από την επιστροφή της Ελλάδας σε πρωτογενή πλεονάσματα.

Αναφερόμενος στην προοπτική της ανάπτυξης και των επενδύσεων, εξέφρασε αισιοδοξία, επισημαίνοντας ότι οι επενδυτές δίνουν μεγάλη προσοχή στις αλλαγές που κάνει η ελληνική κυβέρνηση.

Τόνισε ακόμη ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει για το ελληνικό πρόγραμμα μέσα στο δεύτερο 15νθημερο του Μαΐου.

Τράπεζες

Ο κ. Τόμσεν, πάντως, έκανε και τον ελιγμό του για να αποφύγει την ευθύνη της τρόικας για το ναυάγιο του deal Εθνικής – Eurobank. Όπως ανέφερε η τρόικα «δεν είχε εγκρίνει ποτέ» τη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank και το έθεσε ως «μη δικαίωμα ανάμειξης» σε υποθέσεις δύο ιδιωτικών οντοτήτων, προσθέτοντας: «Από νωρίς είχαμε εγείρει ανησυχίες για το αν αυτή η συναλλαγή ήταν σωστή σε επίπεδο πολιτικής. Ποτέ δεν είχαμε εγκρίνει αυτή τη συναλλαγή, όπως το λέτε. Ήταν σαφές από την αρχή πως αυτές οι οντότητες θα χρειάζονταν πρόσθετα χρήματα από τον EFSF». Φυσικά, δε λέει όλη την αλήθεια, και το γεγονός ότι προσπαθεί να μεταθέσει τις ευθύνες στην κυβέρνηση τον κάνει περισσότερο… Έλληνα αφού είναι ίδιον της χώρας αυτής να φταίνε όλοι οι άλλοι.

Τέλος, εμφανίστηκε ικανοποιημένος και για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα