Ανοιχτός «πόλεμος» Ζωής με Παυλόπουλο - Τσίπρα για τις εκλογές

Την έντονη ενόχληση και δυσφορία της απέναντι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις που πυροδότησε η παραίτηση της κυβέρνησης και την παράκαμψη όπως υποστηρίζει του θεσμικού της ρόλου, εκφράζει σε υψηλούς τόνους η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Εχοντας

«διαρρεύσει» τις τελευταίες ώρες την ενόχληση της και εκδίδοντας σχετική ανακοίνωση από το γραφείο της, η κ. Κωνσταντοπούλου επέλεξε τη στιγμή της συνάντησής της με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη για να κατηγορήσει δημόσια και σε απευθείας τηλεοπτική σύνδεση τους κ.κ. Παυλόπουλο και Τσίπρα για «θεσμικό ατόπημα».

Στη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ δήλωσε: «Δεν υπήρξε θεσμική διαδικασία από τους δύο άλλους πολιτειακούς άρχοντες για το θέμα της παραίτησης της κυβέρνησης. Οι διαδικασίες δεν μπορεί να δρομολογούνται εις βάρος και ερήμην των βουλευτών».

Στην παρατήρηση Μεϊμαράκη «Ξέρω ότι εσείς θα προσπαθήσετε να διαφυλάξετε τη συνταγματική τάξη», απάντησε ότι «Ήταν αυτονόητη υποχρέωσή μου να ανταποκριθώ στο αίτημά σας για τη συνάντηση».

«Θέλω να σας πω ότι επειδή η πολιτική και πολιτειακή ευθυνη δεν εκφράζεται ούτε με διαρροές ούτε με non paper, με την οποία εκφράζω τη βαθύτατα ανησυχία για το θεσμικό ατόπημα να δρομολογηθεί η διαδικασία ανάθεσης διερευνητικών εντολών με ιδιάζουσα και αντισυνταγματική σπουδή πριν γίνουν τα θεσμικά προαπαιτούμενα» συμπλήρωσε η Πρόεδρος της Βουλής.

«Δεν ξέρω αν υπάρχει προηγούμενο κατά το οποίο η κυβέρνηση δεν ενημερώνει τη Βουλή για την πρόθεσή της να υποβάλει παραίτηση και δεν ξέρω αν υπάρχει προηγούμενο και ο ΠτΔ επιλέγει να μην ενημερώσει τη Βουλή για την απόφαση της κυβέρνησης», ανέφερε.

«Δυστυχώς ο ΠτΔ επέλεξε να συνεννοηθεί μαζί μου μετά τη συνάντησή μαζι σας τακτική που δεν τιμά το θεσμικό του ρόλο», είπε για τον κ. Παυλόπουλο. «Δεν υπήρξε θεσμική διαδικασία από τους δύο άλλους πολιτειακούς άρχοντες» συμπλήρωσε, συμπεριλμαβάνοντας στο στόχαστρό της και τον κ. Τσίπρα.

«Οι διαδικασίες δεν μπορεί να δρομολογούνται εις βάρος και ερήμην των βουλευτών», ανέφερε ακόμη για να καταλήξει: «Εγώ θα καταβάλω την μέγιστη προσπάθεια να διαφυλαχθεί το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος.»

Ενοχλημένη από τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, είχε χαρακτηρίσει νωρίτερα «άκυρη» την έκδοση την διερευνητικής εντολής στον πρόεδρο της ΝΔ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η πρόεδρος της Βουλής υποστήριξε πως δεν έχει ενημερωθεί θεσμικά από τον Προκόπη Παυλόπουλο για τις εξελίξεις και επομένως, επικαλείται το άρθρο 37 του Συντάγματος και ότι η διαδικασία των διερευνητικών εντολών δεν μπορεί να ξεκινήσει.

Η Προεδρία της Δημοκρατίας, από την πλευρά της, «άδειασε» την κ. Κωνσταντοπούλου με κύκλους της να σημειώνουν ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τηρεί και εφαρμόζει στο ακέραιο τις διατάξεις του Συντάγματος» και «δεν σχολιάζει προσωπικές και καινοφανείς απόψεις».

Οπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατιας «δεν σχολιάζει προσωπικές και καινοφανείς απόψεις ως προς την ερμηνεία των διατάξεων του Συντάγματος, έστω και αν προέρχονται από πολιτειακούς παράγοντες».

Τι αναφέρει στη γραπτή δήλωσή της η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Για θεσμικό ολίσθημα, παρακάμπτοντάς την, χωρίς να τηρήσει τις συνταγματικές προϋποθέσεις, κατηγορεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε γραπτή ανακοίνωσή της και του καταλογίζει ότι δρομολόγησε εσπευσμένα την ανάθεση των διερευνητικών εντολών.

Παράλληλα, χαρακτηρίζει «εξαιρετικά δυσάρεστο το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός παρέλειψε παντελώς να ενημερώσει την πρόεδρο της Βουλής, τόσο για την πρόθεση παραίτησης της κυβέρνησης, η οποία έχει λάβει την εμπιστοσύνη της παρούσας Βουλής, όσο και για την συντελεσθείσα παραίτηση».

«Αποτελεί ιδιαιτέρως οχληρό το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέφυγε να επικοινωνήσει με την Πρόεδρο της Βουλής, ακόμη και σήμερα το πρωί, προ της συναντήσεως του με τον πρόεδρο της ΝΔ, όταν η ίδια η πρόεδρος τον ζήτησε τηλεφωνικά» τονίζει η κ. Κωνσταντοπούλου και προσθέτει:

«Αποτελεί θεσμικό ολίσθημα ότι όταν τελικά επικοινώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την Πρόεδρο της Βουλής, σήμερα στις 11:30, επιχείρησε ερμηνείες του Συντάγματος για να δικαιολογήσει το θεσμικό ατόπημα».

Η κ. Κωνσταντοπούλου, αφού επικαλείται τα άρθρα 37 παρ. 4 και 38 παρ. 1 του Συντάγματος, υπογραμμίζει: «Χωρίς να γίνει οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση ή επικοινωνία από την κυβέρνηση και την Προεδρία της Δημοκρατίας προς τη Βουλή, σχετικά με την παραίτηση της κυβέρνησης, και πριν καν γίνει η ανακοίνωση της δύναμης των κομμάτων στη Βουλή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία ρητά προβλέπεται ως αναγκαία προϋπόθεση για την έναρξη της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών, υπήρξε ανεπίτρεπτη σπουδή, που για άλλη μία φορά δοκιμάζει τη συνταγματική νομιμότητα».

«Η ιστορία δεν χαρίζεται και δεν θα χαριστεί σε κανέναν. Η χώρα και ο λαός δεν αντέχουν άλλη εκτροπή. Η λαϊκή κυριαρχία δεν είναι σύνθημα αλλά επιταγή που υποχρεώνει τους πάντες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων» καταλήγει, στην ανακοίνωσή της η πρόεδρος της Βουλής.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα