Ανατρέπει τα πάντα το «κόμμα Λαφαζάνη» - Τι θα γίνει με τις διερευνητικές εντολές

Ανατροπή δεδομένων και διάψευση των προσδοκιών του Αλέξη Τσίπρα για εκλογές – εξπρές στις 20 Σεπτεμβρίου, προκαλεί η πρόθεση των άλλων κομμάτων να αξιοποιήσουν την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που θα πάρουν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Την πρώτη εντολή θα πάρει και επίσημα ο Ευ. Μεϊμαράκης στις 10 το πρωί από τον Πρ. Παυλόπουλο και έχει δηλώσει ότι θα την αποδεχθεί, δεν θα την παραδώσει, θα κάνει επαφές με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων

πλην του Ν. Μιχαλολιάκου και μετά την παρέλευση του τριημέρου θα την επιστρέψει. Ετσι, χάνεται χρόνος και δεν μπορεί να είναι ραγδαίες οι εξελίξεις, όπως επιθυμούσε η κυβέρνηση ή όπως εκτιμούσε ότι θα γίνει ο πρωθυπουργός.

Με βάση το Σύνταγμα, εντολή σχηματισμού πήρε το πρώτο κόμμα, δηλαδή ο κ. Τσίπρας, την παρέδωσε αμέσως και στη συνέχεια παίρνει ο κ. Μεϊμαράκης ο οποίος και θα την εξαντλήσει. Στη συνέχεια εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έπρεπε να πάρει το τρίτο κόμμα, δηλαδή ο Νίκος Μιχαλολιάκος. Ωστόσο η συγκρότηση του νέου κόμματος «Λαϊκή Ενότητα» από τον Παν. Λαφαζάνη άλλαξε τα δεδομένα καθώς έχει 25 βουλευτές. Πλέον διερευνητική εντολή μπορεί απευθείας να πάρει ο κ. Λαφαζάνης.

Το Σύνταγμα (ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 37) δίνει το δικαίωμα να χορηθεί και τέταρτη διερευνητική εντολή όταν υπάρχουν κόμματα ισοδύναμα σε έδρες και η σειρά τους καθορίζεται με κριτήριο τη δύναμη τους σε ψήφους. Μπορεί λοιπόν να χορηγηθούν τέσσερις διερευνητικές εντολές αλλά σε καμμία περίπτωση περισσότερες.

Με τον σχηματισμό Κ.Ο. από την πλευρά Λαφαζάνη, οι εντολές σχηματισμού κυβέρνησης σταματούν εδώ και δεν θα πάρουν εντολή οι κ. Μιχαλολιάκος και Θεοδωράκης.

Αυτό σημαίνει ότι οι εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου βγαίνουν έστω και οριακά αφού θωρητικά θα έχει λήξει η διαδικασία την επόμενη Πέμπτη 27 Αυγούστου. Στη συνέχεια ο Π. Παυλόπουλος θα καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς για μια τελευταία προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης κι αν δεν συμβεί αυτό θα διαλύσει τη Βουλή και θα σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση. Επομένως, αυτό μπορεί να συμβεί μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας και να προλάβουν την 20η Σεπτεμβρίου, εκτός κι αν πάνε μία εβδομάδα αργότερα.

Μέχρι τότε και η Πρόεδρο της Βουλής παραμένει στη θέση της και βεβαίως ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση συνεχίζουν να κυβερνούν.

Ας δούμε τι προβλέπει το Σύνταγμα (άρθρο 37):

Παρ. 2: Πρωθυπουργός διορίζεται ο αρχηγός του κόμματος το οποίο διαθέτει στη Βουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών.

Αν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Παρ. 3. Αν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Κάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες.

Yπηρεσιακή κυβέρνηση ως τις εκλογές

Αν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Βουλή.

Το άρθρο 38 προβλέπει και το εξής:

Παρ. 1: O Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαλλάσσει από τα καθήκοντά της την Κυβέρνηση, αν αυτή παραιτηθεί, καθώς και αν η Βουλή αποσύρει την εμπιστοσύνη της κατά το άρθρο 84 (σ.σ. δηλαδή απώλεια δεδηλωμένης/καταψήφιση πρότασης εμπιστοσύνης/υπερψήφιση πρότασης μομφής). Στις περιπτώσεις αυτές εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των παραγράφων 2, 3 και 4 του άρθρου 37(σ.σ. δηλαδή οι προαναφερθείσες).

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη Βουλή διαλύθηκε στις 31.12.2014 λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Εφόσον προκηρυχθούν εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση, για τη θέση του πρωθυπουργού μπορεί να προταθεί η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου.

Είναι πρόεδρος του Εκλογοδικείου, καθώς είναι η αρχαιότερη εκ των τριών αντιπροέδρων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας.

Γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1950, είναι παντρεμένη και έχει τρία παιδιά. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης, στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Εντάχθηκε στο Δικαστικό Σώμα το 1975 και προήχθη σε Πρόεδρο Πρωτοδικών, το 1992, σε εφέτη το 1996 και σε Πρόεδρο Εφετών το 2005.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα