Σε επιφυλακή πολέμου η Βόρεια Κορέα

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν διέταξε τα στρατεύματά του να είναι σε επιφυλακή για πόλεμο από την Παρασκευή, μετά το τελεσίγραφο της κυβέρνησης στη Σεούλ για να σταματήσει την προπαγάνδα ενάντια στην Πιονγκγιάνγ. Ο Υφυπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας Μπάεκ Σεουνγκ-ζου είπε ότι πιθανόν η Βόρεια Κορέα να άνοιγε πυρ σε κάποιες από τις 11 τοποθεσίες όπου είχαν στηθεί μεγάφωνα από την πλευρά της Νότιας, στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη η οποία χωρίζει τις δύο χώρες.

Η ένταση κλιμακώθηκε την Πέμπτη όταν η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πυρά ενάντια

στη Νότια Κορέα για να διαμαρτυρηθεί για την προπαγάνδα. Η Νότια απάντησε ανταποδίδοντας τα πυρά. Και οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι δεν υπήρξαν θύματα ή ζημιές στο έδαφός τους. Το 48ωρο τελεσίγραφο για να σταματήσει η προπαγάνδα παραδόθηκε σε επιστολή στο Υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας. Ο Μπάεκ δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι η εκπομπή μηνυμάτων θα συνεχιστεί, εκτός και αν η Βόρεια αναλάβει την ευθύνη και ζητήσει συγγνώμη για τις πρόσφατες εκρήξεις ναρκών ξηράς που τραυμάτισαν δύο Νοτιοκορεάτες στρατιώτες κατά μήκος της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης. Η Πιονγκγιάνγκ αρνήθηκε ότι ήταν υπεύθυνη.

Υπήρχαν ενδείξεις ότι η Βόρεια Κορέα ετοιμαζόταν να εκτοξεύσει πυραύλους μικρού βεληνεκούς, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. Η Βόρεια Κορέα εκτοξεύει συχνά πυραύλους στη θάλασσα κατά τη διάρκεια των ετήσιων ασκήσεων Ν. Κορέας-ΗΠΑ, οι οποίες διεξάγονται αυτή τη στιγμή. Η δήλωση της Πιονγκγιάνγκ για μια ημι-εμπόλεμη κατάσταση ήταν η πρώτη χρήση της εν λόγω ορολογίας, από όταν η Βόρεια Κορέα βομβάρδισε ένα νησί της Νότιας Κορέας το 2010.

Η ακριβής φύση του τελευταίου τελεσίγραφου ήταν λίγο ασυνήθιστη, δήλωσε ο John Delury, ειδικός σε θέματα της Βόρειας Κορέας στο Πανεπιστήμιο Yonsei στη Σεούλ. «Η Βόρεια Κορέα είναι μια σταθερή πηγή γενικευμένων απειλών, αλλά το να βάζει μια σφραγίδα χρόνου σε αυτό είναι λίγο διαφορετικό. Θέτει μεγάλο ρίσκο τόσο για τη Σεούλ όσο και για την Πιονγιάνγκ. Κάποιος πρέπει να αντιδράσει», είπε.

Ο στρατός των ΗΠΑ, ο οποίος έχει 28.500 άτομα στη Νότια Κορέα, ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Η Ουάσινγκτον νωρίτερα κάλεσε την Πιονγιάνγκ να σταματήσει οποιεσδήποτε «προκλητικές» ενέργειες στον απόηχο της ανταλλαγής πυρών της Πέμπτης, την πρώτη ανάμεσα στις δύο Κορέες από τον περασμένο Οκτώβριο. Η Ιαπωνία κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

«Πολύ σοβαρή κατάσταση»

Παρά τις εντάσεις, η ζωή συνεχίστηκε κανονικά και στις δύο πρωτεύουσες. Υπήρξαν βέβαια πολλά έκτακτα δελτία ειδήσεων. Επίσης, κάποιοι περιορισμοί στο ψάρεμα, σε περίπου τρία νησιά της Νότιας Κορέας, στα ανοικτά της δυτικής ακτής. Οι περισσότεροι από τους περίπου 800 Νοτιοκορεάτες που διατάχθηκαν να αφήσουν τα καταλύματά τους κοντά στα σύνορα την Πέμπτη, επέστρεψαν σπίτια τους. Η Νότια Κορέα περιόρισε την είσοδο σε έναν βιομηχανικό πάρκο που λειτουργεί από κοινού με τη Βόρεια Κορέα, κοντά στα σύνορα, αλλά το συγκρότημα, που θεωρείται βαρόμετρο για την κατάσταση των ενδοκορεατικών σχέσεων, συνέχισε να λειτουργεί.

Η ανανεωμένη εχθρότητα είναι ένα ακόμη πλήγμα στις προσπάθειες της προέδρου της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-χε να βελτιώσει τις σχέσεις Βορρά-Νότου, που έχουν σχεδόν παγώσει μετά την βύθιση του νοτιοκορεατικού πλοίου του ναυτικού το 2010, για την οποία η Σεούλ κατηγορεί την Πιονγκγιάνγκ. Η Σεούλ άρχισε «εκτοξεύει» προπαγάνδα ενάντια στη Βόρεια Κορέα από τα μεγάφωνα στα σύνορα, στις 10 Αυγούστου, επαναφέροντας μια τακτική που οι δύο πλευρές είχαν διακόψει από το 2004, μετά τις εκρήξεις των ναρκών. Η Βόρεια Κορέα, τη Δευτέρα, ξεκίνησε τις δικές της απειλές. Ο Daniel Pinkston του think tank International Crisis Group είπε ότι η μεγάλη παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στη Νότια Κορέα για τις στρατιωτικές ασκήσεις θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο της κλιμάκωσης. «Είναι μια κακή στιγμή για να αρχίσουν μια μάχη με τη Νότια, όταν έχει όλους αυτούς τους πόρους», είπε.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα