Αναβιώνει ο Turkish Stream με απόφαση Πούτιν και Ερντογάν

Tην αναβίωση του πρότζεκτ Turkish Stream, του αγωγού που θα μεταφέρει αέριο από τη Ρωσία στην Τουρκία με προοπτική επέκτασης στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συσταθεί κοινή ομάδα εργασίας για τον αγωγό, ενώ όπως διευκρίνισε ο υπουργός Ενέργειας

της Ρωσίας Αλεξάντρ Νόβακ αν δεν υπάρξουν ευρωπαϊκές εγγυήσεις για το έργο, τότε μόνον μία γραμμή θα μπορέσει να κατασκευαστεί.

Το πρότζεκτ, στο οποίο αντιτίθενται σθεναρά τόσο η Ε.Ε. όσο και η Ουάσιγκτον, είχε παγώσει μετά την κατάρριψη από την Τουρκία του ρωσικού αεροσκάφους, τώρα όμως επανέρχεται στο προσκήνιο με την επανπροσέγγιση Πούτιν - Ερντογάν.

Τη στήριξή του στο έργο εξέφρασε πρόσφατα και ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, δηλώνοντας ότι o αγωγός υποστηρίζεται από μία σειρά από χώρες της Νοτίου Ευρώπης και των Βαλκανίων και ότι η κατασκευή του δεν αντίκειται στις ευρωπαϊκές στρατηγικές, ούτε λειτουργεί ανταγωνιστικά προς άλλα έργα. «Κατά συνέπεια είμαστε θετικοί στην προοπτική κατασκευής του», είχε πει ο υπουργός, σε πράσφατη συνέντευξή του.

To έργο σχεδιάστηκε σε αντικατάσταση του αγωγού «South Stream I», ο οποίος ματαιώθηκε μετά από παρέμβαση της Ε.Ε. και στοχεύει -όπως και ο προκάτοχός του- στην παράκαμψη της Ουκρανίας για τη μεταφορά ρωσικού αερίου στη νότιο και κεντρική Ευρώπη. Είχε ανακοινωθεί για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2014 από τον Πρόεδρο Πούτιν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Τουρκία.

Ο αρχικός σχεδιασμός του Turkish Stream προέβλεπε τέσσερις γραμμές μεταφοράς, συνολικής δυναμικότητας 63 δισ. κ.μ. αερίου, εκ των οποίων τα 14 δισ. κ.μ. και τουλάχιστον η μία γραμμή με αποκλειστικό προορισμό την Τουρκία. Αργότερα, το συνολικό δυναμικό μεταφοράς του αγωγού μειώθηκε στα 32 δισ. κ.μ. Χθες ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας δήλωσε ότι η προετοιμασία για τον αγωγό θα συνεχιστεί με τη συνεργασία της Τουρκίας και της Ε.Ε., προσθέτοντας ότι αν δεν υπάρξουν ευρωπαϊκές εγγυήσεις για το έργο, τότε θα προχωρήσει μόνον η μία γραμμή, Ρωσίας - Τουρκίας.

Ρωσικό αέριοΟι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον πάντως, στο πλαίσιο της πολιτικής μείωσης της εξάρτησης της Ε.Ε. από το ρωσικό αέριο και της προώθησης εναλλακτικών προμηθευτών, δεν ευνοούν το πρότζεκτ.

Ενδεικτικές ήταν οι πρόσφατες δηλώσεις του Amos Hochstein, ειδικού απεσταλμένου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις διεθνείς ενεργειακές υποθέσεις, στον ευρωπαϊκό ιστότοπο Euractiv. Με αφορμή το ρωσο-γερμανικό πρότζεκτ για τον αγωγό «Nord Stream II», o κ. Hochstein άφησε να εννοηθεί ότι και τα δύο σχέδια των Ρώσων, ο βόρειος και ο νότιος άξονας είναι πολιτικώς υποκινούμενα και δεν υπακούουν σε κάποια οικονομική λογική. Τόνισε πως η παράκαμψη της Ουκρανίας, την οποία επιδιώκουν οι Ρώσοι με τα δύο έργα - θα καταφέρει ένα ισχυρό οικονομικό πλήγμα τόσο στην Ουκρανία όσο και τη Σλοβακία, την παράπλευρη απώλεια, όπως τη χαρακτήρισε. Ας σημειωθεί ότι τη θέση αυτή, συμμερίζονται και πολλοί στις Βρυξέλλες, που ανησυχούν για τις οικονομικές συνέπειες στις δύο χώρες.

Τέλος, υπογράμμισε ότι αν κατασκευαστούν τα δύο έργα, τότε χάνεται η ευκαιρία για τις εναλλακτικές πηγές προμήθειας και την ανάπτυξη πραγματικού ανταγωνισμού στις αγορές της κεντρικής και νότιας Ευρώπης.

Ας σημειωθεί ότι την περίοδο αυτή οι ΗΠΑ προωθούν το αμερικανικό αέριο στην Ευρώπη. Στο σχέδιό τους αυτό εντάσσεται και η στήριξη στα δύο ελληνικού ενδιαφέροντος έργα, τον αγωγό IGB (Ελλάδας - Βουλγαρίας) και το τερματικό υγροποιημένου αερίου (LNG) της Αλεξανδρούπολης, το οποίο θα μπορούσε να τροφοδοτείται με αμερικανικό LNG.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα