Αν πιεστεί ο Πούτιν θα πλήξει τόσο τις ΗΠΑ όσο και την Ευρώπη

20:06 7/3/2014 - Πηγή: Antinews

Καθώς οι ΗΠΑ και η Ευρώπη εξετάζουν την προοπτική επιβολής οικονομικών κυρώσεων για να τιμωρήσουν τη Ρωσία που παραβίασε την κυριαρχία της Ουκρανίας, έρχονται αντιμέτωποι με μια άβολη πραγματικότητα: αυτές οι κυρώσεις θα προκαλέσουν πλήγμα σε αμφότερες τις πλευρές. Πόσο μεγάλο θα είναι αυτό το πλήγμα;

Η Ρωσία είναι πολύ πιο οικονομικά δεμένη με τη Δύση από ό,τι ήταν

τις ημέρες της ΕΣΣΔ. Ρωσικές οντότητες, συμπεριλαμβανομένων προσωπικοτήτων αλλά και εταιρειών, είχαν, μέχρι το Σεπτέμβριο του 2013, περιουσιακά στοιχεία αξίας 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ξένες τράπεζες, σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από τις 44 χώρες που συνεργάζονται με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών:

[photo_1]

Το να «παγώσει» κανείς αυτά τα περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσε να είναι μια κίνηση που θα διευκόλυνε τους ισχυρούς Ρώσους να επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους στις συνέπειες των πράξεων του Βλαντιμίρ Πούτιν. Δυστυχώς, όμως, οι Ρώσοι θα μπορούσαν να αντιδράσουν υπαναχωρώντας από τις υποχρεώσεις τους απέναντι στις ξένες τράπεζες – ένα επικίνδυνο ενδεχόμενο που θίχτηκε πολύ συγκεκριμένα από έναν βοηθό του Κρεμλίνου, εντός της τρέχουσας εβδομάδας. Η έκθεση των τραπεζών στη Ρωσία έφτασε τα 242 δισεκατομμύρια δολάρια το Σεπτέμβριο του 2013 σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, που περιλαμβάνουν αναφορές από 24 χώρες:

[photo_2]

Το αποτέλεσμα είναι ότι Αμερικανικές και Ευρωπαϊκές Τράπεζες θα μπορούσαν να βρεθούν μεταξύ όσων θα πληγούν περισσότερο από τις οικονομικές αυτές κυρώσεις. Ακολουθεί ένα δείγμα της έκθεσής τους στη Ρωσία ανά χώρα:

[photo_3]

http://www.bloombergview.com/articles/2014-03-06/punishing-putin-will-hurt-the-u-s-and-europe-too

Μετάφραση: Μάρκο Πόλο

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα