Αμερικανικό πλοίο άνοιξε πυρ εναντίον ιρανικών στον Περσικό Κόλπο

23:14 9/1/2017 - Πηγή: Antinews

Αμερικανικό πολεμικό πλοίο που βρισκόταν σε αποστολή στον Περσικό Κόλπο άνοιξε πυρ εναντίον τριών ιρανικών σκαφών περιπόλου, τα οποία εμπόδιζαν τη διέλευσή του. Το περιστατικό σημειώθηκε την Κυριακή. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή των αμερικανικών δυνάμεων, το USS Mahan εκτόξευσε προειδοποιητικά πυρά, αφού πρώτα εξάντλησε όλες τις λύσεις που είχε στη διάθεσή του.

Το επεισόδιο σημειώθηκε κοντά στο Στενό του Ορμούζ, όταν το αμερικανικό πλοίο εμποδίστηκε από το ιρανικό. Στα τέλη Νοεμβρίου ένα μικρό ιρανικό

σκάφος έστρεψε το πυροβόλο του εναντίον αμερικανικού ελικοπτέρου στην ίδια περιοχή. Το νέο συμβάν έγινε σε διεθνή χωρικά ύδατα, υπογράμμισαν αμερικανοί αξιωματούχοι. Όπως ανέφεραν αξιωματούχοι του αμερικανικού ναυτικού, η ιρανική περίπολος έφτασε σε απόσταση 800 μέτρων, πριν γίνει η ρίψη των βολών εναντίον του.

Οι σχέσεις των ΗΠΑ με το Ιράν είναι ιδιαίτερα τεταμένες τον τελευταίο καιρό, παρότι είχαν γίνει βήματα επαναπροσέγγισης τους τελευταίους μήνες και ιδιαίτερα μετά την άρση του εμπάργκο και των διεθνών κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης. Ο νέος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφράσει επανειλημμένα τις αντιρρήσεις τους στην πολιτική του ΟΗΕ και του Μπαράκ Ομπάμα όσον αφορά το Ιράν, αν και αναμένεται η τελική αντίδρασή του.

Τον Αύγουστο, άλλο ένα πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ έριξε προειδοποιητικά πυρά προς την κατεύθυνση ενός ιρανικού σκάφους ταχείας επίθεσης που προσέγγισε δύο πλοία των ΗΠΑ.

Τον Ιανουάριο του 2016, το Ιράν άφησε ελεύθερους δέκα αμερικανούς ναύτες του πολεμικού ναυτικού τους οποίος είχε αιχμαλωτίσει και κρατήσει για μικρό χρονικό διάστημα. Αξιωματούχος του αμερικανικού πολεμικού Ναυτικού πρόσθεσε πως τα προειδοποιητικά πυρά που ερρίφθησαν την Κυριακή είναι μόνο μία από επτά αλληλεπιδράσεις που είχε το Mahan με ιρανικά σκάφη στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, όμως οι υπόλοιπες εκτιμήθηκε ότι ήταν ασφαλείς.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα