Αγωνία για την Ελλάδα: Θα συμπεριληφθεί στο «πακέτο Ντράγκι» για την αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ;

Τρία 24ωρα έμειναν από την ανακοίνωση των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζες με τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στον Μάριο Ντράγκι και στο σχέδιο για αγορά κρατικών ομολόγων.

Η μεγάλη αγωνία, πέραν της έκτασης που θα έχει η ποσοτική χαλάρωση, είναι αν στο εν λόγω πρόγραμμα θα ενταχθεί και η Ελλάδα

ή θα αποκλειστεί. Μια κίνηση που μπορεί να εκληφθεί ως μέσο πίεσης σε οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει ενόψει των διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσουν υποχρεωτικά μετά τις εκλογές.

Τα μηνύματα από Βερολίνο και Φραγκφούρτη δεν είναι καλό ενώ τις προηγούμενες ημέρες έγινε γνωστός κι ένας συμβιβασμός μεταξύ Μέρκελ και Ντράγκι για την ποσοτική χαλάρωση, γγεονός που θολώνει ακόμη περισσότερο το τοπίο για την Ελλάδα.

Ο Μάριο Ντράγκι προκρίνει την αγορά ομολόγων από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες κάτι που αποτελεί πάγια θέση του Βερολίνου, ότι δηλαδή δεν πρέπει η ΕΚΤ να αναλάβει το βάρος της ποσοτικής χαλάρωσης, με την αιτιολογία ότι θα άνοιγε το «παράθυρο» της «αμοιβαιοποίησης» του χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εις βάρος της Γερμανίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Spiegel», θα επιβληθεί ένα ανώτατο όριο στην αγορά ομολόγων, που θα κινείται ανάμεσα στο 20% και το 25% του συνόλου των κρατικών χρεών. Το γερμανικό περιοδικό αναφέρει ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν «πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια αξιολόγησης» και άρα δεν μπορούν να γίνουν δεκτά από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Αντιθέτως, η Societe Generale σε έκθεσή της εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην αγορά ελληνικών ομολόγων, με συγκεκριμένους όρους όμως και με προϋπόθεση ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα αποδείξει ότι είναι υπεύθυνη. Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο προκειμένου το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ να είναι απόλυτα αποτελεσματικό και να έχει ουσιαστική, θετική επίδραση στην οικονομία της Ευρωζώνης θα πρέπει να κυμανθεί μεταξύ 2-3 τρισ. ευρώ και όχι ενός τρισ. ευρώ, όπως όλα δείχνουν.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι το πιθανότερο είναι ότι η ΕΚΤ δεν θα δημοσιοποιήσει ακριβείς λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα κινηθεί, με τον οίκο να εκτιμά ότι το πρόγραμμα της τράπεζας θα είναι αρκετά περιορισμένο, που όμως αργότερα μπορεί να επεκταθεί.

Η Societe Generale κλίνει, επίσης, προς της άποψη ότι η ΕΚΤ θα αναθέσει την αγορά ομολόγων στις κεντρικές τράπεζες, προκειμένου να μην υπάρξει διάχυση του ρίσκου σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Οπως αναφέρει το Εθνος, υπάρχει και ένα χειρότερο σενάριο που δημοσιεύει η κυριακάτικη «Frankfurter Allgemeine» η οποία τονίζει ότι κάθε εθνική κεντρική τράπεζα θα είναι υπεύθυνη για «τουλάχιστον το μισό» από το ρίσκο, χωρίς ωστόσο να αποδίδει την πληροφορία σε συγκεκριμένες πηγές. Σε άλλο άρθρο του με τίτλο «Ο Τσίπρας, ο Ντράγκι και το φαινόμενο του ντόμινο», το «Spiegel» σχολιάζει ότι στο χειρότερο σενάριο, με την Ελλάδα να ακυρώνει τις συμφωνίες με τους πιστωτές της, η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να αγοράσει κρατικά ομόλογα ύψους πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων, που θα κάνει πραγματικότητα τον χειρότερο φόβο της Γερμανίας, δηλαδή την κρατική χρηματοδότηση μέσω ΕΚΤ, η οποία θα οδηγήσει σε καταστροφικό πληθωρισμό.

www.imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα