Αυξημένες 20% έως 45% οι περικοπές από τον «κόφτη»

19:31 3/6/2016 - Πηγή: Antinews

Μακρύς και δύσκολος θα είναι ο δρόμος για τη δόση αφού ακόμη και οι τροπολογίες που ψηφίστηκαν χθες για τις ουρές της αξιολόγησης θα περάσουν εκ νέου από σήμερα από τη βάσανο των δανειστών.

Σήμερα οι θεσμοί θα αρχίσουν να συντάσσουν το συμπλήρωμα του μνημονίου το οποίο θα περιέχει τις διατάξεις με τον δημοσιονομικό κόφτη μαζί με τις πολυάριθμες τροπολογίες που ψηφίστηκαν χθες.

Η πρώτη από αυτές θα είναι η καθόλου αθώα προσθήκη ότι οι περικοπές θα πρέπει να γίνονται σε «καθαρή βάση» και όχι σε ονομαστική

όπως προέβλεπε το αρχικό νομοσχέδιο Αυτό σημαίνει οι περικοπές που θα γίνονται σε δαπάνες μπορεί να είναι από 20% και μέχρι και 45% μεγαλύτερες από την απόκλιση που θα καλούνται να διορθώσουν. Τούτο διότι αν για παράδειγμα περικοπούν μισθοί και συντάξεις για να καλύψουν μια απόκλιση της τάξης του 1% του ΑΕΠ θα πρέπει να περικόπτονται τόσο ώστε να προκύπτει δημοσιονομική εξοικονόμηση 1,2 έως 1,3% του ΑΕΠ αφού η περικοπή θα πρέπει να καλύπτει και την απώλεια των δημοσίων εσόδων και ασφαλιστικών εισφορών που θα έχει το δημόσιο μέσω της περικοπής. Μάλιστα προστέθηκε διάταξη που προβλέπει ότι ακόμη και για αποκλίσεις λόγω ανωτέρας βίας (φυσικές καταστροφές, σεισμοί) θα πρέπει να υπάρχει έγκριση των θεσμών για το μέρος των δαπανών αποκατάστασης που δεν θα υπολογιστεί σε ενδεχόμενες αποκλίσεις που θα ενεργοποιήσουν τον κόφτη.

Στο «συμπληρωματικό μνημόνιο» και η δημοσιονομική διάταξη με την οποία ουσιαστικά οι καταπτώσεις εγγυήσεων για το 1,5 δισ. των κόκκινων δανείων με εγγύηση του Δημοσίου που θα ενταχθούν στην αγορά δανείων δεν θα συνυπολογίζονται στις αποκλίσεις που θα καλείται να διορθώσει ο δημοσιονομικός κόφτης.
Στο μεταξύ εξασφαλίστηκε η ποινική ασυλία έναντι τρίτων για 99 χρόνια στη νέα διοίκηση του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων και όσες θα ακολουθήσουν μέχρι το 2115 για αποφάσεις και για πράξεις ή παραλήψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους με εξαίρεση την αμέλεια ή τον δόλο.

Χρονοδιάγραμμα για Εγνατία

Θα πρέπει επίσης να εξειδικευτεί και να δοθεί χρονοδιάγραμμα για τη μακροχρόνια παραχώρηση της Εγνατίας οδού η οποία εξαιρέθηκε από την τροπολογία Σπίρτζη για τα ηλεκτρονικά διόδια. Συγκεκριμένα με τροπολογία παρακάμπτεται διάταξη του υπουργού Υποδομών κ. Χ. Σπίρτζη με την οποία απαγορευόταν η δημιουργία νέων σταθμών διοδίων πριν εφαρμοστεί ο ηλεκτρονικός υπολογισμός τους, δηλαδή το κόμιστρο ανά χιλιόμετρο. Με τη διάταξη αυτή ουσιαστικά ακυρωνόταν ως οικονομικό αντικείμενο η παραχώρηση αφού η επεξεργασία αναζήτησης επενδυτή είχε ως βάση ότι στην Εγνατία θα δημιουργούνταν 15 νέοι σταθμοί διοδίων.

Στις διατάξεις για τις αποκρατικοποιήσεις θα προστεθεί ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα ενταχθεί στο νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, τα έσοδα του ΤΧΣ που προέρχονται από μερίσματα μετοχών τραπεζών που έχει στο χαρτοφυλάκιό του θα συνεχίζουν να μεταβιβάζονται απευθείας στο Ελληνικό Δημόσιο. Επίσης η ΕΤΑΔ (στην οποία με άλλη διάταξη διαβιβάζονται τα ακίνητα του ΕΟΤ) θα συνεχίζει να διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία που θα εξαιρεθούν από την ένταξη στο νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Στο θέμα του «ξεπαγώματος» των προαγωγών και των ωριμάνσεων των ειδικών μισθολογίων τρόικα και ΥΠΟΙΚ δέχθηκαν ουσιαστικά να γίνει μέρος της δεύτερης αξιολόγησης του μνημονίου τον Σεπτέμβριο, παρά το ότι είναι γνωστό ότι στο επόμενο πακέτο μέτρων προβλέπεται σαφώς επανεξέταση σε βάθος των μισθολογίων για στρατιωτικούς αστυνομικούς λιμενικούς και πυροσβέστες.

Ο δρόμος για τη δόση

Μετά τη σύνταξη του συμπληρωματικού μνημονίου ο δρόμος για τη δόση θα είναι μακρύς και δύσκολος και περνάει από τέσσερις σταθμούς και έχει χρονικό ορόσημο τις 23 του μήνα οπότε η Ευρώπη θα ασχολείται με το βρετανικό δημοψήφισμα για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ.

Το Σαββατοκύριακο αναμένεται να ολοκληρωθεί μαζί με το συμπληρωματικό μνημόνιο και η τελική έκθεση συμμόρφωσης (Compliance Report) των θεσμών σχετικά με την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Ελλάδας στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης.

Τη Δευτέρα 6 του μήνα θα γίνει έκτακτο euro working group που αναμένεται να πάρει τελικά η Ελλάδα το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ. Αν κριθεί ότι όλα τα προαπαιτούμενα του μνημονίου έχουν κλείσει όπως έχουν συμφωνηθεί το κείμενο των θεσμών θα διαβιβαστεί και στα υπουργεία Οικονομικών των κρατών μελών της Ευρωζώνης, μέλη των οποίων είναι και οι τεχνοκράτες της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης.

Το κείμενο της απόφασης των τεχνοκρατών μαζί με το Compliance Report θα μεταβιβαστεί στους υπουργούς Οικονομικών των κρατών μελών της Ευρωζώνης και σύμφωνα με πληροφορίες θα εγκριθεί και σε επίπεδο υπουργών στο Eurogroup της 16ης του μήνα στο Λουξεμβούργο.

Μόλις εγκριθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και σε επίπεδο υπουργών θα ανοίξει ο κύκλος των κοινοβουλίων, δλαδή θα πρέπει όλα τα παραπάνω να εγκριθούν από τα εθνικά κοινοβούλια της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Φινλανδίας, της Αυστρίας και της Σλοβακίας, το θέμα θα γυρίσει στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας το οποίο θα δώσει και την τυπική έγκριση εκταμίευσης της δόσης.

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα