Ta γυριζει τωρα ο τουρκος πρωθυπουργος στον ''διπλωματικο'' πολεμο με την γερμανια...

19:01 3/6/2016 - Πηγή: Fimotro
Σχεδόν 24 ώρες χρειάστηκαν για να αποκλιμακωθεί η ένταση που προκλήθηκε ...
ανάμεσα στη Γερμανία και την Τουρκία μετά την ψήφιση για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τη γερμανική κάτω βουλή.

Μπορεί το αποτέλεσμα να το απέρριψαν μετά βδελυγμίας, αρχικά, εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης, ωστόσο, σε μία ημέρα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, σε δηλώσεις του μεταφέρει ένα σαφώς αποφορτισμένο κλίμα.

Παρότι την Πέμπτη καταδίκασε την απόφαση τονίζοντας πως ένα «ρατσιστικό αρμενικό λόμπι»,
είναι υπεύθυνο για αυτήν, μία ημέρα μετά ο Γιλντιρίμ υποστήριξε ότι οι δεσμοί ανάμεσα στις δύο χώρες δεν πρόκειται να επιδεινωθούν.

«Η απαραίτητη αντίδραση θα υπάρξει έπειτα από μία εκτίμηση του παρασκηνίου αυτής της απόφασης. Η Τουρκία και η Γερμανία είναι δύο σημαντικοί εταίροι. Κανείς δε θα έπρεπε να περιμένει μία πλήρη επιδείνωση της σχέσης μας με τη Γερμανία εξαιτίας αυτού του είδους την απόφαση», είπε ο Γιλντιρίμ σε δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει για το Αζερμπαϊτζάν.

Πρόσθεσε, βέβαια, πως η χώρα του δε θα παραμείνει αδιάφορη και σιωπηλή.

Στη συνέχεια επανέλαβε, προς… εσωτερική κατανάλωση, πως η απόφαση ήταν «ιστορικό λάθος», αλλά εξήγησε ότι εφόσον ήταν παρόντες μόνο «250 βουλευτές από τους 650 στην ψηφοφορία, αυτό υποδηλώνει ότι η πλειονότητα της γερμανικής βουλής δεν θα “αγκάλιαζε” αυτή την ενέργεια».

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, λοιπόν, τόνισε ότι η χώρα θα συνεχίσει να διατηρεί δεσμούς με τους εταίρους και τους φίλους της «ανεξαρτήτως τι θα συμβεί», εκφράζοντας την ελπίδα η κοινή γνώμη να επικρατήσει στη Γερμανία.

Πιο οξείς τόνους, εντούτοις, χρησιμοποίησε μιλώντας για την Αρμενία, κατηγορώντας τη γειτονική χώρα ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία.

«Σήμερα, δεν αποτελεί μυστικό ότι (η Αρμενία) “αγκαλιάζει” τρομοκρατικές οργανώσεις με έμμεσο τρόπο. Υπάρχουν εκατομμύρια Αρμενίων που πληρώνουν το τίμημα αυτών των ασυνείδητων κινήσεων της αρμενικής ηγεσίας μέσω της απομόνωσης, της φτώχειας και των δυσκολιών. Η Αρμενία θα πρέπει τώρα να απαρνηθεί αυτά τα κενά όνειρο και να ξεκινήσει να εργάζεται για την ευημερία του λαού μέσω των καλών γειτονικών σχέσεων στην περιοχή», πρόσθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Keywords
Τυχαία Θέματα