Terminator Genisys

15:04 9/7/2015 - Πηγή: Antinews

Το Terminator 2 είναι μια από τις καλύτερες περιπέτειες και ταινίες επιστημονικής φαντασίας όλων των εποχών. Το 3 ήταν σαν ξαναζεσταμένο φαγητό ενώ το 4 αποτελούσε ένα ενδιαφέρον spin-off. Από το Genisys δεν περίμενα κάτι ιδιαίτερο και είχα δίκιο.

Καταρχάς, η ιστορία είναι μπερδεμένη και χωρίς συνοχή. Δεν αναφέρομαι στο σύνηθες παράδοξο που προκαλεί το ταξίδι στο χρόνο, όπου τα γεγονότα προηγούνται των αιτιών τους. Εννοώ το γερασμένο Άρνολντ-εξολοθρευτή, που υποτίθεται ότι προστάτευε τη Σάρα Κόνορ από όταν ήταν παιδί

(για να δικαιολογήσουν τη μεγάλη ηλικία του ηθοποιού), την απότομη αλλαγή ρόλου του Τζον Κόνορ, που αναιρεί τις προηγούμενες ταινίες, τους άχρηστους χαρακτήρες (βασικά όλους τους αστυνομικούς) και τα άλματα από τη μια χρονολογία στην άλλη, τα οποία δυσκολεύουν τη δημιουργία ατμόσφαιρας.

Επίσης, καλό είναι να αποδίδεις homage στο ένδοξο παρελθόν αλλά εδώ έχουμε μαζική αντιγραφή. Ουσιαστικά, πήραν το στρατιώτη που προστάτευε τη Σάρα στο νο 1, τον εξολοθρευτή που τον προστάτευε στο νο 2 και τους αντίστοιχους κακούς και τα ένωσαν σε μια πλοκή. Μέχρι και την ατάκα “come with me if you want to live” αντέγραψαν, συν σκηνές όπως ο εξολοθρευτής-αστυνομικός που βγαίνει από φλεγόμενο όχημα, ο ανεφοδιασμός των ηρώων με όπλα στο υπόγειο καταφύγιο, οι δυνάμεις αναγέννησης του κακού και η σκηνή όπου ο Άρνολντ έχει κρύψει το όπλο του σε ένα δώρο (λουλούδια στο νο2, αρκουδάκι εδώ). Ο έρωτας της Σάρα με το στρατιώτη Κάιλ είναι βεβιασμένος και η αφοσίωση του τελευταίου στον Τζον Κόνορ δε με έπεισε γιατί τους είχα δει μαζί ελάχιστα. Ακόμη, με ενόχλησε που η δράση διακοπτόταν συχνά από βαρετά διαστήματα στα οποία οι ήρωες αφηγούνται το παρελθόν τους.

Η σκηνοθεσία δεν έχει το σκοτεινό στυλ που περιμένεις από ένα Terminator ακόμη κι όταν υπάρχει η ευκαιρία, π.χ. στο εργοστάσιο του Skynet. Πάντως, τα εφέ είναι πλούσια και καλοφτιαγμένα, ιδίως οι αναμορφώσεις του κακού και οι εκρήξεις.

Η δράση είναι κοινότυπη. Οι σκηνές που οι σφαίρες χαλάνε προσωρινά την επιφάνεια του terminator ή ο Άρνολντ τον βουτάει και περνάνε μέσα από τοίχους ήταν συναρπαστικές κάποτε. Μόνο η παγίδα με το οξύ μου άρεσε καθώς και το συμβάν στο νοσοκομείο.

Το καστ είναι λάθος, κάτι που σπάνια συμβαίνει σε αμερικανική ταινία. Η Εμίλια Κλαρκ εντυπωσιάζει στο Game of Thrones, με τα λευκά μαλλιά, τα φορέματα και τους ακολούθους της, όμως εδώ, όπως σωστά έγραψε κάποιος στο imdb, μοιάζει με κοριτσόπουλο που θα βγει ραντεβού. Καμία σχέση με τη Λίντα Χάμιλτον, που έμοιαζε με πολεμίστρια που έχει γευτεί την κόλαση και προετοιμάζεται για τα χειρότερα. Ο Jai Courtney (Die Hard 5, Jack Reacher) είναι μέτριος ηθοποιός και μάλλον δεν κάνει για πρωταγωνιστικούς ρόλους. Ο Άρνολντ απέχει πολύ από τον παλιό του εαυτό αλλά το παλεύει.

Το Terminator Genisys επαναλαμβάνει μια πετυχημένη φόρμουλα με νέο καστ και διαφορετικό σενάριο. Δε βαρέθηκα βλέποντάς το, όμως έπρεπε να είναι καλύτερο. Αν δεν έχετε παρακολουθήσει τη σειρά δείτε τα νο1 και 2 και αφήστε τα υπόλοιπα για αργότερα, εκτός αν θέλετε άμυαλη δράση στη μεγάλη οθόνη άμεσα.

Captain America

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα