Spiegel: «Μυστικοί φάκελοι αποκαλύπτουν τη δομή του Ισλαμικού Κράτους»

Πρόσβαση σε έγγραφα ενός πρώην αξιωματικού των ιρακινών μυστικών υπηρεσιών επί Σαντάμ Χουσεΐν, ο οποίος σχεδίασε την κατάληψη της βόρειας Συρίας από το Ισλαμικό Κράτος, απέκτησε το περιοδικό Der Spiegel. Σε μακροσκελές δημοσίευμά του, το Spiegel παρουσιάζει τις 31 σελίδες από χειρόγραφα διαγράμματα, καταλόγους και προγράμματα που παραπέμπουν σε ένα προσχέδιο για την εγκαθίδρυση χαλιφάτου στη Συρία.

Τα έγγραφα ανήκουν στον Σαμίρ Αμπντ

Μοχάμεντ αλ-Κλιφάουι, πρώην συνταγματάρχη των μυστικών υπηρεσιών των αεροπορικών δυνάμεων του Σαντάμ Χουσέιν, ο οποίος ήταν γνωστός με το ψευδώνυμο Χατζί Μπακρ. Σκοτώθηκε σε μια μάχη με σύρους αντάρτες το 2014 και κανείς δεν γνώριζε την πραγματική του ταυτότητα. Το Spiegel εξασφάλισε τα έγγραφα από έναν άντρα που τα φύλασσε στο Ταλ Ριφάατ, βόρεια του Χαλεπίου, και οποίος φυσικά θέλει να παραμείνει ανώνυμος. Τα είχε κατασχέσει όταν το ISIS υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει το στρατηγείο του στην πόλη στις αρχές του 2014.

Όπως προκύπτει, τα σχέδια του Μπακρ για την κατάληψη της βόρειας Συρίας δεν ήταν ιδεολογήματα, αλλά ένα πολύ καλά οργανωμένο σχέδιο. Οι παρακολουθήσεις, η κατασκοπεία, οι δολοφονίες και οι απαγωγές αποτελούσαν μέσα για την επίτευξη των στόχων. «Αυτά που έγραψε σελίδα-σελίδα ο Μπακρ, με προσεκτικά καταγεγραμμένες ατομικές αρμοδιότητες, ήταν ουσιαστικά ένα προσχέδιο κατάληψης. Δεν ήταν ένα μανιφέστο πίστης, αλλά ένα ακριβές σχέδιο από τεχνικής πλευράς για ένα 'Ισλαμικό Κράτος Κατασκοπείας', ένα χαλιφάτο, το οποίο θα διοικούσε μία οργάνωση που έμοιαζε με τις διαβόητες μυστικές υπηρεσίες Στάζι της ανατολικής Γερμανίας», γράφει συγκεκριμένα το δημοσίευμα.

Ο Μπακρ χαρακτηρίζεται ως «πικραμένος και άνεργος» μετά τη διάλυση του στρατού από τις αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο Ιράκ το 2003. Το διάστημα 2006-2008 φέρεται να βρισκόταν σε αμερικανικές εγκαταστάσεις κράτησης, όπως το Αμπού Γκράιμπ. Το 2010 ο Μπακρ και μία μικρή ομάδα αποτελούμενη από πρώην αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών του Σαντάμ Χουσεΐν ανακήρυξαν τον Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι επίσημο αρχηγό του ISIS με στόχο η οργάνωση να λάβει «θρησκευτικό χαρακτήρα». Δύο χρόνια αργότερα, ο Μπακρ ταξίδεψε στη βόρεια Συρία για να επιθεωρήσει το σχέδιό του για κατάληψη εδαφών κι επέλεξε να το εφαρμόσει μαζί με επίλεκτους ξένους μαχητές, στους οποίους περιλαμβάνονταν ένοπλοι χωρίς πείρα από τη Σαουδική Αραβία, την Τυνησία και την Ευρώπη αλλά και έμπειροι στη μάχη Τσετσένοι και Ουζμπέκοι. Ο ιρακινός δημοσιογράφος Χισάμ αλ-Χασίμι, ο ξάδελφος του οποίου υπηρέτησε με τον Μπακρ, τον περιγράφει περισσότερο ως εθνικιστή παρά ισλαμιστή.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, το ISIS σήμερα είναι μία πολύ καλά οργανωμένη ομάδα, που γνωρίζει πολύ καλά πώς να διατηρεί την οικονομική του ευρωστία. Επίσης, τα λάθη της Δύσης είναι αυτά που συνέβαλαν στην ανάπτυξή του: «Καθώς η προσοχή της Δύσης εστιάστηκε κυρίως στη δυνατότητα των τρομοκρατικών επιθέσεων, ένα διαφορετικό σενάριο υποτιμήθηκε: ότι πλησιάζει ο ενδο-μουσουλμανικός πόλεμος μεταξύ σιιτών και σουνιτών. Μια τέτοια σύγκρουση θα επέτρεπε στο IS να πάψει να είναι μια μισητή τρομοκρατική οργάνωση και να γίνει μια κεντρική εξουσία. Ήδη σήμερα, τα μέτωπα στη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη ακολουθούν αυτή την θρησκευτική γραμμή, με τους σιίτες Αφγανούς να πολεμούν εναντίον των σουνιτών Αφγανών στη Συρία και το ISIS να επωφελείται στο Ιράκ από την βαρβαρότητα των βάναυσων σιιτικών πολιτοφυλακών. Αν αυτή η αρχαία σύγκρουση του Ισλάμ συνεχίσει να κλιμακώνεται, θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε θρησκευτικά μικτά κράτη, όπως η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν και ο Λίβανος. Σε μια τέτοια περίπτωση, η προπαγάνδα του Ισλαμικού Κράτους για την επερχόμενη αποκάλυψη θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα. Παραπλεύρως, θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια απολυταρχική δικτατορία στο όνομα του Θεού» καταλήγει το άρθρο.

http://www.spiegel.de

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα