Spiegel: Η «μαμά Μέρκελ» παρέλυσε την πολιτική

Κατά τη διάρκεια των οκτώ χρόνων που είναι καγκελάριος, η Άνγκελα Μέρκελ έχει νανουρίσει επιδέξια τους Γερμανούς, χρησιμοποιώντας πολιτικές που τους κάνει να αισθάνονται καλά, ώστε να στρέψουν την προσοχή τους από την πολιτική στην προσωπική άνεση. Αυτά και άλλα πολλά καταλογίζει στη γερμανίδα καγκελάριο ο Dirk Kurbjuweit σε άρθρο του στο Spiegel.

Όπως γράφει, τα οκτώ χρόνια στην εξουσία έχουν κάνει τη Μέρκελ

να αναζητά μόνο την ηρεμία. «Ποια είναι όμως η κατάσταση της χώρας; Ο όρος που αναπτύχθηκε για να περιγράψει αυτή την περίοδο αναμονής είναι “Biedermeier”». Η πρώτη εποχή του «Biedermeier» ξεκίνησε με το Συνέδριο της Βιέννης το 1815 και τελείωσε το 1848, με τις ευρωπαϊκές επαναστάσεις. Σήμερα, η λέξη «Biedermeier» συνδέεται κυρίως με το στυλ των χαρακτηριστικών επίπλων της περιόδου, αλλά χρησιμοποιείται και για να εκφράσει ένα συγκεκριμένο ήσυχο, ληθαργικό είδος εσωτερικότητας, σημειώνει.

«Η Μέρκελ προέρχεται από μια συναινετική σχολή σκέψης. Ανατράφηκε στην κομμουνιστική Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, στην οποία η αντιπαράθεση και η πόλωσης θεωρούνταν αντιπαραγωγικά».

Η χώρα που έχει δημιουργήσει η Μέρκελ πρέπει να της θυμίζει ένα κομμάτι από το πρώτο σπίτι της, τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, όπου το Biedermeier είχε πάρει τη μορφή μιας χώρας, γράφει ο Kurbjuweit. Η Μέρεκελ προσπαθεί να χτίσει ένα ήρεμο μέρος προστασίας για όλους μας και οι Γερμανοί δεν φαίνεται να αντιτίθενται σε αυτή την ιδέα, συνεχίζει. Εν μέρει αυτό γίνεται επειδή έχει καταφέρει να γλιτώσει την χώρα από την κρίση. «Τουλάχιστον η δημοκρατία είναι ζωντανή και καλά σε τοπικό επίπεδο.

Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, όμως, η Γερμανία της Μέρκελ κοιμάται, εν μέρει λόγω της αποτυχίας της κυβέρνησης να παρουσιάσει νέες ιδέες και σχέδια». Και καταλήγει: «Η Γερμανία της Μέρκελ δεν έχει σε μεγάλο βαθμό αυτή τη διαδικασία της δημιουργικής σύγκρουσης. Η χώρα παρασύρεται σε λήθαργο και δημοκρατικό μαρασμό, επειδή οι πολίτες της δεν έχουν ερεθίσματα για αμφισβήτηση. Στις επερχόμενες ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου, η Μέρκελ βασίζεται επίσης στην ασύμμετρη αποστράτευση και αυτό είναι ένα σκάνδαλο. Ένας τρόπος για να περιγράψεις τη στρατηγική της θα ήταν: η διατήρηση της εξουσίας με την ασφυκτική επιβράδυνση των ψηφοφόρων. Και ένας άλλος: η δημιουργία μιας κοινωνίας Biedermeier με τις ευχάριστες πολιτικές της. Είμαστε πραγματικά σύμφωνοι με αυτό; Τελικά, θα ήταν τρομερό αν οι μελλοντικές γενιές συνέδεαν επίσης την εποχή μας κυρίως με έπιπλα».

spiegel.de

Keywords
Τυχαία Θέματα