Reuters: Ο Ερντογάν μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά έως το 2029

Ο Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να παραμείνει στην ηγεσία της Τουρκίας έως το 2029, με διευρυμένες εκτελεστικές εξουσίες, με βάση τις προτάσεις που ετοιμάζει το κόμμα του ΑΚ για τη συνταγματική αναθεώρηση και που πιθανόν θα τεθούν σε δημοψήφισμα την επόμενη άνοιξη.

Ο Τούρκος πρόεδρος και οι υποστηρικτές του ισχυρίζονται ότι η χώρα χρειάζεται την ισχυρή ηγεσία μίας εκτελεστικής προεδρίας, ένα σύστημα παρόμοιο με εκείνο των ΗΠΑ

ή της Γαλλίας, προκειμένου να αποφευχθούν οι εύθραυστες κυβερνήσεις συνασπισμού, που έχουν εμποδίσει την ανάπτυξη στο παρελθόν. Οι αντίπαλοί του Ερντογάν θεωρούν τις προτάσεις του ως όχημα για τις φιλοδοξίες του και φοβούνται ότι θα οδηγήσουν σε περισσότερο απολυταρχισμό, σε μία χώρα που ήδη δέχεται τα πυρά της Δύσης για το ιστορικό της σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες, ιδιαίτερα έπειτα από τις εκκαθαρίσεις που ακολούθησαν την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με το τελευταίο προσχέδιο, ο Ερντογάν θα μπορούσε να αναλάβει τη θέση του "ενεργού" εκτελεστικού προέδρου αμέσως μετά από το δημοψήφισμα, αν εγκριθούν οι αλλαγές. Οι προεδρικές εκλογές θα γίνουν, όπως είναι προγραμματισμένο, όταν λήξει η θητεία του, το 2019. Ο περιορισμός των δύο θητειών, που προβλέπει αυτή τη στιγμή το σύνταγμα, σημαίνει ότι αν κερδίσει ο Ερντογάν τις εκλογές του 2019 θα μπορεί να κυβερνήσει μέχρι το 2024. Όμως, με την προτεινόμενη εκτελεστική προεδρία, ο "χρόνος θα μηδενιστεί" δίνοντάς του την ευκαιρία για δύο ακόμη θητείες.

"Έχουμε καταλήξει σε ένα συμπέρασμα κατά τις εργασίες μας για τις συνταγματικές αλλαγές και θα το φέρουμε στη Βουλή τις επόμενες ημέρες" δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντιρίμ σε συνεδρίαση του ΑΚΡ στην Άγκυρα την Τετάρτη, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. "Εμείς θα συνεχίσουμε να αναζητούμε μια βάση για συναίνεση με τα άλλα κόμματα. Μετά από αυτό, η απόφαση εναπόκειται στο λαό".

Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι αυτές οι προτάσεις θα πάνε στο κοινοβούλιο τις επόμενες ημέρες, εκεί όπου το κόμμα του Ερντογάν θα προσπαθήσει να πάρει την έγκριση προκειμένου το ζήτημα να τεθεί σε δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με δύο υψηλόβαθμους αξιωματούχους που είδαν το προσχέδιο, ο πρόεδρος θα μπορεί να εκτίσει δύο πενταετείς θητείες και θα έχει τη δυνατότητα να εκδίδει προεδρικά διατάγματα για πιο εκτελεστικά ζητήματα, χωρίς την ανάγκη να συμβουλευτεί το κοινοβούλιο. Επίσης θα ορίζει απευθείας τους επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών πληροφοριών, τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων και μερικά κορυφαία δικαιοδοτικά όργανα, έχοντας πλέον περισσότερες εξουσίες.

Ανησυχίες στη Δύση

Αυτές οι αλλαγές θα σημάνουν συναγερμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει επικρίνει την προσπάθεια καταστολής μετά το πραξικόπημα. Η Τουρκία, η οποία φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ, έχει επικριθεί για την εκδίωξη πάνω από 110.000 δημοσίων υπαλλήλων, μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και άλλων αξιωματούχων, μετά το πραξικόπημα.

Ο Ερντογάν έχει δημιουργήσει ένα κύμα εθνικισμού μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, υποσχόμενος να πατάξει τους εχθρούς της Τουρκίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, και η υποστήριξη του MHP θα είναι ζωτικής σημασίας για την υλοποίηση των φιλοδοξιών του για μια ισχυρότερη προεδρία. Ο ηγέτης του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί ανέφερε ότι το κόμμα του θα μπορούσε να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις και είπε ότι βουλευτές του κόμματος αξιολογούν το τελευταίο σχέδιο του ΑΚΡ.

Κάθε συνταγματική αλλαγή χρειάζεται την υποστήριξη τουλάχιστον 367 βουλευτών στο κοινοβούλιο των 550 εδρών για να περάσει άμεσα, και 330 για να πάει σε δημοψήφισμα. Το AKP έχει 317 έδρες και το MHP 39. Τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιτίθενται σε μια ισχυρότερη προεδρία. Ο Ερντογάν, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου πριν από την αναχώρηση για επίσημη επίσκεψη στο Πακιστάν την Τετάρτη, δήλωσε ότι ο εκτελεστικός πρόεδρος δεν θα πρέπει να κόψει τους δεσμούς με την πολιτική του κόμματός του. Σύμφωνα με το ισχύον σύνταγμα, ο αρχηγός του κράτους υποτίθεται ότι είναι αμερόληπτος και αποκηρύττει τους δεσμούς με το κόμμα, ως μέρος ενός συστήματος ελέγχων και ισορροπιών. Τα σχόλια του Ερντογάν δείχνουν ότι θα μπορούσε να επιδιώξει ξανά την ηγεσία του ΑΚΡ, του μεγαλύτερου πολιτικού κινήματος της Τουρκίας, αν εκλεγεί το 2019.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα