O Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του

Ο πρώην υπουργός οικονομίας Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε επίσημα την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους την Τετάρτη, τερματίζοντας μία από τις πιο… αδιάφορες ιστορίες στη γαλλική πολιτική. "Είμαι υποψήφιος για την προεδρία, διότι πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε, ότι η Γαλλία μπορεί να πετύχει" δήλωσε ο Μακρόν στο τέλος της εικοσάλεπτης ομιλίας του σε μια εγκατάσταση επαγγελματικής κατάρτισης στο Μπομπινί, βόρεια του Παρισιού,

μια περιοχή που πλήττεται από την ανεργία και τη βιομηχανική παρακμή.

Ο Μακρόν, πρώην στενός προστατευόμενος του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ίδρυσε το δικό του πολιτικό κίνημα, "En Marche", πριν από επτά μήνες. Παρουσίασε τον εαυτό του την Τετάρτη ως ο ηγέτης μιας "δημοκρατικής επανάστασης" ενάντια σε ένα πολιτικό κατεστημένο που όπως είπε "απέτυχε." Η Γαλλία είναι αποκλεισμένη. Δεν είναι πλέον στο δρόμο της ανάπτυξης", είπε. Καταγγέλλοντας το "διαζύγιο" μεταξύ των πολιτικών και του λαού, ο Μακρόν πρόσθεσε ότι ήθελε η Γαλλία να ανταποκριθεί στην "ιστορική υπόσχεση" της ελπίδας και της χειραφέτησης.

Ο Μακρόν, ο οποίος ήταν αναπληρωτής γενικός γραμματέας των Ηλυσίων την περίοδο 2012-2014, είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς της Γαλλίας αλλά η υποψηφιότητά του για την προεδρία θα είναι δύσκολη σε μια χώρα που εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από το παραδοσιακό χάσμα μεταξύ των κύριων κομμάτων, παρά την αύξηση του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Μαρόν Λεπέν. Ο Μακρόν δεν απέκλεισε ρητά την αμφισβήτηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος τον Ιανουάριο, αν και ο ίδιος έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται να παίξει "κομματικά παιχνίδια". Ένας από τους βοηθούς του επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρχε πιθανότητα θα προσπαθήσει να γίνει ο επίσημος υποψήφιος των Σοσιαλιστών.

Ζήτημα στάτους

Ο πρώην υπουργός θα γίνει τώρα ανοικτός στόχος για τα κόμματα της Αριστεράς και της Δεξιάς, που τον θεωρούν απειλή, για διαφορετικούς λόγους. Η ανακοίνωσή του τέσσερις ημέρες πριν από τις προκριματικές του συντηρητικού κόμματος Les Républicains δεν ήταν τυχαία. Επιβεβαιώνοντας την υποψηφιότητά του, ο Μακρόν "παίζει" με τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους που θα μπορούσαν να έχουν την τάση να υποστηρίξουν τον πρώην πρωθυπουργό Ζιπέ στις προκριματικές της δεξιάς, οι οποίες δεν περιορίζονται σε μέλη του κόμματος.

"Το μήνυμα του Μακρόν είναι μάλλον απλό: μην τον ψηφίσετε, αφού θα έχετε την ευκαιρία να ψηφίσετε εμένα στις γενικές εκλογές του επόμενου έτους", είπε ένας υποστηρικτής του. Ο Ζιπέ και οι βάσεις στήριξης του Μακρόν αλληλεπικαλύπτονται, καθώς και οι δύο θεωρούνται ως μεταρρυθμιστές υποψήφιοι που προσελκύουν κεντρώους ψηφοφόρους και είναι πρόθυμοι να υποστηρίξουν τους πολιτικούς που δεν πείθονται ούτε από τον Ολάντ ούτε από τον προκάτοχό του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος είναι επίσης υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.

Το πρόβλημα του Μακρόν θα είναι πώς να μεταφράσει τη δημοτικότητά του σε ψήφους, ιδίως μεταξύ των κεντροδεξιών ψηφοφόρων που θα μπορούσαν να επιλέξουν τον Ζιπέ αντί ενός πρώην σοσιαλιστής υπουργού. Ο Ζιπέ, από την άλλη πλευρά, γνωρίζει ότι ορισμένοι από τους υποστηρικτές του, θα μπορούσαν τώρα να αποφασίσουν να μην συμμετέχουν στις προκριματικές των συντηρητικών.

Η πρώτη αντίδραση του Ζιπέ στην επίσημη υποψηφιότητα του Μακρόν ήταν να την απορρίψουν ως "ένα πρόβλημα για τον Ολάντ και για την Αριστερά". Αλλά στη συνέχεια επιτέθηκε στον Μακρόν, αποκαλώντας τον "συν-δημιουργό των καταστροφικών οικονομικών πολιτικών" που υλοποίησε ο Ολάντ από το 2012. "Προσπαθεί να αποκαταστήσει την παρθενιά του, αλλά αυτό δεν εμπνέει εμπιστοσύνη", πρόσθεσε ο Ζυπέ.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις τα τελευταία δύο χρόνια δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι δεν πιστεύουν ότι ο Σαρκοζί ή ο Ολάντ έχουν μιλήσει, ενεργήσει και συμπεριφερθεί όπως θεωρούν οι Γάλλοι ότι αρμόζει σε έναν Πρόεδρο.

Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να πείθονται ούτε από τον Μακρόν. Σύμφωνα με μια έρευνα του Harris Interactive, το 56 τοις εκατό των Γάλλων ψηφοφόρων δεν θεωρούν ότι "ενσαρκώνει" την Προεδρία, σε σύγκριση με 79 τοις εκατό που πιστεύουν ότι ο Ολάντ υπολείπεται και 69 τοις εκατό που δεν θεωρούν ότι ο Σαρκοζί είναι κατάλληλος. Ο Ζιπέ, όμως, μοιάζει με ένα πραγματικό πρόεδρο για το 56 τοις εκατό των ερωτηθέντων.

Σε μια εποχή παγκόσμιας αβεβαιότητας, οι Γάλλοι ψηφοφόροι αισθάνονται "την ανάγκη για κάποιον που ταιριάζει στο ρόλο, έχουν την ανάγκη για έναν ισχυρό ηγέτη με ανάστημα που να αντιστοιχεί σε αυτό που οι ψηφοφόροι περιμένουν από τον πρόεδρό τους" δήλωσε ο Bruno Cautres, πολιτικός επιστήμονας στο ερευνητικό κέντρο SciencesPo’s CEVIPOF.

Προδότης

Πέρα από την επίδραση του Μακρόν στις προκριματικές των συντηρητικών, το ερώτημα είναι πώς η υποψηφιότητά του επηρεάζει την απόφαση του πρώην αφεντικού του, του Ολάντ, αν θα πρέπει ή όχι να θέσει υποψηφιότητα για μια δεύτερη θητεία. Σίγουρα δεν αποτελεί έκπληξη για τον Πρόεδρο, ο οποίος, σύμφωνα με το περιβάλλον του, χαρακτήρισε την παραίτηση του Μακρόν από τη θέση του υπουργού Οικονομίας τον περασμένο Αύγουστο "προδοσία".

Ερωτηθείς σχετικά με τον μακρόν κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης σε μια διάσκεψη για το κλίμα στο Μαρόκο, ο Ολάντ δεσμεύθηκε να διατηρήσει "την ενότητα της Αριστεράς" και είπε ότι δεν ήταν "θέμα προσωπικοτήτων". "Αυτό που διακυβεύεται για μένα δεν είναι να ενώσω την Αριστερά, δεν είναι να ενώσω τη Δεξιά, είναι να ενώσω τη Γαλλία" ήταν η απάντηση του Μακρόν.

Ο Μακρόν πρέπει τώρα να δημιουργήσει μια ομάδα για την προεκλογική εκστρατεία, δημοσιεύει την εκλογή πλατφόρμα - την οποία ο ίδιος προτιμά να αποκαλεί ένα "σχέδιο μετασχηματισμού"- για να πείσει το εκλογικό σώμα ότι ένας άνθρωπος ο οποίος είναι προϊόν των σχολείων της γαλλικής ελίτ, πρώην τραπεζίτης των Rothschild, προεδρικός σύμβουλος και υπουργός, μπορεί να είναι αξιόπιστος αντισυστημικός υποψήφιος. Έχει μια έτοιμη απάντηση γι' αυτό: "Έχω δει το σύστημα από κοντά και από μέσα, έχω δει την κενότητα και την κλειστή λειτουργία του".

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα