O ΣΥΡΙΖΑ βάζει σε κίνδυνο την Ελλάδα και η ΝΔ περί άλλα τυρβάζει

Προηγείται, λένε οι δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ της Νέας Δημοκρατίας με 3-4 μονάδες διαφορά. Καταρρέει, λένε οι αναλυτές, η κυβέρνηση καθώς δεν μπορεί να πείσει τον κόσμο να αντέξει λίγο ακόμη. Κι ενώ ακόμη και στο Μαξίμου έχουν αποδεχθεί αυτό το κλίμα ηττοπάθειας δεν κάνουν το αυτονόητο. Αυτό που γράφαμε πριν μερικές ημέρες, αλλά που φαίνεται ότι δεν παίρνουν χαμπάρι και πρέπει να τους το θυμίσουμε εμείς. Δηλαδή ότι πρέπει να «χτυπήσουν»

τον ΣΥΡΙΖΑ εκεί που πονάει. Στην αδυναμία συγκρότησης ενός σοβαρού οικονομικού προγράμματος.

Η περίπτωση του Γ. Σταθάκη και των δηλώσεών του για το χρέος είναι η τρανή απόδειξη ότι στην Κουμουνδούρου δεν ξέρουν τι τους γίνεται για το κρισιμότερο όλων θέμα. Δηλαδή το πώς θα σωθεί η χώρα, ποιους τρόπους θα βρει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Άλλωστε, καιρό τώρα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χτυπούν την κυβέρνηση μόνο στο οικονομικό πεδίο, στη φτωχοποίηση του λαού, τα μνημόνια, την τρόικα, το χρέος, την ανάπτυξη. Ενώ η ΝΔ πότε του επιτίθεται για την αθεΐα του Τσίπρα, πότε για την τρομοκρατία και πότε για το αν ο Διαμαντόπουλος είναι ένα βήμα πριν το τρελάδικο. Σκασίλα μας για όλα αυτά, η ουσία είναι αν υπάρχει σχέδιο για την Ελλάδα και για το μέλλον των παιδιών μας. Και για να δείτε που μπορεί να χτυπήσει η ΝΔ και να ξεγυμνώσει τον ΣΥΡΙΖΑ, διαβάστε τον… οδικό χάρτη για την οικονομία όπως τον παρουσίασε ο Δ. Στρατούλης ο οποίος μίλησε ξεκάθαρα για το που θα βρει ο ΣΥΡΙΖΑ τα λεφτά.

1.Διαγραφή χρέους. «Χρήματα θα εξοικονομηθούν από τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, διότι ούτε το χρέος είναι βιώσιμο ούτε ο ελληνικός λαός μπορεί να το αποπληρώσει. Και εάν δεν υπάρξει διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, ούτε ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει ούτε επενδύσεις μπορούν να γίνουν στη χώρα μας, είτε δημόσιες και κοινωνικές που εμείς θέλουμε κατά προτεραιότητα είτε ιδιωτικές. Ένα ποσοστό χρημάτων λοιπόν θα εξοικονομηθεί με τον τρόπο αυτό».

Μπράβο στον κ. Στρατούλη, αλλά ας μας πει, όπως ο κ. Σταθάκης πιο θεωρούν χρέος που πρέπει να διαγραφεί; Διότι το 95% πρέπει να αποπληρωθεί, επομένως τι μας τσαμπουνάνε τόσο καιρό ότι θα διαγράψουν το χρέος;

2. Εθνικοποίηση των τραπεζών. «Ο δεύτερος τρόπος εξοικονόμησης χρημάτων θα είναι, όπως έχει πει ο ΣΥΡΙΖΑ, με δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο του τραπεζικού συστήματος, ώστε να χρηματοδοτεί τις επενδύσεις και την ανάπτυξη και όχι τους διάφορους «κολλητούς» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ή διάφορους επιχειρηματίες με θαλασσοδάνεια».

Δηλαδή ο κ. Στρατούλης μας λέει ότι μετά τη διαγραφή χρέους θα κάνει δημόσιες τις τράπεζες. Μα αν υπάρξει μονομερής διαγραφή δεν θα υπάρχουν και τράπεζες. Αν καταγγείλουν το μνημόνιο και κλείσουν τα οικονομικά σύνορα της χώρας την άλλη μέρα οι καταθέσεις θα γίνουν φτερά. Από πού θα βρεθούν λεφτά λοιπόν, από τα κουφάρια των τραπεζών;

3. Κατοχικό Δάνειο. «Ο τρίτος τρόπος θα είναι να διεκδικήσουμε ως αριστερή κυβέρνηση το κατοχικό δάνειο και τις επανορθώσεις από τη Γερμανία. Ήδη, το κόμμα της Αριστεράς στη Γερμανία κατέθεσε εχθές επερώτηση, η οποία θα συζητηθεί σε δεκαπέντε μέρες, και συμφωνεί με την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ».

Εδώ μιλάμε για το άκρον άωτον την ανοησίας. Διότι ναι μεν είναι δίκαιη η διεκδίκηση του κατοχικού δανείου αλλά για σκεφτείτε να απαιτούμε από τους Γερμανούς να μας δώσουν λεφτά όταν θα τους έχουμε προκαλέσει τεράστια ζημιά με τη διαγραφή χρέους. Σιγά μη μας δώσουν κατοχικά δάνεια όταν θα τους έχουμε βάλει ένα φέσι που δε θα έχει προηγούμενο. Αλλά λόγια ν’ αγαπιόμαστε κ. Στρατούλη.

4. Πάταξη φοροδιαφυγής. Τέλος, έχουμε κάνει λόγο και για τη φορολογική πολιτική. Με άλλα λόγια, θα επιδιώξουμε να ελαφρύνουμε τα φτωχότερα στρώματα, να επιβαρύνουμε τους πραγματικά πλούσιους και, κυρίως, θα ελέγξουμε και θα φορολογήσουμε τις offshore εταιρείες με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι γίνεται σήμερα, καθώς και τους φοροφυγάδες που βρίσκονται στις διάφορες λίστες της ΤτΕ, της Λαγκάρντ και του Λουξεμβούργου. Δεν υπαινισσόμαστε ότι όλοι όσοι κατονομάζονται στις λίστες αυτές είναι φοροφυγάδες. Θα υπάρξει όμως διασταύρωση στοιχείων και, εφόσον διαπιστωθούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής, αυτές θα φορολογηθούν».

Εδώ συμφωνούμε με τον κ. Στρατούλη αλλά καλό είναι να μας πει και τον τρόπο που θα γίνουν όλα αυτά. Δεν μπορεί να είναι τόσο ανόητοι όλοι όσοι προσπαθούν να βρουν λεφτά από τις λίστες και δε βρίσκουν. Μήπως λοιπόν είναι νόμιμα τα περισσότερα χρήματα και άρα δεν μπορούμε να περιμένουμε κάτι περισσότερο; Εκτός κι αν η… αριστερή κυβέρνηση αποφασίσει να δημεύσει την περιουσία των καταθετών, αλλά τότε πάμε σε άλλες εποχές.

Η περίπτωση Στρατούλη είναι ενδεικτική της γύμνιας του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμα για την οικονομία. Από τη μια λέει ότι υπάρχουν λεφτά (όπως ο ΓΑΠ) κι από την άλλη δεν μπορεί να συντάξει ούτε μια ορθή πρόταση. Από τη μια μιλά για μονομερή διαγραφή χρέους κι από την άλλη δεν ξέρει πιο είναι αυτό το χρέος.

Από τη μια ο κ. Σταθάκης λέει ότι μια ασύντακτη ή ακόμη και μια συντεταγμένη έξοδος της χώρας από το ευρώ θα είναι καταστροφικές συνέπειες και θα χρειάζονταν τουλάχιστον μια πενταετής αναζήτηση πηγών δανειοδότησης κι από την άλλη, κι από την άλλη το 30% του ΣΥΡΙΖΑ μιλά για επιστροφή στη δραχμή.

Το απόλυτο χάος σε ένα κόμμα που έχει το θράσος να βάζει το μέλλον τη χώρας σε κίνδυνο προκειμένου να σχηματίσει μια… αριστερή κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα