Ασπίδα του Γλέζου στον Τσίπρα για την τρομοκρατία

Ο Μανώλης Γλέζος διαθέτει λόγω της πολύχρονης εμπειρίας του ξεχωριστό πολιτικό αισθητήριο και λόγω της ιστορικής του διαδρομής έχει λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της κυβέρνησης. Δεν έχασε την ευκαιρία μετά το φιάσκο με την απόδραση Ξηρού για να παρέμβει με δήλωσή του θέτοντας το ερώτημα «ποιον συμφέρει η διαφυγή του δολοφόνου της 17Ν;» προκειμένου να μετατοπίσει το κέντρο βάρους της ως τώρα διεξαγόμενης δημόσιας συζήτησης περί τρομοκρατίας.

Στη δήλωσή του που αναρτήθηκε στην

επίσημη ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ ο Μανώλης Γλέζος στο ερώτημα αυτό απαντάει ότι η διαφυγή Ξηρού συμφέρει «το σύστημα και μόνο, διότι αποπροσανατολίζει από την τραγωδία του λαού, και είναι αυτό που τον άφησε ελεύθερο» προσθέτοντας στον ότι «όσο για την απόπειρα του αυτόκλητου δικαστή και τιμωρού να βρει κοστούμι για να δικαιολογήσει το μίσος και τις δολοφονικές προθέσεις του, μια είναι η απάντηση. Η αφαίρεση της ανθρώπινης ζωής δεν έχει ιδεολογική επένδυση».

Η παρέμβαση αυτή του 92χρονου βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθόλου τυχαία δεν είναι. Αμέσως κεντρική επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ έγινε η μετατόπιση της συζήτησης στην αναζήτηση απαντήσεων απ’ τη ΝΔ για τις «πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης» αναφορικά με την εξαφάνιση Ξηρού. Αν και όπως πληροφορούμαστε ο Μανώλης Γλέζος είχε έτοιμη τη δήλωση από την προηγούμενη μέρα ωστόσο «τεχνικοί λόγοι» δεν επέτρεψαν τη δημοσιοποίησή της τη Δευτέρα, κάτι που έγινε τελικά την Τρίτη. Μάλιστα δεν έκρυβε τη δυσφορία του που προηγήθηκε η παρέμβαση άδειασμα στον Ξηρό απ’ τον Γιωτόπουλο.

Στην Κουμουνδούρου πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που επιλέγεται μια τέτοια τακτική έναντι του Μαξίμου και της ΝΔ, με το Μανώλη Γλέζο. Αντίστοιχη κίνηση είχε γίνει και όταν η ΝΔ εξαπόλυε βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ στο όνομα των δύο άκρων και με αφορμή τη δράση των νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Και τότε ο Μανώλης Γλέζος απ’ το βήμα της βουλής είχε απευθυνθεί στη ΝΔ και την καλούσε να ψάξει στους κόλπους της για παρακρατικούς και ακροδεξιούς θύλακες.

Πρόκειται για μια κίνηση που έχει στόχο την υπέρβαση της πολιτικής πίεσης προς το ΣΥΡΙΖΑ για να λειάνει την αντιμνημονιακή του ρητορική στο όνομα του ότι μια τέτοια πολιτική στάση τροφοδοτεί και υποκινεί τη βία. Αντίστοιχο πρόβλημα είχε εμφανιστεί άλλωστε στο ΣΥΡΙΖΑ με το θέμα της αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής και το αν ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει ή όχι στο λεγόμενο συνταγματικό τόξο, το οποίο μερίδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης το θεωρούσε και το θεωρεί ως παγίδα.

Η Κουμουνδούρου είναι αποφασισμένη να κλιμακώσει μεταφέροντας το κέντρο βάρους της συζήτησης στο ότι «επί των ημερών της ΝΔ απέδρασε ο Ξηρός» στο βαθμό που η κυβέρνηση επενδύσει στο θέμα της σχέσης του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία και τη βία. Σε πρώτη φάση πάντως το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα φρόντισε ώστε τα στελέχη της να εμφανίζονται καταρχήν με ήπιους τόνους κατηγορώντας τη ΝΔ και τις επιθέσεις της κατά του ΣΥΡΙΖΑ για το συγκεκριμένο θέμα ως «επικίνδυνες για τη χώρα που δεν βοηθούν και δε διευκολύνουν ούτε τη ΝΔ».

Κάλχας

Keywords
Τυχαία Θέματα