O ρόλος - κλειδί του Στουρνάρα ...

13:24 6/6/2014 - Πηγή: Antinews

Ο λαός ζήτησε αλλαγή της οικονομικής πολιτικής και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν ψήφισε να χαθούν όσες θυσίες έγιναν τα τελευταία χρόνια. Σε καμιά περίπτωση δεν ψήφισε να καταστραφούν τα πάντα, να συγκρουστεί η χώρα με τους δανειστές που έχουν το πάνω χέρι και να οδηγηθούμε σε καταστάσεις πολύ χειρότερες απ’ ότι έχουμε ζήσει.

Ο λαός ψήφισε -και η κυβέρνηση οφείλει να πράξει- αλλαγή στην πορεία της χώρας με βάση τα συμφωνηθέντα με την τρόικα. Δηλαδή εφόσον η Ελλάδα

είχε πρωτογενή πλεονάσματα, εφόσον είχε νοικοκυρέψει τα οικονομικά της κι εφόσον μπορούσε να βγει στις αγορές τότε θα υπήρχε αναδιάρθρωση του χρέους χωρίς άλλα μέτρα. Τι δεν καταλαβαίνουν οι ξένοι και πιέζουν συνεχώς;

Αυτό που φοβούνται είναι ο κακός εαυτός των Ελλήνων. Ότι αν η χώρα αφεθεί χωρίς τον μίνιμουμ έλεγχο θα αρχίσει μια πλειοδοσία παροχών και υποσχέσεων χωρίς να υπάρχουν λεφτά στα ταμεία. Και θα αρχίσει και μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος που θα παγώσει τα πάντα και θα ακυρώσει μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν οπωσδήποτε. Αυτό πρέπει να το αποφύγει κάθε κυβέρνηση αυτού του τόπου γιατί απλά θα διαλυθούν όσα με κόπο έχουν κατακτηθεί.

Όποιος δεν καταλαβαίνει ότι η Ελλάδα είχε χρεοκοπήσει τότε απλά είναι εκτός τόπου και χρόνου ή εθελοτυφλεί.

Ως εκ τούτου, η αλλαγή πολιτικής που ζητείται επιτακτικά δεν είναι… μπαχαλοποίηση της οικονομίας, ούτε βεβαίως απλή αλλαγή προσώπων και καρεκλών. Είναι πρωτίστως εξυπνότερη και δυναμικότερη διαπραγμάτευση και αναζήτηση νέων δρόμων, πέρα από αυτόν της σκληρής λιτότητας.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα θεωρείται σίγουρη η αποχώρηση του Γ. Στουρνάρα από την πλατεία Συντάγματος, εκτός κι αν υπάρξει η μεγάλη έκπληξη. Πάντως, οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού προδιέθεταν και την αποχώρησή του αλλά και την αλλαγή στάσης απέναντι στους δανειστές. Σε αυστηρό τόνο ο κ. Στουρνάρας είπε: «πως κακώς εκδήλωσε ανησυχία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ό,τι επιτεύχθηκε στην Ελλάδα, επιτεύχθηκε με το αίσθημα ευθύνης της κυβέρνησης, των βουλευτών που τη στηρίζουν και κυρίως με τις θυσίες του ελληνικού λαού».

Στην ουσία ο κ. Στουρνάρας υπενθυμίζει το αυτονόητο που πρέπει να λάβουν όλοι υπόψη τους ενόψει της διαπραγμάτευσης για το χρέος.

Από την άλλη ακόμη και αν απομακρυνθεί ο υπουργός και πάει στην ΤτΕ είναι σίγουρο ότι θα αναλάβει κάποιον ειδικό ρόλο στην τελική διαπραγμάτευση. Το έδειξε άλλωστε με το μυστικό ταξίδι στο Παρίσι και τις συναντήσεις με την Κ. Λαγκάρντ και τον Π. Τόμσεν. Το γεγονός ότι επιχειρήθηκε να κρατηθεί μυστικό ασφαλώς έχει σχέση με τη διαμάχη που υπάρχει μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν για την κρίση και την αντιμετώπισή της και βεβαίως για το ελληνικό πρόγραμμα.

Την ερχόμενη Τετάρτη ο Γ. Στουρνάρας θα πάει στο Βερολίνο όπου ο κύριος Σόιμπλε έχει κανονίσει συνάντηση αλλά είναι άγνωστο με ποια ιδιότητα θα πάει. Θα είναι υπουργός Οικονομικών, θα είναι ειδικός διαπραγματευτής ή θα είναι διοικητής της ΤτΕ; Ο ρόλος του θα είναι πάντως κλειδί για τις οικονομικές εξελίξεις των επόμενων μηνών. Άλλωστε, μετά την απομάκρυνση του Χ. Θεοχάρη, ο οποίος είχε κομβικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα μια γενικότερη αναστάτωση στο υπουργείο Οικονομικών θα αποβεί σε βάρος της τελικής διαπραγμάτευσης. Ειδικά τώρα που η κυβέρνηση πήρε οριστική απόφαση για χαλάρωση του προγράμματος αφού βλέπει ότι «δεν πάει άλλο».

Το ποιος θα είναι ο ρόλος – κλειδί του κ. Στουρνάρα θα φανεί τις επόμενες ημέρες. Αν αποφασιστεί να αντικατασταθεί από άλλο πολιτικό πρόσωπο ή τεχνοκράτη ασφαλώς θα έχει το ρόλο της ενημέρωσης για όλα όσα σχετίζονται με την οικονομία και το χρέος. Ακόμη και από τη θέση του διοικητή της ΤτΕ θα έχει ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις αν και κάτι τέτοιο είναι ασύμβατο γιατί οι κεντρικές τράπεζες είναι μέλη της ΕΚΤ.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την ώρα ο μόνος που αντιδρά στην τοποθέτηση του κ. Στουρνάρα στην ΤτΕ είναι ο Τσίπρας, θεωρώντας προφανώς ότι συγκυβερνά και πρέπει να έχει λόγο σε κάθε τι συμβαίνει, δύο χρόνια πριν τις εθνικές εκλογές. Για την αλαζονεία του και μόνο ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να τον «γράψει» κανονικά και να πάρει τις αποφάσεις που θα δώσουν νέα πνοή στην Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα