Liberation: Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, με ύφος χιλίων καρδιναλίων, σχεδιάζει κυβέρνηση

"Με το συνηθισμένο λευκό του πουκάμισο, στολισμένο με μια κατακόκκινη γραβάτα αυτή τη φορά, την θρυλική του αλογουρά και ένα ύφος χιλίων καρδιναλίων, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας φόρεσε το κοστούμι ενός μεγάλου πολιτικού που σχεδιάζει το μέλλον της Ισπανίας". Η εισαγωγή της Liberation στα πολιτικά δρώμενα της Ισπανίας είναι χαρακτηριστική. Ο ηγέτης των Podemos, στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας, "σόκαρε τον πολιτικο-μιντιακό κόσμο της Ισπανίας", γράφει η εφημερίδα.

37χρονος πολιτικός επιστήμων, που ονειρεύεται να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη, παρουσίασε τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει μια μελλοντική κυβέρνηση αλλαγής, σε συνεργασία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τους κομμουνιστές της Ενωμένης Αριστεράς" συνεχίζει. Κρατώντας στα χέρια του ένα πρόγραμμα 100 σελίδων, το οποίο παρουσίασε ως "βιώσιμο και αξιόπιστο", ο Ιγκλέσιας καθόρισε τους κανόνες του παιχνιδιού μιας ενδεχόμενης συνεργασίας με τους Σοσιαλιστές.

Οι Podemos δέχονται να συμμετάσχουν σε μια "προοδευτική κυβέρνηση" με τον όρο ότι όλες οι απαιτήσεις τους θα γίνουν άμεσα δεκτές. Αυτές περιλαμβάνουν τα μισά υπουργεία της κυβέρνησης, την αντιπροεδρία, την εγγύηση ότι θα γίνει δημοψήφισμα για τη ν αυτονομία της Καταλονίας και την αύξηση των δημοσίων δαπανών κατά 22 δις ευρώ. Αυτή η μαξιμαλιστική πρόταση συμμετοχής σε κυβέρνηση θεωρήθηκε από τα περισσότερα ΜΜΕ και πολλούς πολιτικούς ως "ταπεινωτική" για τους σοσιαλιστές. Ιδιαίτερα από τον ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέδρο Σάντσες, ο οποίος έχει λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου, από τον βασιλιά Φίλιππο VI.

Μετά το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο, το 1975, η Ισπανία δεν γνώρισε ποτέ παρόμοια θεσμική αβεβαιότητα, σημειώνει η εφημερίδα. Απέναντι σε ένα Λαϊκό Κόμμα με 129 βουλευτές, που δεν κατόρθωσε να σχηματίσει κυβέρνηση, ο Σάντσες με τους 90 βουλευτές του είναι ο μόνος αυτή τη στιγμή που μπορεί να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση, ενώ στο κοινοβούλιο εντάχθηκαν για πρώτη φορά οι Ciudadanos με 40 έδρες και οι "φιλο-Συριζαίοι", όπως τους χαρακτηρίζει, Podemos με 69. Ο Σάντσες δεν επιθυμεί να συγκυβερνήσει με την Δεξιά και η επόμενη λύση είναι αναγκαστικά οι Podemos.

Μετά από επτά εβδομάδες διαπραγματεύσεων, τα δύο κόμματα έδειχναν έτοιμα να καταλήξουν σε ένα κυβερνητικό σχήμα. Αλλά οι απαιτήσεις που πρόβαλε την περασμένη Δευτέρα ο Ιγκλέσιας οδηγούν σε μια λύση πορτογαλικού τύπου, όπου τον Νοέμβριο του 2015 έγινε κυβέρνηση με σοσιαλιστές και κομμουνιστές. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, λακωνικά, απέρριψε τις τρελές απαιτήσεις του Ιγκλέσιας: "Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας τρελάθηκε" έγραφε το δελτίο Τύπου. "Ποτέ δεν έχουμε ξαναδεί ένα τέτοιο θεατρικό έργο στην πολιτική αρένα. Καθώς τον άκουγα, είχα την εντύπωση ότι σε αυτόν είχε δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο βασιλιάς και όχι στον Σάντσες!" έγραψε όλο ειρωνεία ο αρθρογράφος της El Mundo, Κασιμίρο Αμπαντίγιο. "Ποτέ στην ιστορία της δημοκρατίας μας, ο ηγέτης ενός μειοψηφικού κόμματος δεν είχε προβάλλει την τόσο αλαζονική απαίτηση να καθορίσει εκείνος την σύνθεση και τους στόχους μιας υποθετικής κυβέρνησης" δήλωσε ο αναλυτής Βίκτορ Ρουίς.

Όντως, ο ηγέτης των Podemos έφτιαξε έναν ρόλο στα μέτρα του. Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του, το κόμμα του πρέπει να πάρει έχει πολλά υπουργεία. Ο ίδιος απαιτεί τον ρόλο του αντιπροέδρου, που σημαίνει ότι επιδιώκει να έχει τον έλεγχο τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο και τη μυστική υπηρεσία της χώρας, CNI. "Στην πραγματικότητα, αυτό που ψάχνει ο Ιγκλέσιας είναι να έχει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην επόμενη κυβέρνηση. Σε αυτή την περίπτωση ξέρει ότι σύντομα αυτός θα κρατάει τα κλειδιά της εξουσίας" δηλώνει ο αναλυτής Αντόνιο Ελόρθα.

Ωστόσο, όπως φαίνεται, δεν υπάρχει καμία περίπτωση οι σοσιαλιστές να αποδεχθούν αυτές τις φιλόδοξες απαιτήσεις. Βασική διαφορά παραμένει η αυτονομία της Καταλονίας, κάτι αδιανόητο για ον Σάντσες ο οποίος έχει δεσμευτεί να εγγυηθεί την ενότητα της Ισπανίας. Όπως έχουν τα πράγματα, μένουν δύο λύσεις: ή ο Πάμπλο Ιγκλέσιας θα μειώσει τις απαιτήσεις του ή -όπως πιστεύουν οι περισσότεροι αναλυτές- έκανε αυτή την θεατρική παράσταση με τρελές απαιτήσεις ώστε να εισπράξει ένα "όχι" από τους σοσιαλιστές και να πιέσει για νέες εκλογές τον ερχόμενο Μάιο.

liberation.fr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα