H ΕΕ καλεί την Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν την Πέμπτη να προσκαλέσουν τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια ειδική σύνοδο κορυφής με στόχο την επισφράγιση μιας συμφωνίας 3 δις ευρώ για βοήθεια στην Άγκυρα, για την αναχαίτιση της ροής των προσφύγων από τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η διάσκεψη κορυφής με την Τουρκία θα πραγματοποιηθεί «το συντομότερο δυνατόν», κατά πάσα πιθανότητα πριν από το τέλος του έτους, για να συζητήσουν την περαιτέρω συνεργασία στον τομέα

της μετανάστευσης. «Είμαστε βέβαιοι ότι μια αμοιβαία επωφελής σχέση μπορεί να δημιουργηθεί για να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε την παρούσα κρίση», είπε ο Τουσκ. «Συμφωνήσαμε όλοι ότι η πλευρά της ΕΕ θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να επιτευχθεί αυτό, ενώ αναμένουμε η τουρκική πλευρά να διαδραματίσει το ρόλο της».

Σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που παρουσιάστηκε την Πέμπτη στους ηγέτες της ΕΕ στην άτυπη σύνοδο κορυφής στη Μάλτα, οι χώρες της ΕΕ θα παράσχουν 2,5 δις ευρώ και επιπλέον 500 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τη διάρκεια του 2015 και του 2016. Ο Τουσκ είπε ότι το σχέδιο της Τουρκίας ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης το απόγευμα, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά την άλλη σύνοδο κορυφής της Ευρώπης με τους αφρικανούς ηγέτες, για τη μεταναστευτική κρίση. Η πρόταση υποβλήθηκε στους ηγέτες της ΕΕ από τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, ως μέρος ενός κοινού σχεδίου δράσης με την Τουρκία, που αρχικά παρουσιάστηκε τον περασμένο μήνα, αλλά είναι ακόμα υπό συζήτηση με τις τουρκικές αρχές.

Ο Τίμερμανς έφτασε στη Μάλτα την Πέμπτη το πρωί από την Τουρκία, όπου είχε συνομιλίες σχετικά με τη συμφωνία με την τουρκική κυβέρνηση. Η συνεργασία με την Άγκυρα θεωρείται ζωτικής σημασίας για το θέμα της μετανάστευσης, διότι πρόσφυγες και μετανάστες διασχίζουν τα σύνορα από την Τουρκία στην Ελλάδα και από εκεί κινούνται βόρεια μέσω της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων για να φτάσουν στην Γερμανία ή τη Σουηδία. Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι θα βοηθήσει στην προσπάθεια για τον έλεγχο της ροής των προσφύγων, αλλά το γεγονός ότι ζήτησε χρήματα αμφισβητήθηκε από αρκετές χώρες της ΕΕ. Ένας αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι την Πέμπτη τέσσερις από τις μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ συμφώνησαν να συνεισφέρουν χρήματα στο σχέδιο, αν και δεν υπάρχει επίσημη απόφαση, δεδομένου ότι αυτή ήταν μια άτυπη σύνοδος κορυφής.

Σύμφωνα με ένα έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χάραξη των προτεινόμενων εθνικών συνεισφορών, η Γερμανία θα συνεισφέρει περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ, το Ηνωμένο Βασίλειο πάνω από 400 εκατ. ευρώ και η Γαλλία πάνω από 380 εκατ. ευρώ.

«Η θετική είδηση είναι ότι όλα τα κράτη της ΕΕ συμφώνησαν για την καταπολέμηση των βασικών αιτίων της ροής των προσφύγων και την καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση. «Υπήρξε μια καλή συναίνεση, ανεξάρτητα από το πόσο πλήττονται τα κράτη από την κρίση».

Η Τουρκία ζήτησε επίσης μία ασυνήθιστη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, με τον Ερντογάν να εντάσσεται στους ηγέτες του μπλοκ των 28 στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση, που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου. «Θέλουμε μια σύνοδο κορυφής ΕΕ-Τουρκίας το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε η Μέρκελ. «Έχουμε μια κοινή ευθύνη».

Ένας αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι η ημερομηνία για τη σύνοδο κορυφής θα αποφασιστεί μόνο μετά από το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης για την Άγκυρα. Νωρίτερα αυτό το μήνα, το κόμμα AKP του Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές και ανέκτησε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία μετά από μήνες πολιτικής αβεβαιότητας. «Η Τουρκία αναμένει ένα πολιτικό μήνυμα από την Ευρώπη για να προχωρήσουν αυτές οι διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΕ. «Γι 'αυτούς η συνάντηση είναι το πιο σημαντικό σημείο, περισσότερο από τα χρήματα». Ωστόσο, οι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι ακόμα και αν συμφωνηθεί, τα 3 δις ευρώ μπορεί να μην είναι αρκετά. «Οι Τούρκοι λένε ότι η σύνοδος κορυφής είναι σημαντική για αυτούς, αλλά αυτό δεν είναι το πιο σημαντικό στοιχείο», δήλωσε μια διπλωματική πηγή. «Και υποστηρίζουν επίσης ότι τα 3 δις δεν είναι κάτι που θα γίνει μία φορά».

Η συνάντηση θα είναι επίσης μια ευκαιρία να προχωρήσουν οι συνομιλίες σχετικά με την υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ, οι οποίες έχουν κολλήσει εδώ και πολλά χρόνια σχετικά με την όλο και πιο αυταρχική διακυβέρνηση Ερντογάν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα μια έκθεση προόδου σχετικά με αυτό, αναφέροντας ότι η Τουρκία είχε ακόμα πολλή δουλειά να κάνει όσον αφορά τη βελτίωση του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, εάν θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ.

Αλλά σε μια σύνοδο κορυφής το Σεπτέμβριο, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να επανεξετάσουν τις ενταξιακές συνομιλίες με την Άγκυρα, εάν επιτευχθεί πρόοδος στο προσφυγικό. Η επικαιροποιημένη συμφωνία που υποβλήθηκε από τον Τιμερμανς στους ηγέτες της ΕΕ επιβεβαίωσε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει επίσης τις συνομιλίες σχετικά με τη διαδικασία διεύρυνσης, καθώς και για την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη. Σύμφωνα με ένα έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι προτεραιότητες για το πώς θα πρέπει να δαπανηθούν τα 3 δις ευρώ της ΕΕ «θα πρέπει να αποφασιστούν από κοινού με τις τουρκικές αρχές», με την «προτεραιότητα να δίνεται στα έργα που προβλέπουν άμεση ανθρωπιστική βοήθεια» για τους 2,2 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία που ζουν στην Τουρκία. Σε αντάλλαγμα η Άγκυρα θα κάνει περισσότερα για να πατάξει τους σωματέμπορες, θα ανοίξει την αγορά εργασίας για τους πρόσφυγες της Συρίας και την εκπαίδευση για τα παιδιά τους και θα αυξήσει επίσης την επανεισδοχή των παράνομων μεταναστών.

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα